Жанр: Криминален

Издателство:

Автор: Лора Лазар

Корица: Стела Вълчанова, мека.

Година на изданието: декември 2017 г.

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

  Лора Лазар се завръща с още един мрачен криминален роман с главен герой инспектора Мишената. Списъкът ѝ с книги вече стана солиден –   “Чашата на проклятието”“Небеса от грях”“Грешният квартал”“Убиец назаем”“Веселото гробище” ,“Огненото разпятие” и “Сянката на Мария Магдалина” и „Време за чакали“, и все пак чакам следващата винаги с нетърпение, обичам нейната прямота и освежаваща грубоватост на героите. „Дяволът на адвоката“ започва с обесването на знаков юрист с богата кариера, който почти никога не е губил дело, а със своето арогантно поведение си е заслужил омразата на цялото си съсловие. Родът му от сой, наследник е на състояние и нищо не му пречи да живее живота си като единак. Също като такъв иска и да си отиде – след неговата смърт полицаите откриват, че грижливо е подготвил своето самоубийство – чак до отпечатаните некролози. Само дето някой го изпреварва и му отнема възможността да умре по свое усмотрение, както го съветва неговият любим автор Ницше.

  Загадъчният случай бързо прераства в кошмар след поредица от още привидно случайни смъртни случаи, обединени от маниакалния смях, който се чува около всяко от местата на смъртта. Мишената и колегите му се втурват ту в една, ту в друга посока, но следите са объркващи и не позволяват да направят решителни крачки към разкриване на истината какво се случва. И там някъде се намесва гласът на чаровната съпруга на Мишената, която отдавна чаках да се намеси по-сериозно в действието – макар че трябва да се признае, че и в предишната книга на Лазар, „Време за чакали“, имаше достойна роля. Тя се задълбава в дневника на първата жертва, за който Мишената все няма време, и започва да се досеща кой може да седи зад всичко. Това обаче я поставя на прицела на убиеца. И тук вече става страшно за него, защото Мишената няма да се спре пред нищо, когато е заплашено семейството му.

   „Дяволът на адвоката“ е роман, основан на философия, на светоглед, който е и възхваляван, и отхвърлян – този на Фридрих Ницше, чийто образ се разпознава на не твърде сполучливата корица. Лора Лазар построява своя криминален сюжет около неговите виждания за това кой заслужава да живее и кой да умре, а превратното разбиране на тези идеи, както сочи историята, може да помъти не един мозък. Хареса ми силно завъртането в края, беше хем очаквано, хем не. Определено Лора Лазар започва да залага все повече на дълбочината на фабулата си, не толкова на екшъна, макар че това бе видимо още при първата нейна книга, която четох преди толкова много години – „Грешният квартал“. Но който е чел, знае. Който не е – чудя се какво чака 🙂

  Книгата може да се поръча от страницата на Лора Лазар във фейсбук.