Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Майкъл Корита

Оригинално заглавие: An Honest Man, 2023.

Преводач: Боян Дамянов

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: октомври 2023 г.

Страници: 416

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Майкъл Корита вече ме впечатли силно със „Смъртта не е решение“, така че очакванията ми за „Един честен човек“ си бяха високи. Още веднъж авторът ни въвежда в сложен свят, в който обичайните ясни разделителни линии между добро и зло са заличени. В случая сцена на събитията е малък остров, останал встрани от времето и на който малко по малко са се трупали грехове. А един мъж – Пайк, който е всичко друго, но не и безгрешен, осъден е за убийството на баща си и е излежал присъдата си, се опитва някак да съгради живота си отново скоро след като е освободен. До мига, в който всичко около му се взривява.

 61425815  Катализаторът е луксозна яхта, която се носи безцелно по вълните близо до острова. Пайк е първият човек, който се качва на борда ѝ и открива истинска касапница. Скоро се оказва,че две от жертвите са съперничещи си политици с амбиции, които определено не е трябвало да бъдат там. Островът е обсаден от полиция и медии, а Пайк, който просто иска да бъде оставен на мира, се оказва в епицентъра на всички драми – още повече, че местният полицай му е чичо и двамата се ненавиждат от години. А в една запустяла къща малко момче, видяло от живота само трудното, открива млада жена, която отчаяно има нужда от помощ. Логично това е свързано с яхтата, но как – има много вода да се изтече, докато се разбере. А самата къща на свой ред крие още тайни.

  Корита ни въвежда бавно и умело в своя свят, в който нищо не е сигурно. От самото начало ни подсказва, че главният му герой крие нещо и малко по малко започва да го разкрива, а всъщност точно то е предпоставката и за убийствата на лодката, и ключът към самоличността на криещото се момиче. Но пътем най-съкровените страсти на Пайк ще бъдат извадени наяве и жителите на този остров, свикнали сами да раздават правосъдие, ще се наточат за кожата му. И в крайна сметка има да се лее още доста кръв, защото само тя може да отмие всички грехове, които този безобиден наглед остров е трупал и трупал. Определено интригуващ трилър е „Един честен човек“, но не надскача предишната издадена книга на автора, мисля си.