Време за четене: 3 минути

Nezzo:

   „И тъй бъди смел, малки войнико от безкрайната войска. Твоите книги са твоите оръжия, твоят клас е твоят отряд, бойното поле е цялата земя, а победата е човешката култура.”

      Какво е свято за човека?

      Винаги от италианските книги се носи една безмерна любов и нежност. Една напълно непозната и непривична вълна от отношения,която те залива и помита. И въпреки, че ти е толкова чужда, по свой си начин ти харесва. Кара те да се усмихваш, докато четеш. Няма подходяща възраст за тази книга, независимо дали сте дете или пораснало дете, ще ви хареса и ще остане дълго в съзнанието ви.

      Чета книга, преиздадена в годината, в която съм родена. Една история, която живее от 1886 и е още тук, сред нас. Аз ще се загубя, ще се превърна в прах, но приказките никога няма да изчезнат по земята, докато има един последен човек, който да ги разказва.

      Няма друга такава книга, пълна с толкова смелост и усмивки. Написана от дете, а през мирогледа на голям човек. Няма нищо скрито или забравено, няма срам от сълзите, а само горчиви извинения. Всичко се върти около уважението и близостта.

       Енрико е малко италианско момче, за което училището е всичко. То описва всички вълнуващи случки от училище през цялата учебна година в тази книжка. Всичките му приятели, богатите и бедните, тъжните и веселите, срамежливите и досадните. Във всяко от лицата им ще откриете по някой ваш приятел. Грамадният човек с огромното сърце, който закриля всички и им помага. Срамежливото момче, което се извинява за всичко. Недъгавото, с буйна коса, на което всички се подиграват. Едното, за което баща му сам казва, че е безмерно глупаво, но то доказва на всички, че не е така и взима втори медал за годината. Пресметливият, който пъха всичко, което намери в джобовете си и после гледа как да го изтъргува. Умният и красив, но толкова честен и човечен. Всички те са деца, но не живеят детски живот.

       Тази малка и човечна книжка може да те научи на толкова много неща, че големите и вековни книги могат да бледнеят пред нея. Но независимо от всичко друго, тя винаги ще те държи усмихнат и ще те учи и напомня как трябва да се държиш. Ще ти припомни какво е уважението, разбирането, срама, обичта, помощта и всички прекрасни и добри човешки качества, които сме заровили дълбоко в душите си днес от срам да ги покажем на света.