Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Рийд Кинг

Оригинално заглавие: FKA USA, 2019.

Преводач: Владимир Полеганов

Корица: Росен Дуков, мека.

Година на изданието: януари 2022 г.

Страници: 560

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

В този свят човек може да е сигурен само в три неща:
в смъртта, в данъците и в това,
че някой ще се опита да изкара пари от трупа му.

Ozone.bg
Ozone.bg

    Светът на „Екс-САЩ“ на Рийд Кинг е особено противно място – поне що се отнася до бившите Съединени американски щати – почти нищо не се казва за останалите части на света, та може да се приеме, че и там положението не е цъфнало и вързало. Действието се развива през пролетта на 2084 г., както ни осведомява една от безбройните обяснителни бележки под линия, а в отминалите десетилетия са се случили доста повече неща от разпадането на най-силната държава на планетата: върху Калифорния са се стоварили Първото Гоямо, Истински голямото и Абсолютно най-голямото изобщо земетресение, минали са бурите Ной, климатът се е разкапал окончателно, а почти всички животни са измрели заедно с десетки милиони души, станали жертва на тези промени, мащабни пандемии и военните действия между нароилите се държавички в Северна Америка.

 41150464  Стъпвайки върху „Магьосникът от Оз“ на Лиман Франк Баум, която по случайност четох преди броени седмици, Кинг ни повежда на приключение с една странна компания. Тръки Уолъс е хлапак, жител на една от корпоративните държавички, играеща си на голяма политика, който по случайно се оказва близък с един говорящ генномодифициран козел (Лъва). Изпратен е на опасна мисия в посока Изумрудения град – Сан Франциско, а към необикновената двойка след ред опасни премеждия се присъедняват един чувствителен андроид ранен модел (Тенекиения дървар) и осакатен ментално бивш затворник с огромна сила в ролята на Плашилото. Тази компания се сблъсква с невероятни премеждия, заплашвани на всяка крачка от опасни престъпници, странни наркомани, сянка от миналото, която протяга ръце към настоящето, андроиди терористи и андроиди секс бомби, а когато имат за кратко възможност да попаднат на причудливо място, където цари мир, има истинска храна и спокойствие, те побягват, като да им пари под краката. Изобщо едно неспирно приключение, в което Тръки Уолъс от наивен хлапак, който работи безсмислена част от поточна линия, се превръща в малко по-малко наивен жител на една откачена и разпокъсана страна, в която всичко е политика и всичко е с цел печалба. Но най-важното послание на автора си остава това – ние сме хлебарките, които ще оцелеем въпреки всичко и пак ще си останем същите гадини.

   „Екс-САЩ“ тече малко мудно, отчасти заради многото бележки под линия, а в тоя ред на мисли ви съветвам да прочетете първо няколкото приложения отзад, изясняват неща, които в текста просто се мярват като препратки. За разлика от „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн, спомената на задната корица, Кинг не прави препратки към нашето време, точно обратното, всичко е насочено към близкото минало около и след Разпада, което придава достоверност на света му, без никаква носталгия и мисъл за нашето време. Романът ми напомни повече трилогията за „Метрозоната“ на Саймън Мордън и „Водосрез“ на Паоло Бачигалупи, а от една написана на ръка книга, с откъси от която започват главите, няма как да не отскочим и до връзка с „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс. Изобщо едно приятно забавление, разтеглено и с бомбастичен край, пък и притурка малко нелепа тийнейджърска любов – точно както си трябва.