Жанр: Изкуство, Музика

Издателство:

Оригинално заглавие: Ennio Morricone: Edel EarBooks

Корица: Твърда

Година на изданието: 2013

Страници: 120

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

  Луксозната музикална биография на легендарния Енио Мориконе е бижу, каквото рядко се среща – голям формат, твърди корици, четири диска с избрани произведения, удобно легнали в гнезда, неизброими снимки с култови сцени от филми и информация, която ще задоволи всеки меломан – при това на три езика: английски, немски и италиански.

  1374964_580805395302563_1405847565_nДа се чете по обичайния начин смисъл особен няма – кариерата на Мориконе е проследена не през биографична информация, а през произведенията му, като най-знаковите от тях са описани подробно. Част от информацията поне за мен беше сложна, защото си има доста музикални термини, без които няма как да бъде анализиран приносът на маестрото в класическата и филмовата музика, но пък беше лесно да пускам въпросните произведения и да разбирам в общи линии какво се опитват да кажат. Все пак това е музика, тя е за слушане, не за четене какво й е необикновеното. А усещането – е, то си заслужава.

   Книгата съдържа и подробни данни за наградите на композитора, за филмите, по които е работил, въобще за всичко, което досега е формирало изключителната кариера на Мориконе. У нас е внесена в ограничен тираж и може да се поръча от големите вериги книжарници, мисля, че е нещо, което всеки запален меломан би притежавал с радост.

   Сега остава само да очакваме 10 декември, когато в зала „Арена Армеец“ от 20 ч. започва концертът на маестрото, организиран от „Ивент Зона“ и „Радио 1“. Ако има още останали билети, може да ги намерите в мрежата на Tixgate, ticketsbg.com, касата „Кантус Фирмус“ в зала България, както и на касите на Easypay.

    Аз лично го чакам с нетърпение, дори и да е точно на първия ден от книжния панаир, когато обичайному съм луднал на хартиена тематика 🙂