Корица: Мека

Година на изданието: 2008

Страници: 247

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Имам чувството, че има един набор от писатели-публицисти, които са способни да напишат книга по всяка модна тема. Те са добри в събирането на информация и повърхностния й анализ, подходящ за вестник, да речем, но не и в професионалното позоваване и цитиране на източници, както и задълбочено обрисуване на реалностите и тенденциите.

   Ерик Израелевич е направил точно такова нещо в „Когато Китай променя света“. На някакви си 240 страници той претендира, че разкрива истината за голямата промяна, която протича в момента – събуждането и протягането на китайския дракон. Авторът сипе купища числа по страниците – внос, износ, производства, инвестиции, проценти, дялове, работни места… една огромна каша – и почти никъде не се позовава на източниците, от които е взел тези данни, което е признак на несериозност.

   Иначе нещата са описани с размах – влиянието на Китай върху другите части на света е всичко друго, но не и просто, нито напълно положително, нито напълно отрицателно. Ето, примерно синдикатите алармират, че цели индустрии се закриват заради китайската конкуренция, но от друга страна милиони потребители в САЩ пазаруват като невидяли евтините китайски стоки. Фирмите изнасят там своите производства, но голяма част от материалите за един лаптоп примерно все още се закупуват от западни страни. Китайците замърсяват брутално природата, но тенденцията е да наложат драконови мерки, които далеч да надминат лъкатушещата позиция на правителства, които се влияят от лобитата, кръжащи около тях.

   Много противоречия има в Китай и никой отговор, никой извод не е еднозначен. Поне това може да се признае на книгата, че посочва редица несъответствия в масовата представа за „опасния Китай“. Той просто е поел в посоката, мината от другите напреднали държави, и малко по малко ще излиза от образа на масовия производител на евтини стоки и ще се съсредоточи в по-високите класове стоки. Тогава евтините стоки ще се произвеждат в Индия, Виетнам, Лаос и така нататък, докто и там не се променят нещата. И винаги ще има държави, които ще могат да направят една стока по-евтино от останалите.

   Драконът наистина се събужда и това няма как да се нрави на господарите на света от последните векове. Но изследването на това пробуждане определено трябва да е много по-задълбочено и отговорно. А книги като тази на Израелевич служат само за кратко предястие за събуждане на апетита преди основното ядене.