Оригинално заглавие: Der neue große Knigge, 2009.

Преводач: Бистра Панова

Корица: Радослав Донев, мека.

Година на изданието: април 2017 г.

Страници: 328

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

   Сега, няма да обсъждаме сюжета, макар че дамите може и да се позагледат по главния герой от корицата 🙂 Но „Етикет за всеки ден“ е полезна книга – и не, не я прочетох от кора до кора, но прегледах зони, които са ми мътни (тия с „културното“ ядене на някои по-особени храни). Докато бях по-млад, силно неглижирах такива съвети, но с времето и отношението ми се промени, и задълженията тоже – и сега определено имам нужда от такъв помощник, макар че в книжния бранш нямаме тежки и сложни протоколи: нито тук, нито в чужбина. И все пак как изглеждаш и как се държиш, е важно.

   Какво съдържа книгата? На първо място, обноски – запознанства, представяния на други лица, неформално общуване, език на жестовете, стойки и маниери на маса. Следва етикет в личния живот – правила за гости и домакини на партита, танци, облекла за специални случаи, и нещо интересно: правила за флирт и срещи; етикет в спорта. Една глава, която прескочих, но до която ще се стигне рано или късно – първите седем години или етикет за деца. Следват много важните обяснения за това как да се държиш в хотела, на концерти, кино, театър, опера, мюзикъл и прочие, че дори и какво са добри маниери при посещение на болен, а дори и при скръбни поводи.

   Разбира се, основна част от книгата е бизнес етикетът – как да се напише добра автобиография, как да се представим добре на интервю, как да се представяме уверено на конференции и бизнес срещи, делови обеди и преговори. Подборът на дрехи и аксесоари е една тъмна Индия, но придържане към класическото не може да е грешка. Има и глави за правилно поведение при телефонни разговори и дори в имейли. Отделно са изложени специфичните неща, които човек трябва да знае при пътуване в чужбина – САЩ, Централна и Южна Америка, Европа, Япония, Китай, Индия, Азия, Близък изток, Австралия и прочие. Отделна глава (непрочетена от мен :)) има за поведението на сама жена на път, както как да се държим на летището и в самолета, една много нужна на сънародниците ни тема.

   И след като ви преразказах в общи линии съдържанието, защото какво има да се обяснявам, ще ви кажа нещо лично – без самоволна промяна на начина на обличане и поведение няма как да се постигне нещо в живота. Повечето не сме гении като Джобс и Зукърбърг, че да си позволяваме да изглеждаме и да се държим както ни скимне. Затова и спазването на простички правила помага на кариерата – а в моя случай с двуметровия ми ръст откритието, че на прилична цена мога да си шия чудесни панталони, ми реши проблема завинаги и почти ме отказа от дънките, от които достатъчно дълги почти не се произвеждат. Така че – умната, за да имаме полза и от книги като „Етикет за всеки ден“, и от съветите на драгоценните ни близки дами, които имат в главите си интуитивното знание, което за мен например е висш пилотаж по неразбираемост.