Оригинално заглавие: Ålevangeliet, 2019.

Преводач: Мария Николова

Корица: Мека

Година на изданието: 2021

Страници: 248

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Аристотел е изучавал змиорките, поне това е сигурно. Може би на Лесбос или в Атина. Разрязвал ги е и е изследвал вътрешностите им, търсил е яйца, органи за размножаване и обяснение как всъщност се появяват на бял свят. Вероятно много пъти е държал змиорка в ръка, разглеждал я е и е размишлявал що за създание е това. И е стигнал до извода, че е нещо напълно неповторимо.

Ozone.bg
Ozone.bg

  Хубаво е, че се появяват такива книги – „Евангелие на змиорките“ на Патрик Свенсон, характеризирана като природонаучен мемоар, е нещо различно и дори не мога да се сетя да съм чел досега подобна книга. Авторът едновременно проследява хилядолетните дирения около загадъчните змиорки и разказва като вълшебна приказка спомените си за баща си, които често са свързани с ловенето на гъвкавите риби, от които извежда цялостна житейска философия. Това е история, която започва с Аристотел, а сетне в нея се намесва и Фройд, но други учени, по-малко популярни, всъщност правят истинските пробиви, за да разкрият невероятната история за различните стадии в живота на змиорките, пътуванията им през хиляди километри и смайващите трансформации, през които преминават.

Ден след ден Зигмунд Фройд седи край бюрото си в лабораторията, разрязва змиорки, гледа през микроспока и си води записки. Търси отговора на загадката. Под микроскопа всички отговори трябва да излязат наяве – това е обещанието на науката. А ако човек не може да повярва в него, в какво изобщо ни остава да вярваме?

  44510302._SX318_ Точно там откриваме Йоханес Шмит, който двадесет години дири отговора, убягнал на всички преди него. Свенсон пише със закачлива ирония за наложеното му бездействие през 1914 г.: „За пет дълги години Йоханес Шмит бил принуден да остане в кабинета си и да изчака приключването на незначителната схватка между световните сии, преди да поднови много по-наложителните си занимания.“ А именно да дири все по-малки „прозрачни върбови клончета“, първия стадий от живота на змиорките, и успява да ги открие около Саргасово море. И до наши дни се счита за доказано, че те се размножават именно там… с малкото изключение, че все още никой не е улавял възрастна змиорка там, въпреки десетките години търсения. Така че загадката е все така жива и вдъхновява книги като тази. А загадки около тези риби бол – например това, че ако не преминат в последния си „сребърен“ стадий, те могат да живеят много, много дълго.

Когато на змиорката се отнеме главната цел на съществуването ѝ, а именно размножаването, изглежда, че тя може да доживее до всякаква възраст. Сякаш е в състояние да чака вечно.

   51938590._SX318_SY475_ Свенсон разширява змиорковата си история до метафора за целия човешки живот и разбиране за света, вмъква описания от литературата, като например един страховит епизод от „Тенекиеният барабан“ на Гюнтер Грас, говори за грешните представи на Карл Линей и отдава почит на Рейчъл Карсън, прочутата биоложка, авторка на „Смълчана пролет“ и други важни книги, в които се бори за опазването на природата. И е доста видно, че именно от нея шведът се вдъхновява за тази история, за превръщането в литература на тема, която обикновено се свързва със строго научни трудове. През призмата на змиорките той проследява развитието и на човешката цивилизация, рязката промяна в последните десетилетия, говори за вероятното шесто масово измиране, в което се намираме, и разказва за вече изчезнали прекрасни животни като додо и Стелеровите морски крави.

  48918460._SY475_ Не знаех нищичко за змиорките преди тази книга – а след нея съм изпълнен с възхита към този вид и към вековните традиции, които са се формирали около него, макар те да изглеждат напълно обречени в наши дни. А личната история на Свенсон вълнува не по-малко, наистина успява да спои в едно неделимо цяло драмата на своето семейство с драмата на цял един вид, който е еволюирал така, че милиони години да оцелее. Но едва ли ще преживее нас.