Преводач: Кирил Методиев

Корица: Мека

Година на изданието: септември 2021 г.

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   Първи и втори брой на „Фантастични светове“ бяха пречудесни, така че бе само въпрос на време да си набавя и трети, който се продава на буквално символична цена от 10 лв., в края на текста съм сложил линк към страницата, откъдето може да се поръча. В този брой селекцията е по-канонична, отдадена е почит преимуществено на големите имена от вече не толкова близкото минало, ето и по няколко думи за всяка от деветте творби.

   „Шива в сянка“ на Нанси Крес (от нея съм чел “Братовчедите от вчера”) е оригинална история от сърцето на галактиката, където екип от двама учени и капитан, която има за цел да ги обгрижва, изпраща свои аналози в смъртоносната среда на черната дупка. Двата екипа, истинският и този на двойниците им, са идентични, но последователността на събитията ги отвеждат до два много различни изхода на техните проучвания. Джак Ванс се представя с „Планините на Магнац“, забавно приключение за един хитрец, който често бива надхитряван, но успява по един или друг начин да се измъкне – не с добри резултати за околните обаче. Големият Франк Хърбърт, втората част на адаптацията на чийто „Дюн“ чакам с нетърпение, забавлява с хитроумен разказ за наглед скучна и безобидна планета, която умело крие своите тайни. Конановият създател Робърт Хауърд забива мрачната история „Сърцето на стария Гарфилд“, в която един човек не остарява, защото вместо сърце има нещо по-особено. „Джефти е на пет“ на Харлан Елисън е носталгичен разказ от златното време на фантастиката за друго, златно за автора време, в което едно дете не само задържа годините си на пет, но и целият свят около му поддържа сладката илюзия. Руската школа в лицето на Кир Буличов (чел съм само „Селцето“) се представя с наивен разказ за младеж, който е подложен на промяна с чудодейно устройство, което няма как да завърши добре. Великият Рей Бредбъри ни отвежда (че къде другаде) на Марс със своята „Любовна история“, невключен в прочутите хроники разказ. Майк Резник забавлява с „Житието и страданията на Мирон Блумберг, дракон“, в който един мъж може да е всичко, но не и угоден на жена си. И накрая – определено най-добрият разказ в сборника – е „Операция „Смрадльо“ на Клифърд Саймък, в който един скункс показва истински талант в техниката, което отвежда до невероятно откачена история.

   Има защо тези автори да са записани със златни букви в историята на фантастиката, повечето са запомнени с големи, важни творби, но и в късите форми са си майстори. Силно препоръчвам и този брой, може да го поръчате тук.