Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Ю Несбьо

Оригинално заглавие: Gjenferd, 2011.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: 2014

Страници: 508

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Човекът е извратено и дълбоко увредено същество. За неговата болест няма лек, само временно облекчение.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    В деветата част от поредицата за Хари Хуле, „Фантом“, Ю Небьо се прицелва в още една от язвите на съвременното общество – наркотиците и постоянната им адаптация към всеки опит употребата им да бъде спряна. С много вещина той навлиза в стяскащи детайли за методите на контрабанда в Норвегия, протекцията от страна на работещи в службите и политиците, начините за разпространение и за извоюване и задържане на територия – както можете да се досетите, смайващи в дивашката си жестокост. А за пореден път Хуле трябва да излезе от дупката си, за да спасява хората, на които държи, които оредяват все повече и повече.

 VisBildeServlet Сред всички извратеняци, с които се сблъсква по протежение на поредицата, Снежния човек продължава да е сякаш основният фокус – защото заради него именно той губи Ракел и нейния син, най-близкото до нормално семейство, което е имал. И след събитията в „Леопардът“ Хуле отново бяга далеч в Хонконг, но този път не лази пак из низините на нищетата – все пак събира себе си до някаква степен. Но желанието му да остане там завинаги няма как да се осъществи – повикан е обратно по възможно най-страшния повод. Олег, синът на Ракел, е арестуван за убийство, и уликите срещу него са достатъчно силни. Някогашното свястно хлапе се е превърнало в отчужден и враждебен младеж, който не само употребява, но и разпространява наркотици. А точно тогава по улиците на Осло се е появил нов мистериозен наркобарон, който разпространява безнаказано нов и крайно опасен опиат.

  15769866 Хари Хуле вече не е полицай, което е и ограничаващо, и освобождаващо. Той навлиза в своята домашна джунгла като отдавна отсъствал хищник, а завръщането му е прието и със страх, и с възторг. Дори враговете му се радват, че са получили вниманието му, защото репутацията му върви далеч преди него – и всеки се ласкае, че ще е първият, който ще го надхитри, победи и сломи. Но никой не е по-голям враг на Хуле от самия него и слабостите му. И тук те отново ще го докарат на ръба на бездната.

   „Фантом“ е роман за човешките слабости изобщо, за желанието за лесен живот и постигането на щастието и доволството по изкуствен, лесен, химичен път. Но който винаги води към падение и гибел. За Хуле по изключение е дадена възможност за опрощение, но да я използва е сякаш невъзможно.