Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джон Гришам

Оригинално заглавие: The Firm, 1991.

Преводач: Леда Милева

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: август 2019 г.

Страници: 480

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

  Когато преди твърде много години вече прочетох „Фирмата“, бях адски впечатлен – но тогава често ми се случваше, да откриваш нови и нови страхотни книги си е една от прекрасните привилегии на младостта. Но след като преоткрих Джон Гришам в последните години („Братята“, „Ударът“, „Разплата“, „Версия Пеликан“, „Клиентът“), при това основно с нови издания на по-стари и знакови негови книги, беше си редно да се върна и към този роман и да го видя с други очи, както ми се случи с доста, които преиздадох или се преиздадоха в последните години. Очарованието обаче си го имаше – и си я прочетох, както си е редно и според клишето – на един дъх.

  452235._SY475_ Историята е позната всекиму. Млад, беден и жаден за признание млад адвокат – Мич Макдиър, получава изключително щедро предложение от наглед неизвестна фирма далеч от мечтания Уолстрийт – в Мемфис. Но заплатата, бонусите, лъскавата кола и другите съблазни надделяват, а и обещанието за гарантирано забогатяване при усърдна работа звучи примамливо за човек, който винаги си е броял стотинките. С жена си поемат на най-голямото приключение на живота си, но още в началото нещата не започват гладко – двама от адвокатите във фирмата са починали при инцидент на екзотичен остров.

  1941608 Мич наистина получава обещаното огромно количество работа, което не спира да расте – и той буквално става обсебен. Следват луксозните командировки, съблазните, първите разломи в отношенията му с любимата – облаци на хоризонта, които малко по малко започват да предвещават буря. И дори торнадо, защото Мич започва да подозира, че фирмата му е параван на мафията, а ФБР я е взела на прицел и новият адвокат може да лостът, който да обърне добре смазаната машина за грандиозни престъпления. Младокът може да се е оказал наивен, но не е глупав. И започва собствена игра, в която лавира между властите и своите работодатели не само за да оцелее, но и за да забогатее. И това го поставя на мушката на всички.

31285471._SY475_  Препрочитането на „Фирмата“ е като среща със стар приятел – знаеш какво ти е подготвил Гришам и просто го оставяш да разказва хубавата позната история, която лъкатуши между лъскави офиси и евтини хотелски стаи, между заговори за убийства и милиони долари в брой. Просто удоволствие – малко наивно и предвидимо, но получаваш задоволство от хубавата илюзия как доброто може да измами злото.