Време за четене: 2 минути

   Вторият ден на панаира е още по-шантав – знаеш какво те очаква и малко по малко осъзнаваш, че няма как да видиш всичко, изложителите са твърде много. Разбира се, не всичко си заслужава вниманието – има доволно количество щандове само с езотерика или религиозна литература, които с лекота можеш да подминеш, нищо, което не сме виждали у дома на кило. Приключвайки огледа на англоезичното хале, се запътихме към другите щандове на европейските държави, а после и към азиатските, където си личи не само китайската гигантомания, но и адски стилното оформление, основно в бял цвят. Наистина впечатляващи, няма лъжа.

    Цяло хале е отделено на некнижни изложители – всякакви сувенири, хартии, печатници, иновативни решения, четци, създатели на приложения… наистина главозамайваща вариация, в която могат да се открият интересни нови идеи (в случая не открихме нищо, което не сме мислели за някоя наша книга). Но си заслужава да се види колко пъстри неща могат да се въртят около уж скучните хартия и четене. Обикаляйки, не спирах да правя връзки с нашата реалност – как може да се напасне нещо, как може да се приложат нови идеи, за да се промени битуващата скука. Едно след друго неща идват и се натрупват и наистина се надявам за софийския панаир от 10 до 15 декември да успеем да реализираме поне няколко от хрумките.

   Вчера беше и черешката на тортата – срещата с агентите от „Брокман“, специализирани с представяне на най-популярните световни рационални умове (Докинс, Пинкър, Харис, Шубин, Даймънд, Краус, Денет, Канеман…). Да се запозная с тези хора е още една сбъдната мечта и тя се осъществи, поговорихме за нови проекти, за развитие на старите и остана чувство за пълно взаимно разбиране.

   Днес ни очаква изцяло немскоговорящото хале, вероятно и бразилското, не ми се вярва да остане време за нещо повече.