Жанр: Трилър, Фантастика

Издателство:

Автор: Даниел Суарес

Година на изданието: 2010

Страници: 416

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Freedom™ на Даниел Суарес просто трябва да се преведе и издаде на български и вярвам, че и това ще се случи все някога. Първата част – „Демон“ – ми допадна толкова много, че просто трябваше да си намеря и продължението, което не беше толкова трудно с малко издирване из нета. И се оказа, че наистина си е заслужавало.

Какво може да се очаква от книга, която започва с разпарчетосването на алчен собственик на хедж фонд насред охраняваната му като крепост къща? Изкуственият интелект – Демонът на мъртвия компютърен гений Собол – започва да изпълнява обещанията си от първата част, сред които бе изчистване на икономиката от паразити. Набрал огромна сила от превръщането на мощни компании в заложници, той започва да гради – ставайки защитник на обикновените хора с идеи и желание за промяна на корпоративното статукво. Общност след общност започват да се появяват по света, центрирани около устойчивото развитие, взаимната помощ и ясното поемане на отговорност. Мрежата на Демона свързва тези мрежи в едно, изграждайки един алтернативен свят във виртуалното измерение, но с огромни последствия в реалния.

Срещу тези промени се възправят корпорациите, които не харесват Демоклиевия меч, надвиснал над тях. Наемайки паравоенни формации от целия свят, те са готови да хвърлят САЩ във вътрешна война, за да се справят с Демона и общностите, които той подкрепя. Нещата стават много, много сериозни и кървави.

Трима главни герои си пробиват път през новите реалности – двамата антагонисти Майора и Локи – първият оглавява операциите по борбата с Демона, вторият е основното оръжие на изкуственият разум в разгромяване на противостоящите клетки; считаният за мъртъв детектив Себек пък има своя лична задача, която в крайна сметка ще го изведе до положение да държи в ръцете си съдбините и на Демона, и на света.

Freedom™ преобръща изцяло всичко, натрупано от първата част. Врагът на човечеството се превръща в негов съюзник, добрите стават лоши, лошите още по-лоши. Даниел Суарес не спира да движи фигурите си по дъската и не спира да ги тика към развитие – никой няма право да остане на едно място или умира. Водещите фигури се сблъскват една с друга и всеки сблъсък отнема по нещо от тях. Формираните общности под опеката на Демона ми дойдоха малко идеалистични, но все пак моментът, в който репутацията на всеки човек се формира от публичното мнение на всички, които се срещат с него, може да накара мнозина да се държат добре вместо… нормално.

„Демон“ е повече от добра книга, Freedom™ e още по-добро продължение и наистина се надявам да излезе на български, защото една без друга са непълноценни.