Жанр: История

Издателство:

Автор: Люка Дьолатр

Година на изданието: 2005

Страници: 336

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

По принцип книга с подобно бомбастично име – “Фриц Колбе: Един шпионин в сърцето на Третия райх”, трудно би привлякла вниманието ми. По случайност я взех с намаление Панаира на книгата през май и се оказа, че не съм сбъркал.

Френският историк Люка Дьолатр разказва удивителната история на един истински герой от Втората световна война, който за почуда е напълно неизвестен днес. Това е Фриц Колбе, смел германски чиновник, който през периода 1943-1945 г. предава на американското разузнаване в Швейцария над 1600 строго секретни дипломатически телеграми.

Той работи в германското министерство на външните работи и през ръцете му всекидневно
минават десетки секретни доклади от целия свят. Колбе педантично с ъбира, преписва и заснема най-важните от тях, които при огромен риск пренася и предава в Швейцария на Алън Дълес, ръководител на американското разузнаване. Бъдещият шеф на ЦРУ изрично посочва, че Колбе е най-важният шпионин, който САЩ са имали през войната.

Немецът рисува карта на местоположението на Вълчата бърлога на Хитлер, обяснява кои заводи са ключови за немската военна машина, дава сведения за немските шпиони при съюзниците, за ракетите Фау-1 и Фау-2… Сред най-ценните документи са подробни немски доклади за военните бази на японците, които улесняват неимоверно американското настъпление в Тихия океан.

Куриозното е, че след войната Колбе трудно си намира работа в Германия. Заслугите му към Съюзниците излизат наяве и в демократичната ФРГ той е считан за предател. Затова и до наши дни името му е незаслужено е потънало в забвение.

Книгата на Дьолатр е лека и приятна, особено ми допадна, че всеки важен факт е придружен с бележка накрая на книгата за източника му. Това показва професионализма на историка и повдига силно стойността на написаното. Подвизите на Колбе наистина нямат нужда от художествена измислица – фактите са напълно достатъчни.