Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Дейвид Уебър

Оригинално заглавие: On Basilisk Station, 1992.

Преводач: Любомир Николов

Корица: Мека

Година на изданието: 2011

Страници: 400

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

  Ето това се казва страхотна изненада, точно такъв тип приключенски космически истории обичам – „Гарнизон Василиск“ на Дейвид Уебър ме забавляваше от първата до последната страница и практически не можах да свърша нищичко, преди да я прочета от кора до кора – и съжалявам, че съм я изпуснал по време на излизането ѝ.

 980455  Както може да се досетите от името ѝ, Хонър Харингтън е от онези безукорни протагонисти, които със сигурност винаги взимат морални и смели решения, без да се съобразяват с политиката и последствията. А в света на Уебър първата има изключително значение и всичко се върти около нея. Кралството на Хонър е под заплаха от много по-силен съсед, който вече е демонстрирал агресивните си стремежи, но не всички са убедени, че са застрашени. Противоборстващите политически групировки нямат съгласие и за военния флот, за развитието му и разполагането му. Хонър е една от жертвите на това противопоставяне, като се набутва пред очите на твърде влиятелни хора. За наказание е изпратена в девета глуха – системата Василиск, където ѝ е възложена непосилна задача за нейния стар кораб и малък екипаж. Тя трябва да следи и за реда на близката планета Медуза, където се задават големи пробелми, и за оживения трафик през близък тунел за хиперпространствени преходи, който е ключът към истинските проблеми. Защото видимо нещо мътно се готви наоколо и Хонър и хората ѝ трябва да го посрещнат с чест.

 1757108  „Гарнизон Василиск“ е безукорно структурирано забавление, с чудесно изграден фон, достовени политически боричкания, интригуващ заговор и най-важното – много добре обрисувани и развиващи се герои. Дървесната котка я броя за бонус. Единствено не разбирам защо е нужна първата глава, която веднага издава основната завръзка, но пък краят си го биваше, дори бе изненадващо кървав и бомбастичен, внезапно космическата приказка стана доста мрачна. Нямам търпение да се зачета във втората част, „За честта на кралицата“, пък следващите явно ще се четат в оригинал, няма вече читатели у нас за този жанр и това си е.