Време за четене: 6 минути

Това е статията, която публикувах в днешния брой на вестник “Сега”.

    Допълнение от 16:30

    Човек трябва да умее да признава грешките си. Преди малко Борислав Манолов ми писа – оказва се, че упреците ми към клипа на ГДБОП са неверни – кадрите наистина показват изземването на основния сървър. Извинявам се за неточната информация. Останалите ми думи обаче са си в сила.

    От два дни температурите в родното интернет пространство сенажежиха до 451 градуса по Фаренхайт. ГДБОП проведе показна акция, придружена със самохвален клип, срещу най-популярната виртуална библиотека на български език – Chitanka.info. В резултат – за часове в мрежата се изви буря от гневни коментари, които в огромната си част бяха еднозначни – защо МВР атакува една библиотека, която даваше шанс на хиляди хора да четат?

    Вчерашните публикации из медии подеха новината и я раздуха до абсурд. Как ли не бяха наричани поддържащите сайта – „банда“, „хакери“, единият е „тартор“, другите са му „авери“. Изсипаха се куп бомбастични цифри – милиони загуби за българските издателства, 600 книги на месец качени, дори един вестник обяви, че там се качвали всички издавани книги у нас. Имаше спекулации, че стоящите зад сайта печелели от рекламни банери или „различни схеми за изкарване на пари от интернет трафик“.

    Всичко това от първата до последната дума е лъжа.

   Chitanka.info е безплатна библиотека, по своите функции напълно аналогична на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. И попада под същата точка от закона, според която не се заплащат авторски права за предоставяните заглавия. В сайта никога не е имало банери, регистрация или теглене на книги срещу заплащане. Затова и сравненията със затворения наскоро сайт за платено теглене bookbg.net са абсолютно безпочвени.

   Стоящите зад сайта отделят огромна част от времето си, за да направят достъпни книгите за всички – знаете ли колко труд се изисква, за да се приведе една книга в годен за четене вид във файлов формат? Огромната част от книгите бяха на класици – чужди и наши, или стари, практически неоткриваеми на хартиен носител заглавия (освен може би на безбожни цени на площад „Славейков“). Имаше цели течения на стари списания – като „Везни“ и „Пламък“, издавани от Гео Милев през 20-те години на миналия век – това ли е пиратство?! Имаше много стихове, разкази, есета, произведения на млади български автори. Да, имаше и книги с активни авторски права, но там положението е сложно – българските издателства в огромната си част не купуват правата за електронните версии на книгите си. Тоест не могат да претендират за пропуснати ползи от нещо, което не предлагат, нали? Но могат да претендират за правата върху превода, който се използва. И тук, трябва да признаем, въпросът е парлив. Но хората зад chitanka.info изобщо не бяха бандити, както ги описаха медиите. След отправени възражения от издателства въпросните книги биваха сваляни от сайта. Което доказва, че те имат добрата воля за комуникация с издателствата, но такава просто не бе осъществена.

   Книгата е от малкото стоки, които не могат да бъдат върнати в кратък срок, ако не си доволен от качеството. Познавам десетки хора, които теглеха файл от сайта, зачитаха да видят как е и после отиваха и си купуваха книгата. Някой знае ли какво е да се прочетат десетки книги на компютърния екран? Това е абсурдно. А хората с увреждания – chitanka.info предоставяше книги в специфични формати, които те можеха да ползват със специализирани програми за слушане на текста.

   На всичкото отгоре МВР доказа за пореден път своя непрофесионализъм. По собствените им думи са работели по случая около година – в резултат вчера те шумно „арестуваха“ не основния сървър, а само помощния, на който се е намирал форумът, чатът и един проект за пълен речник на българския език, както обясни създателят на сайта Борислав Манолов. Той каза още, че не знае какво са правили полицаите на покрива – машината, която бе показана в клипа, не е сървър. Мястото на такава скъпа техника със сигурност не е на покрива по неговите думи. – Информацията по последния абзац претърпя промяна – виж по-горе.

    Какво следва от акцията на МВР?

   Първо – статичната версия на сайта chitanka.info (тоест всички книги в архивиран вид) бе свалена стотици пъти от торенти – нека ГДБОП конфискува всички тези частни компютри. Второ, основната информация е недокосната и сайтът още вчера заработи активно на недвусмислен адрес – chitanka.gdbop.com. Трето, върху полицията за пореден път се изсипа гневът на най-активните и интелигенти интернет потребители. В частност ръководителят на отдел „Компютърни престъпления“ Явор Колев бе сравняван многократно с пожарникар от романа на Бредбъри и дори с нацист във връзка с показните аутодафета на книги, провеждани в Германия през 30-те години на миналия век.

    Разпространението на книги в електронен вариант трябва да се регулира и узакони по един или друг начин. В целия свят милиони книги се дигитализират и предоставят за безплатен достъп, а ние си играем на стражари и апаши. Със западащо образование, неграмотни деца, които не са прочели и една книга в живота си, с хиляди хора, които не могат да си позволят да купуват книги, за тъга и нерядко със съмнително качество, това е възможност да се докоснат до света на книгите.

    Ако свободата да четеш е пиратство, то тогава това пиратство ограмотява.