Корица: Твърда

Година на изданието: 2004

Страници: 320

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

    Всеки е чувал и виждал най-популярния учен на планетата – Стивън Хокинг. Книгата му “Кратка история на времето” е прецедент със своите милиони продадени бройки, още повече, че е посветена на теми, с които са наясно малък кръг специалисти. Но с разбираемия си стил тя позволи и нас, простосмъртните нефизици и нематематици, да се докоснем до тайните на Вселената.

   Но кой е Стивън Хокинг? Книгата на Майкъл Уайт и Джон Грибин проследява развитието на живота му като човек, съпруг, баща и учен. Да, странната изкривена фигура, говореща с метален безжизнен глас, принадлежи на някога нормален мъж, който получава диагноза “амиотрофична латерална склероза” едва на 21-годишна възраст. Лекарите му дават едва две години живот, но той опровергава далеч тези мрачни прогнози, успявайки дори да създаде семейство и три деца, преди тялото му да рухне окончателно.

    Двамата автори са успели да внесат и много наука в текста, но поднесена по крайно популярен и разбираем начин. Те правилно са преценили, че едва ли може да се схване приноса на Хокинг в науката, ако читателя не е наясно на какво ниво е била тя преди него. Затова и има отделни глави за теориите на гравитацията и относителността, за черните дупки, Големия взрив и други. Те хармонично преливат в разработките на Хокинг и начините, по които той стига до тях, минавал нерядко през заплетени и погрешни пътища, но все пак успял да избере правилната посока.

   Книгата е вдъхновяваща. Естествено, на някои места за мен е неразбираема, единственият ми досег с физиката бе един прекрасен приятел и колега, с който живях в първи курс, който ми демонстрира, че и по време на тежко алкохолизиране в стаята може да спори за физични теореми. Не че нещо разбирах, де.

    Но примерът на мъж, който може да строи изумително теореми и изчисления само в главата си, е потресаващ. Науката е призвание, а Хокинг е учен без аналог.