Жанр: История

Издателство:

Автор: Майкъл Мейер

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

    Майкъл Мейер е бил кореспондент на “Нюзуик” за Източна Европа по време на знаковата 1989 г. Близо 20 години по-късно сяда да пише, защото виждаче американците живеят с лъжливото убеждение, че САЩ са предизвикали падането на Берлинската стена и сриването на останалите комунистически режими в Източна Европа.

  Според него тази теза е създадена по време на управлението на Буш Младши, който героизира Рейгън и прочутата му реплика „Г-н Горбачов, свалете тази стена“ от 12 юни 1987 г., която по време на изричането си всъщност е останала незабелязана.

    Мейер извежда 3 мита, които опровергава с книгата си:

    1. Източноевропейците не се надигат спонтанно, а заради няколкото унгарски лидери, които отварят границата с Австрия и дават тласък на целия процес.

    2. Падането на Берлинската стена не е предопределено от историята, а е следствие от грешка на Гюнтер Шабовски по време на пресконференция вечерта на 9 ноември 1989 г.

   3. САЩ не са освободители на Източна Европа, независимо че подобна теза е механично пренесена при войните с Афганистан и Ирак.

   Мейер описва обширно срещите си с повечето източноевропейски лидери – Ерих Хонекер, Миклош Немет, Войчех Ярузелски, Николае Чаушеску, освен тях има срещи и с Лех Валенса, Вацлав Хавел и други в месеците преди и около нежните революции.

   Разказва за Паневропейския пикник, за промените в Унгария, Полша, Чехословакия и ГДР, разкрива мотивите и причините за събитията, довели до падането на Берлинската стена и краят на Студената война.

   Силно критикува късогледството на Буш Старши и неговата администрация, които не забелязват, че противопоставянето е свършило и до последно обсъждат разполагането на ново поколение ядрени оръжия в Западна Германия.

   По принцип книгата не е лоша, но на български имаме и по-добри. За американците тезата му вероятно е откровение, но ние си ги знаем тия неща.