Корица: Александър Хачатурян, мека

Година на изданието: 1973

Страници: 184

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Обичта ми към „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви е декларирана наведнъж, а възможността да я издавам е от онези сбъднатости, за които няма как дори да мечтаеш като дете, толкова са отвъд хоризонта на възможностите. Но странно, за романа „Гол от засада“ дори не бях чувал, при все че съм препрочитал неведнъж „Енерган 22“, друг известен роман на Хаим Оливер. Книгата обаче се оказа любимата детскоспортна на скъп приятел и съливърпулец, така че ми бе подарена и съответно веднагически прочетена.

  k_1_kqncho И се зачудих как така сред детските книги у дома я е нямало, ще разпитам нашите. Историята на славния ННФК (Непобедим национален футболен клуб) Редут е чудесен източник на забавление и поука, а тяхното противоборство с не твърде големите им противници от ФК Млечните зъби определено бих заобичал силно, ако ми бе попаднала като дете, точно както се случи със гореспоменатата история за баскетболните надежди, които искаха просто да имат свое игрище. В книгата е разказана шеметната история за неудържимия възход на ННФК Редут, вдъхновена от една злощастна загуба на националния отбор, последван от горкото падение следствие на гордостта и лошото им обкръжение точно в най-ключовия момент от краткото им, но знаково съществуване. А в типичния за периода стил Оливер вкарва и забавни шеги с шпиономанията, с научно-техническата революция, която се оказва нужна на изгряващите спортни звезди, с попълзновенията на установените противоборстващи футболни клубове към младите надежди, както и в сложните им отношения с техните фенове, съседи и разбира се, родители.

   Няма какво да се разпростирам, сигурен съм, че почти всички момчета (а сигурно и няколко момичета) от поколенията малко преди мен и тези след мен ще да са прочели далеч по-рано тази чудесна история от едно друго време. Разбира се, няма да препоръчвам да я давате на днешните хлапета, няма как да им задържи вниманието, след като могат да цъкат футболни игри на телефоните си. Или греша?