Оригинално заглавие: Les énigmes de l'histoire du monde, 2019.

Преводач: Гриша Атанасов

Корица: Деница Трифонова, мека.

Година на изданието: октомври 2020 г.

Страници: 344

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Като всяко четящо хлапе, и аз се увличах по всякакви книги със загадки някога – книги за НЛО, за чудовището от Лох Нес, Голямата стъпка и какви ли не още, като колкото по-сензационни бяха, толкова по-интересни ми се струваха. Навярно тогава въображението просто има нужда да се храни с тези неща, но все пак е добре в един момент да се пообуздава, че хората инак започват да вярват в астролози, хомеопати, политици и всякаква такава вредоносна паплач.

  „Големите загадки в световната история“ обаче не е тоя тип книги, които леко хвърлят някакви твърдения и не си правят труда да ги защитят. Точно обратното, съставител е авторитетният учен Жан Кристиан-Птифис, който е възложил написването на отделните глави на светила в своята област (изключвам един религиозен тип, който държи да докаже автентичността на Торинската плащаница), които добросъвестно описват това, за което имаме доказателства, и не затъват в безумни спекулации. И това ще ви се изясни дори само от една глава – тази за Атлантида, в която за първи път срещнах чудесно доказаната теза, че Платон използва този мит като метафора за Атина – да, не е вълнуващо като издирването на истински изчезнал остров/континент, но използвайки Бръснача на Окам, печели.

46123758._SY475_  Други включени теми са търсенето на гроба на Александър Велики, викингските селища в Северна Америка, изчезването на майската цивилизация, самоличността на Шекспир, Великденския остров и неговите статуи (ще спрат ли да ги дъвчат тия статуи някога?), възможността един руски император да е станал отшелник в Сибир и други. Много ми допадна темата за Джак Изкормвача, която е фокусирана повече върху безбройните измислици около него, които продават милиони копия в книги. Включена е глава за трупа на Хитлер, но тази тема е развита много по-подробно и ясно в „Истината за смъртта на Хитлер“ на Жан-Кристоф Бризар и Лана Паршина, която е също чудесен пример за солидно научно изследване от французин (и рускиня). Няма как да се подминат темите за атентата срещу Йоан Павел II, убийството на Кенеди и смъртта на лейди Даяна, но от по-неизвестните интересна е историята на Джан Юфен, жената, натоварена да разчита думите на Мао в заника на дните му.

 Разбира се, не си правя илюзии, че тази книга ще стигне до толкова читатели, колкото нелепиците на Хелсинг, Айк, Деникен и останалите шарлатанковци, които богатеят от глупости, или пък от YouTube следовниците им по света и у нас, които безскрупулно се прицелват в безкритичните детски умове, но нейсе.

  Не мога да не споделя възхищението си от превода на Гриша Атанасов, една никак нелека задача при разнообразието от теми и исторически периоди, които „Големите загадки в световната история“ обхваща. А сега слагам книгата на купчината за занасяне във Видин на баща ми – едно време той ми купуваше книги за тайни и загадки, сега е мой ред да връщам.