Жанр: Икономика

Издателство:

Автор: Майкъл Луис

Корица: Твърда

Година на изданието: 2010

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

    Да си уверен, че си прав, а целият свят греши, не е никак лесно. Но точно такива герои има книгата “Големият залог. Машината на страшния съд отвътре“ на Майкъл Луис. И те не се измислени – няколко души, всеки от които със своите знания и мотиви, успяват с много труд да стигнат до прозрението, че има нещо генерално сбъркано на пазара с ипотечните кредити в САЩ и застраховането срещу тяхното неизплащане. Залагат на идването на Апокалипсиса – срив на имотния пазар, нещо, приемано с насмешка от хилядите знайни и незнайни уолстрийтски апологети на измислянето на пари от пари.

 The Big Short MIT PBK.indd  Стив Айзман, Майкъл Бъри, Грег Липман, Чарли Ледли… различни съдби, различни хора – и нещо общо: вяра, че са по-умни от всички, че виждат неща, невидими за всички останали. И че могат да изкарат милиони от това си знание. Месец след месец те се борят да съберат пари, още повече пари, много повече пари, които залагат на сриването на ипотечния пазар в САЩ. Водят кръстоносен поход с всички около себе си – никой не ги разбира, всеки ги приема за ексцентрици, които пропиляват милиони в очакване на събитие, което никога не ще се случи. Те са различни, защото разбират същността на лъжливите финансови деривати, създадени само с една цел – да създават милиони, дори милиарди от въздуха. Достатъчно е само да намериш глупаци, които да преметнеш – а такива лапнишарани има доволно. Само дето накрая всички тези шеметни лъжци освен публичен шамар отнасят и милионни обезщетения. А милиони остават без спестявания и домове.

   Майкъл Луис умее да разказва леко и приятно дори и там, където сложната банкова и инвестиционна терминология трябва да бъде обяснена. Четох книгата на pdf на английски още преди да излезе през март миналата година и ми трябваше доста допълнителна информация, за да схвана що-годе банковата бъркотия. Издателство “БГкниг@”, за които “Големият залог” е бляскав дебют, са съумели да спестят това допълнително ровене на българския читател. Всъщност още преди време те ми споделиха, че бавят книгата именно за да успеят да предадат максимално достоверно и едновременно с това смилаемо банковата терминология. И са успели – с малко внимание дори и човек, който си няма хал хабер от акции и облигации, може да си изясни как тези няколко души надушват задаващия се пазарен крах.

   “Големият залог” е книга за безумието и за шепата здрав разум, която няма шанс да възтържествува над него. Защото парите са най-зловещия наркотик за човека. Особено ако са самоцел.

   Вижте и другата книга на Луис, посветена на кризата в Европа – „Бумеранг“.

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!