Оригинално заглавие: Пост, 2019.

Преводач: Васил Велчев

Корица: Чете: Момчил Степанов

Година на изданието: май 2019 г.

Страници: 10 епизода по около час.

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

  Аудиокниги се предлагат у нас отдавна, но някак така и не станаха привлекателни дори за запалени читатели като мен. До момента, в който у нас този сектор беше поет от шведите от Storytel, познати по целия свят. И които бързо започнаха да пълнят досега относително скромния каталог с аудиопроизведения на български, същевременно давайки достъп срещу разумен абонамент до огромното им съдържание на чужди езици. Но истински интересът ми бе събуден, когато обявиха, че като част от стремежа им да имат оригинално съдържание, излиза сериал от любимия ми Дмитрий Глуховски, когото считам за „мой“ автор, защото имам честта да съм водещ редактор на куп негови книги – „Текст“, „Бъдеще“, „Метро 2035“, „Разкази за родината“, а успоредно имах възможност да работя и по новите издания на „Метро 2033“ и „Здрач“. А като към тази новина се разбра и че самият Глуховски ще гостува в България… е, вече ме разбирате 🙂 Досега бяхме имали само едно прилично пийване с него на панаира във Франкфурт, но това си беше съвсем различна бира. Срещата мина чудесно, стотици фенове се снимаха с него и взеха подписи, а самият Дмитрий обиколи куп медии и втрещи всички с изключителната си искреност по отношение на политическата ситуация в Русия и отношението му към тамошния властелин.

 unnamed (3) Но да се върна на „Граничен пост“. Първият сезон на този аудиосериал е от 10 епизода по около час всеки, което не звучи хич малко, но се оказа, че минават доста бързо, ако ги премериш правилно спрямо дейности, които позволяват да слушаш спокойно. Преводът е, разбира се, на Васил Велчев, преводач и на книгите, а текста чете прекрасно актьорът Момчил Степанов.

   В близкото бъдеще Русия се е разпаднала по доста кървав начин, а останалата част от света сякаш не съществува. Москва е задържала властта си върху отломка от някогашната огромна територия, а границата минава по брега на отровената Волга, вечно обвита в непроницаема, носеща гибел мъгла. Един-единствен мост с железопътна линия на него е оцелял и до него е разположен охраняван пост. Само дето по моста години наред не е минавал никой – нито в едната, нито в другата посока. Сякаш отвъд всички са загинали – а от тази страна животът е труден, много труден.

unnamed   Телефоните отдавна са замлъкнали, технологиите са се върнали назад, виж, оръжията още си работят. На поста се живее по военному, в строг порядък, а се случва и да погладуват, ако поредната пратка от далечната и безразлична Москва се забави. Егор е хлапак, който расте със спомените на възрастните за времена, когато всичко е било различно. Трудно му е да повярва, че е възможно за броени години всичко да се срине така, но един поглед към реката и скриващия се в реката дълъг мост му показва, че явно може. Освен да стане прочут музикант, който да пълни стадиони като едно време, Егор мечтае да мине по моста и да види какво има отвъд, но охраната там е точно за това, за да не позволява подобни волности. И на него му остава само да преследва момичето, в което е влюбен, и която не му обръща никакво внимание.

unnamed (1)  Спокойният живот на поста скоро се нарушава. Първо по моста най-после идва някой – чудат глухоням свещеник, който започва да буни духовете на останалите без опора жители на поста. А после откъм Москва идва военна част, която има за задача да мине по моста и да разшири територията под тяхна власт. Появата им и арогантното им поведение объркват подредената йерархия в малката общност, но те дори не подозират каква друга чудовищна, непонятна заплаха се е устремила към тях…

   В „Граничен пост“ Глуховски залага на много сходна на Метро-серията атмосфера, макар и под открито небе. С напредването на сериала той въвежда и фантастичен елемент, който прилича на тези, които Джош Малерман охотно използва – елиминиране на едно сетиво и следствията от това. Сериалът започва бавно и спокойно, но постепенно ускорява ход, а последните два епизода трябва да се слушат на един дъх, толкова много неща се случват и всичко се преобръща с главата надолу. Краят е… смайващ. И както приключва историята, така и дава свобода за още един сезон, за който искрено се надявам.

   На този линк може да се регистрирате за един месец безплатно слушане на всичко в Storytel.