Корица: Димитър Келбечев, твърда.

Година на изданието: май, 2013.

Страници: 344

Рейтинг :

Време за четене: 12 минути

Худ. Атанас Хранов

Синя ключалчица 

   Растение в горите над Ранчи, Индия.
Веднъж в годината в средата на листата му
се отваря процеп,
през който могат да се наблюдават
звездите отвъд.

     Целият живот на мъжа е подготовка за липсата на една-единствена жена…

    Пристъпете тихо в света на Секулов. Оставете реалността и разума отвън. Ненужни, излишни са тук, сред тези илюзорни като всяка ефирна небесна дъга страници. Всичко, което четете, е само за вас, лично, и само вие сте го чели по този начин, единствени в историята. Страшничко е да преживееш нещо, което никой никога не е, нали? Няма да ви лъжа, от написаното може да ви заболи, може да вкара в душата ви нега по невъзможни копнежи, а може и да ви направи щастливи, спомняйки си за някоя абсурдна, невероятна, истинска любов. Не че е възможно и за миг да сте забравили, ако сте преживяли такава.

Две птици, езерото Лая, острови Зелени нос Донесени от Нéгро Хосé. Могат да летят в миналото и да носят спомени. Худ. Атанас Хранов

    „Гравьор на сънища“ е леко приплъзваща се встрани от реалността книга – точно толкова, колкото да я покаже по красив и неочакван начин, без да изпада в абсурда. Александър Секулов е като стихия, която е сбирала хилядолетия споделени любови и безнадеждни драми, смесени в едно бляскаво и ненаситно хедонистично наслаждение от думите. Стилът в тази книга е езикът на насладата, на страстта и съвършената еманация на човешкото, докоснало се до висините на любовта – тази, която се е случила, но не се е застояла толкова, че амброзията й да се вкисне. Още повече че дори не е нужно любовта да е свещено споделена, а с жените, описани в книгата, това е и невъзможно. Те са твърде истински, за да принадлежат някому. Светът не би оцелял с повече от няколко такива на поколение.

Капитан Стенли бе преживял много бури, оцелял бе в пет корабокрушения, три от тях – поредни, но под гредите на таванската стая и в обятията на Арабела той окончателно се предаде пред мисълта, че океанът е необятен, непознаваем и напълно безразличен към опитите на мравките да го преплават върху дървени отломки. Впечатлен, а и донякъде поразен от това свое прозрение в подгизналото от любов легло, той бе решил да продаде кораба си и да остане при Арабела, което мигновено го дари с нейното пълно презрение и непобедимо безразличие.

    Няма описване тази книга, нито безбройните разкази в нея. И не приемам възражението, че могат да се преброят – да, страниците могат, и главите могат, но нищо повече. Преплитащите се връзки между всичко написано, което прави четенето поред като скучен маратон върху терен за паркур, изграждат вътрешни разкази в разказите, които могат да се протягат един към друг през десетки страници и все пак да са по-здраво свързани от два съседни абзаца. „Гравьор на сънища“ е като паяжина, в която веднъж уловени, жертвите остават с пълното съзнание, че ще изгубят живота си – но на драго сърце, защото жената, която ги е оплела, преди това ще осмисли съществуването им. С цялото тържество на плътския екстаз. И после ще си отиде, за да дари другиму истината за света.

    Грейс преминаваше през мъжете не като жена, а като история, която те непрекъснато разказваха.   Появяваше се в живота им като неопровержимо доказателство за съществуването на Бог, както впрочем и за тяхното собствено. Както тя помнеше от мъжете отделни детайли, така и те се разпадаха на части, на пръсти, на капки и атоми, за да стигнат за жаждата на целия й свят. Щастливото й любене, правенето на любов, съвкупленията, оргазмите, самозадоволяванията, изтичанията и вливанията, слюнката и влагата й, стоновете, хълцанията, вдишванията и липсата на дишане караха мъжете да напускат родините си и да населяват подарените им пустини.

Умислена птица. Худ. Атанас Хранов

   Жените по тия страници до една са Богини. До една са толкова невероятни, че ако се сберат на едно място, откровението на Йоан ще е като пикник в скучен неделен следобед. Има нещо Омирово в тези жени, но Секулов ги е свалил от Олимп и ги е населил по земята, където да превръщат мъжете в богове за кратко. Винаги за кратко, повече би било непоносимо.

    Достоен срещу тях стои невъзможният герой, разказите за чиито странствания населяват основно първата част на книгата. Той е навсякъде и никъде, а обикновената хартия не може да задържи преживелиците му върху себе си. Той е всеки мъж, подчинявал света на волята си, и никой мъж, живял тихо и кротко. Но сами го последвайте, това не е един от разказите за него, моите очи бяха приковани в жените по тия страници, тези разюздани блудници на неустоимата и хармонична добродетел.

Тита спеше с мъжете, защото много обичаше да чете… знаеше, че историята на света е изписана по кожата на мъжете, и се стараеше да я чете по гърбовете им с пръсти на слепец, докато ги приемаше в себе си с всичките им нелепи опити за вечност и безсмъртие. Разстройваше се, когато прочетеното оставаше наполовина, прекъсваше нелогично или бе пълно с правописни грешки; тогава Тита затваряше очи, напрягаше въображението си, достигаше до напълно закономерния провал на връзката, виждаше цялата є бъдеща разруха, бъдещата є цялостна разруха, осъзнаваше безпричинното си присъствие в нея, изживяваше обидата от случилото се с будно съзнание и решително напускаше леглото, мъжа и стаята. Бе се опитвала да подрежда рафтовете си с книги по автори, жанрове и азбучен ред, а после всекидневно взимаше, преместваше, променяше или забравяше съвършения ред и план, който бе имала в главата си. Не правеше опити да запомня имената на мъжете, с които спеше, защото повечето от тях не бяха истории, а обикновени премеждия.

Сянка на леопард и лице на изумен турист, Венеция 16 юни 1978 година. Худ. Атанас Хранов.

   А колко още други образи и приключения има по тия страници… бижутерът, който единствен може да отлее дъх на спяща жена от сребро, човекът без белег, крачещ неуязвим през вековете; мъжът с трите ангела, татуирани на на гърба му; неумолимите чистачи на любовни истории, безмилостни и търпеливи; мъжът, отчаяно бягащ далеч от жената, която го преследва, за да се раздели с него; предсказанието за трите сребърни лъжички, върху които ще се появят три имена, съдбовни за  Валпарайсо: на пират, поет и палач – Франсис, Пабло и Аугусто; същият град, в който три страховити епидемии – на поетическо вдъхновение, на неспособността за лъжа и на невъзможността да се приключи любовната игра – почти го унищожават; и града, в който стара градска легенда разказва, че присъствието на три двойки влюбени превръща останалите жители в сенки и единственото спасение е да преместят града на ново място до пълното излекуване на поне двама от заболелите; мъжът, колекциониращ стъкленици със спечелени или изгубени часове по летищата;  Матео Плюшкин и Леополд Пушкин, смирени консуматори на разминаваща се любов с една невероятна жена и собственици на изумителна колекция, сред която има висок тухлен комин за падащи звезди, наргиле за димящи имена и какво ли още не…

Носеше рокля на макове и имаше тяло за Божие оправдание. Погледът му се превърна в бистър син вятър, който се завихри над дремещото пристанище, вдигна се към белите облаци, събра влага и сила, сниши се за миг над хълмовете и стремглаво се спусна, така че отнесе маковете на роклята й в шепа… 

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!

     Не знам с какви думи да изкажа какви урагани събуди в мен тази книга, каква болка от ограниченията на живота и от цената, която трябва да платиш, за да ги нарушиш. Не знам с какви думи да ви я препоръчам, знаейки с това, че едновременно ще се докоснете до щастието и ще се предадете на тъгата. Изумителна от първия до последния ред, мислех, че подобна книга е една невъзможност, но ето я в ръцете ми, изумително оформена, една от най-ценните в библиотеката ми. Това е книгата, която искам да споделям с жените, които съм обичал, обичам и ще обичам по всички възможни начини в миналото, в настоящето и бъдното, и в други животи, които мечтая да съм имал и да имам. Най-вече искам да я споделям с тези любови, срещнати едва за миг. Най-вече с тях. Несбъднатите и затова съвършените.

    За мен „Гравьор на сънища“ може да се сравни единствено с „Любов по време на холера“ на Маркес.

–––

   С позволението на Александър Секулов във Всичколандия публикувах един от най-красивите разкази в книгата. Още ревюта за нея има в „Аз чета“ и тук.