Жанр: Исторически, Приключенски

Издателство:

Автор: Бърнард Корнуел

Поредица: Шарп

Оригинално заглавие: Sharpe's Havoc, 2003.

Преводач: Мария Михайлова

Корица: Фиделия Косева

Година на изданието: декември 2023 г.

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg

…Шарп и хората му трябваше да умрат, за да настъпи славното европейско бъдеще.

Ето ни обратно сред бойните полета на Европа, където винаги ще се намери място за Ричард Шарп – след шест книги, в които той израстна от пушечно месо в Индия до офицер от британската армия, един от малцината непривилегировани благородници, той се намира в чудесна позиция да… бяга. Точно както в предишната книга на Бърнард Корнуел, „Стрелците на Шарп“, и в „Хаосът на Шарп“ откриваме британците в небрано лозе, отстъпващи организирано или панически пред триумфиращите французи. Португалската земя ще види обаче още много обрати и кръвопролития, преди събитията да се обърнат – а преди това Шарп и неговите войници ще се окажат в най-отчаяната и объркана възможна ситуация, докато около тях се вихрят предателства и дипломатически маньоври, в които са намесени амбициозни опортюнисти и от двете страни на фронта.

Събитията се развиват през 1809 г. (вече се чудя дали Корнуел ще успее да се изхитри да изпрати Шарп и в Русия, но не искам да научавам предварително какво предстои, все пак още петнайсетина книги има от поредицата), когато войските на Наполеон са нахлули в Португалия и изтласкват местните не твърде способни части и британските им съюзници към морето. Носят се слухове, че командването на последните ще бъде поето от способния генерал Артър Уесли, за който все така ще се правим, че не знаем какви ще ги върши при Ватерло, но това ще се случи в близкото бъдеще. Откриваме Шарп около Опорто, където се разиграват трагични сцени, а нашият любим герой и войниците под негово командване (към които се добавят и португалци под ръководството на мъж с най-омразната за Шарп професия – адвокат) трябва някак да избягат от французите и попадането в плен. Те се справят с това с променлив успех, като пътем се заемат да спасяват и млада девойка, изчезнала безследно. Тя обаче не е в беда, или поне не в обичайния смисъл – избягала е по своя воля, защото е влюбена в харизматичен британски полковник, който има свои планове и те далеч не изключват коварни споразумения с французите (нищо не издавам, на задната корица си пише, че е предател). Но не си е направил сметката, че неговият подчинен Шарп не винаги ще спазва заповедите – или че ще ги спазва… творчески. И дори когато се оказва обсаден от едва ли не половината френска армия навсякъде около му, може да намери начин да се измъкне. Но цената също ще трябва да бъде платена.

„Хаосът на Шарп“ е шеметно изградена приключенска история, която умело стъпва както върху реалните исторически събития – блестящата контраатака на генерал Уелсли и прогонването на французите от Португалия, така и лавира между бойните полета, като показва политическото разделение сред португалците, грешките на арогантното френско командване и както войнските ценности на британците, така и възможността алчността да доведе до измяна в техните редици. Шарп е в чудесна форма в тази книга, намира се в стихията си – разбирайте в невъзможна ситуация – и дори Наполеон да му бе излязъл насреща,сигурно и той би бил надхитрен от този очарователен герой. Бърнард Корнуел прави нещо изключително с тази поредица, и ако оставим настрана романтичните нишки и неправдоподобните оцелявания на косъм, то историята на този кървав епизод от европейското минало е представена наистина завладяващо.