Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Ан Патчет

Оригинално заглавие: The Dutch House, 2019.

Преводач: Яна Парашикова-Аролска

Корица: Мека

Година на изданието: октомври 2020 г.

Страници: 320

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Няма как да забравя първата си среща с Ан Патчет и нейната „Белканто“, смайващата история за една заложническа драма, преплетена с магията на музиката. „Холандската къща“ също като нея е относително камерен роман, центриран около прекрасна и приковаваща сграда, неволни заложници на която са цели три поколения.

   44318414В центъра на романа са Дани и Мейв, брат и сестра, които обитават най-близкото до приказен замък, което едно обикновено семейство може да притежава. Холандската къща, построена от бързо натрупани пари в миналото, е истинско бижу, което баща им купува като дар за майка им и тяхната любов. Но тя не може и не иска да оцени този грандомански жест, който далеч надхвърля възможностите им – чувствайки се пленена в златна клетка, тя бяга чак в Индия, а двете ѝ деца са оставени на грижите на домашните помощнички. Бащата се дистанцира в своята работа, а Мейв трябва бързо да порасне и да бъде майката, която Дани е загубил. А скоро се появява и красивата Андреа със собствените ѝ деца, която е хипнотизирана от Холандската къща – и е готова на всичко, за да я получи, включително да се омъжи за баща им. И приказката поема към предопределения си Хензел и Гретел край.

 52058428._SX318_SY475_  Дани и Мейв получават своя изгубен рай, получават онова, което баща им неволно е искал да им даде – борба за насъщния, несигурност в бъдещето, цел, която да следват. Отблъснати от мащехата си, те имат само един друг и стремежа да ѝ отмъстят, а в годините напред редовно ще спират колата си пред къщата на своето детство и ще я изпиват с поглед. Миналото няма да пусне настоящето им – но далеч в бъдното идва неизбежният обрат.

  Както споменах, „Холандската къща“ е камерен роман, в който действието е оскъдно. Посветен на загубата в различните ѝ проявления, тя задълбава в драмата на едно разкъсано семейство и мъчителните опити то да се събере и раните да бъдат излекувани. Къщата, която половината герои обичат, а другата половина ненавиждат, е катализаторът на всички центробежни драми, но и котвата, която ги задържа и ги връща пак и пак назад. Лично за мен безволевият главен герой бе дразнещ, водеше се изцяло по силата на ума на сестра си, но нейната мотивация остана енигматична за мен до последния ѝ дъх.