Преводач: Владимир Атанасов

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 400

Рейтинг :

Време за четене: 7 минути

Предварително знаех, че „И опрости нам греховете“ на Ромен Сарду е силен исторически трилър, изпълнен с насилие, църковни машинации и цял-целеничък Апокалипсис по Откровението на св. Йоан – как да не се заема да го редактирам с безкрайно удоволствие? Поредната книга от силната серия от даркчудесии „Магика“ този път си заслужаваше безспорно, за разлика от „Леонардо и 7-те престъпления в Рим“ на Прево, да речем, която ми бе възскучна.

Средновековието, края на XII век. В малката община Драгуан реката довлича насечени човешки тела, а местните суеверници буквално откачат от параноя, че дяволът е шетал наблизо. Скоро става ясно, че освен 12-те села в общината съществува още едно – 13-то, именувано Йортлу – което всички отдавна смятат за заличено, а жителите му – за мъртви. Само че то си е там, сред обширни блата и тресавища. 50 години никой не е ходил там, никой не е идвал от него – дори Църквата е изпуснала това паство от всеобхватната си задушаваща прегръдка.

В близкото градче епископ Акен подготвя мисия до залутаното селце, за да открие какво се е случило през тези десетилетия изолация, но е убит брутално от мистериозен гигант. Буквално часове по-късно в градчето пристига свещеника Ено Ги, определеният да иде да върне Бог на хората в Йортлу. Посред смразяваща зима той все пак решава да изпълни дълга си и да поеме към мистериозното село и загадката. Това, което го очаква, ще надмине всичко очаквано – в Йортлу живеят странни хора с мистериозна религия, изкривен и безумен мироглед, с изкривени спомени за миналото, неясен език и… готови да се разправят бързо и ефективно с външните натрапници, особено тези, които оскверняват седемте им богини. Твърде много промени за само 50 години – нещо странно се е случило там преди половин век, а следите са оскъдни…

Същевременно викарият Шюке се наема с не по-малко сложна мисия – да закара тялото на мъртвия Акен до Париж, за да го предпази от обругаване от суеверните селяни, които решават, че в мистериозната му смърт също е намесен дяволът. По пътя той ще се сблъска с огромни препятствия, а разследването на миналото на неговия покоен епископ ще го забърка в брутална и кървава каша в Рим, следствията от които ще го доведат до още разкрития за селцето Йортлу и методите на Светата Църква.

Вън от това един от църковните ордени е обвинен в светотатство, сатанински ритуали, сексуални оргии… цялата палитра класически забавления. Лидерът на Ордена Еймар ще бъде превъзпитан по особено жесток и чудовищен начин и ще се превърне в предан църковен войн. Изпратен на секретни мисии, той също ще стане част от разплитането на възела „Йортлу“.

Всичко се забърква тотално, а Католическата църква има мнооого общо с мнооого лоши неща. А загадката зад мистериозното село се оказва по-чудна от всичко въобразимо…

Ромен Сарду е написал адски готин роман, омешал в едно исторически факти, средновековни порядки и изобилие от суеверия и сатанинско отдадени на вярата си религиозници. Зад яката фасада на историческия трилър обаче той повдига и ред интересни въпроси – какво е нужно на една общност, за да забрави себе си и миналото си, какво й е нужно, за да промени вярата си и да се опълчи срещу всичко, в което до момента се е клела… Религията е показана и в по-различна светлина – като опитваща се научно да си обясни света и дори да докаже емпирично евангелията, което обаче не е никак лесно, след като предреченият край на света упорито не ще и не ще да дойде. Църквата по тези страници има малко общо с духовен крепител на хората, много повече като най-мощният политически играч, който има възможност да се намесва навсякъде в своя угода и не пропуска случай да го направи.

„И опрости нам греховете“ е цитат от „Отче наш“, както вероятно сте се досетили, а Сарду е планирал по един роман за всеки ред от молитвата – ако са от класата на първия или по-добри, това ще бъде убийствено готина поредица, мога само да стискам палци да успее, нека всички богове и демони бъдат с него 🙂

Много се кефя на серията „Магика“, една след друга готини неща, а са планирани и още, и още страхотии. До момента от нея съм чел историческата фантастика “Картата на времето” на Феликс Палма, класическата ghost story “Свърталище на духове” на Шърли Джаксън, унищожителната “Z-та световна война” на Макс Брукс, криминалната „Грешният квартал“ на Лора Лазар и демоничната “Заклинателят” на Уилям Блати. Чудна компания за Сарду!