Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Кристофър Райх

Оригинално заглавие: The Prince of Risk, 2014.

Преводач: Коста Сивов

Корица: Фиделия Косева, мека.

Година на изданието: август 2017 г.

Страници: 460

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Реших да рестартирам издаването на трилърите на Кристофър Райх още миналата година, когато излезе „Абсолютен контрол“. Тогава така и не успях да пиша за нея, бе шантаво лято, също както тогава и сега не можах да вмъкна никъде текстове за „Фатална жена“ и „Фатална изневяра“ (случайно съвпадение в имената, не са свързани) на Джон Лескроарт. Но с все по-ясното ми желание да чета и издавам трилъри (държа да отлича „Човекът сянка“ на Коуди Макфейдън) е време да обърна внимание на „Игра на милиарди“ на Райх, която излезе миналата седмица. Оригиналното име бе Prince of Risk, както се вижда от двете грозноватички оригинални корици, но прецених, че просто не е подходящо за книгата и подвежда, че е чисто финансов трилър. А тя не е.

  15797930Райх вдига залозите още с първата сцена, в която тримата най-високопоставени играчи във финансовата система на САЩ – изпълнителният директор на Нюйоркската фондова борса, председателят на Федералния резерв и министърът на финансите се втурват презглава в полунощ към президента, за да го алармират за огромна опасност… но нещо поема контрол над колата им на поляната пред Белия дом и тя е направена на решето от агентите на специалните служби, които смятат, че предотвратяват терористичен акт. Разследването на убийството на трима толкова влиятелни фигури обаче не води до никъде, затова и синът на единия от тях – Боби Астър, се наема да търси истината, макар да мрази баща си и двамата да не са се виждали от години. Той е собственик на 5-милиарден хедж фонд, звезда от „Уолстрийт“… и тъкмо е направил огромен залог срещу тенденциите на пазара, свързан с курсовете на юана и долара. И си няма и идея, че убийството на баща му и този залог са част от една много по-голяма игра.

  20890464 По обичайната логика на трилърите другата важна линия е водена от близка на главния герой – бившата съпруга на Боби, Алекс Форца, един от най-добрите агенти на ФБР, която разкрива малка част от мащабен заговор за кървав атентат в сърцето на Ню Йорк, при което губи близки хора от екипа си. Отстранена от разследването, тя се втурва да търси истината по свои начини… и скоро се оказва, разбира се, че планираната вакханлия също е част от мащабния план. Китай най-сетне се чувства готов да поеме властта над света – но за тази цел САЩ и финансовата му система трябва да бъдат сринати. И остават часове до задействането на плана, който ще промени света в един миг.

   Хареса ми размахът, с който Кристофър Райх развива своя сюжет в „Игра на милиарди“. От една страна, задълбава там, където има професионална експертиза и богат опит – фондовия пазар и сложните игри с милиарди долари, които текат всеки ден на световните борси. От друга, проследява как група тежко въоръжени професионални убийци по различни пътища проникват в САЩ и с лекота преодоляват мерките за безопасност. От трета, описва политическите игри на глобално ниво, кибернетичната война, която се води всеки час и миг, промишления шпионаж и упоритите домогвания на китайските хакери, които с държавна помощ крадат всичко възможно по света. Единственият слаб момент бе един монах-убиец, който вършеше мръсната работа на двамата си братя, внедрили се на високи позиции.

   Романът тече бързо и за броени дни преобръща животите на участниците. Райх знае как да завършва ударно книгите си и тази не прави изключение – по всички фронтове текат сблъсъци и нищо не може да остане незасегнато.

   Благодаря на Коста Сивов за внимателния превод и умните бележки, както и на Фиделия Косева, която направи към 10 варианта на корица и упорито се съпротивляваше на опитите ми да я окепазя с хрумките ми 🙂 Но накрая стана чудесна, мисля си.