Жанр: Драма, Хумор

Издателство:

Автор: Кевин Уилсън

Оригинално заглавие: Nothing to See Here, 2019.

Преводач: Петя Петкова

Корица: Таня Минчева, мека.

Година на изданието: февруари 2022 г.

Страници: 288

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Понякога децата са просто невъзможни – но в „Играчка-плачка“ на Кевин Уилсън това не е просто метафора. Лилиан е млада жена, чиито мечти за по-добър живот са били рано прекършени заради богаташка наглост, но сега получава шанс да влезе пак в орбитата на някогашната си състоятелна най-добра приятелка Мадисън. Тя е сключила мечтания брак с амбициозен сенатор, но сега има нужда от помощ, при това колкото се може по-дискретна. Двете деца близнаци от предишния брак на мъжа ѝ трябва да дойда да живеят с тях във впечатляващата им къща. А тези деца са… взривоопасни в прекия смисъл на думата.

 43884200 Беси и Роланд се самозапалват, когато са тревожни или гневни. Това не ги наранява ни най-малко, но това не се отнася до всички около им, две щуращи се наоколо факли могат да причинят колкото си щеш поражения. Лилиан е била подмамена от надеждата да възстанови връзката с някогашната си – и единствена понастоящем – приятелка, да намери някаква нова посока в забилия в глуха улица свой живот, но сега се оказва гувернантка на две огнени деца, тайната за които трябва да бъде опазена на всяка цена. Две деца, които са загубили всичко – баща си, който рано ги е зарязал, майка си, която е починала, нямат дом и опора – само едно младо, уплашено, объркано момиче, което се оказва отговорно за тях, след като е загубила изцяло битката с отговорността за собствения си живот. А наблизо, като заплаха, а не спасение, живеят тяхната мащеха и нейното дете, не по-малко странният им полубрат Тим. Е, пламъците на тази сложна ситуация няма как да не се разпалят.

  58057578._SY475_ „Играчка-плачка“ е кратка и динамична трагикомедия, в която чрез лек фантастичен елемент се изследват различните измерения на майчинството и на бащината липса. И двете мъжки фигури в книгата са доминантни, но основно отсъстващи, освен колкото да се наложат и да си поемат към важните държавни дела. Двете майки са тези, около които се върти всичко (и майката на Лилиан също участва по свой специфичен начин), и техните толкова необикновени деца, а трофейната съпруга Мадисън и нейната бедна и разкъсвана от съмнения приятелка Лилиан трябва и да открият отново път една към друга, и да се справят с необикновените предизвикателства при отглеждането на огнени деца. Което си е рецепта за… пожар.