Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Питър Хелър

Оригинално заглавие: The Guide, 2021.

Преводач: Боян Дамянов

Корица: Мека.

Година на изданието: януари 2022 г.

Страници: 280

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Преди доста години вече Питър Хелър ме впечатли много силно с „Кучешките звезди“, една красива и сурова история за оцеляването след края на света. Новината, че излиза нова книга от него, ме възрадва – и реших да си направя един експеримент: видях само корицата на „Инструкторът“, пуснах пост за нея, но не прочетох текста на задната корица. Започнах да я чета, без да знам точно нищичко за сюжета, мислех, че е трилър за оцеляване в дивата природа, но това, както вече знам, е далеч от истината.

   Затова и тук ще ви предложа нещо. Не четете натам. Прочетете книгата, чудесно забавление за точно една вечер е, малко любов, малко екшън от един истински майстор на перото.

  56098122 Е, опитал съм, оставям на вас. Сега, за какво иде реч накратко – действието се развива в богаташко местенце сред дивата природа, където срещу солидна сума богаташи могат да си починат от суетнята на света, да се скрият от папараците и от поредната пандемия, която залива света (романът е съвсем нов и съответно в него е вградена сянката на ковида). Джак е фермерско момче, което носи своите болки и иска да избяга от своя свят, затова и се е цанил като риболовен инструктор – основното преживяване за паралиите е да замятат въдици в пълна с едри екземпляри река. Джак е осведомен за строгите правила на това място, които включват да не припарва извън границите му – от едната страна по реката дебнат свирепи кучета, от другата откачен съсед с точен мерник. И всичко е наред, включително с първата му клиентка – красавица, с която се спогаждат в миг. Но скоро нещата започват да стават много по-различни.

   Всъщност по-голямата част от романа е лека и вълнуваща любовна история между двама души, които не очакват да се открият един другиму и постепенно свалят броните си. Хелър си играе много добре с вдълбочаването на отношенията им, като пътем подхвърля трохи тук и там, от които да се започнат подозренията, че това изолирано кътче крие зловещи тайни. И чак в края вече нещата стават малко като в „Командо“ на Шварценегер, но защо – това сами ще трябва да си откриете.

    „Инструкторът“ е лек и четивен трилър, който си играе както с актуалните теми на нашето време, така и с вечната: едно момче среща едно момиче…