Жанр: Детски

Издателство:

Автор: Колектив

Оригинално заглавие: Good Night Stories for Rebel Girls: 100 Tales of Extraordinary Women, 2016.

Преводач: Диляна Георгиева

Корица: Твърда

Година на изданието: ноември 2017 г.

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Малко са книгите със собствени щандове на панаира във Франкфурт, но „Истории за лека нощ за момичета бунтарки на Елена Фавили и Франческа Кавало бе от тях – на място разгледах книгата и ми допадна това, което обещава, а най-вече ми хареса как е направен подборът: много жени от научната сфера, нито една от религиозната, дори, о, чудо, липсва лицемерната албанка, която лъжливата католическа пропаганда превърна в модерна светица – но за тая тема си има Кристофър Хичънс. Името на книгата не лъже – това са наистина своего рода приказки за приспиване на деца, написани са силно опростено и напевно, със сигурност не е търсена нито историчност, нито изчерпателност – просто щриховане на портрети на много различни жени, които са се борели и са побеждавали срещу обстоятелствата. А към всеки текст има прекрасни портрети в толкова разнообразни стилове, цяла отделна книга са си тия образи и си заслужават разглеждането.

 9780141986005-3  Със сигурност си заслужава дa прочетете на детето си историите на математичката Ада Лъвлейс, балерината Алисия Алонсо, летящата Амелия Еърхарт, изобретателката Ан Макосински, журналистката Анна Политковская, писателката Астрид Линдгрен, страшния пират Грейс О’Мали, приматоложката Джейн Гудол, архитекта Заха Хадид, дизайнерката Коко Шанел, активистката Малала Юсафзали, компютърната специалистка от мисиите „Аполо“ Маргарет Хамилтън, оперната певица Мария Калас, нобеловата лауреатка Мария Кюри, певицата Нина Симон,  и още много писателки, императрици, царици, учени, политици, приключенки, воини, творци, лекари, спортистки… десетки имена, красиви илюстрации, които детето ще разглежда с интерес, и истории, които провокират да се разрови човек повече.

 4c3dec48041683.588cb63a95224            Ясно е, че всяка селекция ще включва личности, които ще бъдат оспорвани от един или друг според личните му разбирания. Но по-важното е, че Фавили и Кавало смело са черпили и от историята, и от настоящето, смесили са момичета и жени от толкова различни континенти и народности, отдали са дан на всякакви постижения в най-разнообразни области, защото всяка от тях е изисквала ум, отдаденост, смелост и жертвоготовност дори понякога. Част от включените жени са загинали в името на идеите си, макар това да не се споменава навсякъде, мисля, че това е излишна предпазливост, децата разбират смъртта и нейната неизбежност в името на нещо по-голямо.

  „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ е чудесен издателски проект, който има потенциала да вдъхновява момичетата да са нещо повече от принцесите във филмите на „Дисни“. Защото другата крайност е ясна, прекрасно описана от Маргарет Атууд в „Разказът на прислужницата“.