Жанр: Комикси, Хумор

Издателство:

Автор: Нийл Геймън

Оригинално заглавие: Art Matters, 2018.

Преводач: Светлана Комогорова-Комата

Корица: Мека

Година на изданието: 2020

Страници: 112

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

 Когато Дамян Дамянов цъфна до бюрото ми и заяви, че няма намерение просто да странира „Изкуството има значение“, да сглоби текста на Нийл Геймън и илюстрациите на Крис Ридел, а да изпише ръчно всяка една дума, едва ли погледът ми е издавал особено вдъхновение. При темпото, с което работя, обикновено сроковете са за вчера, а едно ръкоделие като това би отнело време. Но изкуството има значение, дявол да го вземе, така че го оставих да прави каквото си иска. За щастие.

  40662488._SY475_ Защото сега книгата изглежда уникално – и това не е празната думичка, която се лепи на какво ли не, което често е абсолютно същото като хиляда други неща. И по този начин Дамян допринесе за тези луди, свободни и бунтовни идеи на Геймън (предадени чудесно от Комата, разбира се), допълнени и с не по-малко разчупените и забавни илюстрации на Ридел, да засияят по-добре на български. В четири наглед кратки, но всъщност всеобхватни текста – „Кредо“, „Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтанията“, „Сглобяване на стол“ и „Правете добро изкуство“, той излага една радикална философия в подкрепа на четенето, книгите и в крайна сметка правенето на добро изкуство. Първият текст е посветен на антицензурата, на борбата за свобода на идеите и да не се позволи да бъдат смазани от религиозен или политически диктат. Вторият е възхвала на книгите, библиотеките, библиотекарите и благотворното им влияние върху младите умове. Третият е посветен на сглобяването на стол като стъпки в посока на изкуството – и към небето във всеки смисъл. А четвъртият е силно насърчение към всекиго да преодолява всички пречки и да прави това, което си ще, като са вплетени много биографични елементи, Геймън споделя през какво е минал, за да стигне до своето добро изкуство („Американски богове“, „Океанът в края на пътя“, „За щастие, млякото“, „Коралайн“, „Никога, никъде, никой“). В този последен текст е същинската сърцевина на книгата – ритник в задника на мързела и липсата на мотивация.

   „Изкуството има значение“ е едно кратко удоволствийце, което съм щастлив, че изглежда точно както е – и следващия път обещавам да гледам Дамян вдъхновено, като ми подхвърли следващата си добра идея. Той поне е доказал, че прави добро изкуство, Геймън би го одобрил със сигурност. Ще оставя тук три от страничките в книгата, за да добиете представа.

Screenshot 2020-11-30 203254

Screenshot 2020-11-30 203323

Screenshot 2020-11-30 203516