Жанр: Сатира, Трилър

Издателство:

Автор: Чък Паланюк

Оригинално заглавие: The Invention of Sound, 2020.

Преводач: Марин Загорчев

Корица: Мира Минкова, мека.

Година на изданието: август 2022 г.

Страници: 232

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Писъкът прозвуча и тогава всичко се промени. Нещата се обърнаха. Сега продуцентът се превърна само в тяло. Отвори леко уста, сякаш имитира звука. Това беше отличителният белег на най-добрите жестове или коронни фрази. Като риболовна кукичка, те се забиваха в публиката и ставаха част от нея. Този писък беше паразит.

Ozone.bg
Ozone.bg

   Първата ми среща с Чък Паланюк бе в едни допотопни предблогови времена, когато, очаквано, ме шокира с „Приспивна песен“. След това дойде най-популярната му, „Боен клуб“, но в сравнение с нея личните ми предпочитания определено клонят към „Оцелелият“, но задъжително трябва да се отбележат и „Призрачно“, и „Ненагледна моя“, и „Невидими изчадия“, като тук бих добавил и чудесния сборник “Make Something Up“. Всяка от книгите носи характерния отпечатък на този по-различен от всички писатели днес, поради което и издаването му у нас е достоен за адмирации подвиг – до една те изкривяват реалността, играят с вкоренените табута, с моралните граници, с агресията като естествена и не чак толкова скрита част от човешката природа. „Изобретяването на звука“ не прави изключение.

 50358503  В центъра на сюжета е Мици, социопатична и талантлива създателка на звуци за холивудските продукции, която знае всяка тайна в занаята – например звукът от сцепването на череп се създава с „глава маруля, замразена и разбита на земята до микрофона“. Но Мици е отишла по-напред от всеки друг и създава ужасяващи звуци, чиято тайна грижливо крие – а в тайната има друга тайна, точно както Паланюк така добре умее. Филмовата индустрия има нужда от нея, но когато Мици успява да създаде съвършения писък, нещата стават още по-интересни и да, ужасяващи. Като противовес на този звуков творец се явява Фостър, който е загубил дъщеря си преди много години, а отвличането ѝ така и си остава мрачна загадка. Но която той не спира да се опитва да разгадае – сам потънал в ужасяващия свят на чудовища в човешки образ, той губи малко по малко своя разсъдък, но не и целта си: „Бляскавата кариера, която си представяше, бе да изтезава мъжете, които измъчваха деца.“

  58319726._SX318_ От този сблъсък Чък Паланюк създава още една стряскаща сатира, чрез която изобличава лицемерието на света под прожекторите. Чрез своите герои той описва и интересните методи за създаването на звуци, разказва кога са записани най-знаковите от тях и как се предават от филм на филм. Но както е обичайно за автора, силата му е в хиперболата, в извисяването на нещо до абсолютната му крайност, и тук това безспорно е звукът, писъкът, това невидимо оръжие, което влиза под кожата и обсебва човека, с което ми напомни начина, по който Дмитрий Глуховски използва сходен похват в „Граничен пост“ 1 и 2, и в завършеците на книгите имаше известни прилики. Паланюк не се стреми да гради линеен сюжет, вместо това скача напред и назад във времето, като пътем запълва случилото се за наше удоволствие – ако това е думата да си съпричастен на тези страховити събития. Намирам, че „Изобретяването на звука“ не е от най-добрите му книги, главно заради ограничения брой страници, които не позволяват същинско развихряне, но бе приятно да излезеш от калъпа – както се случва винаги с неговите книги.