Жанр: Сатира, Трилър

Издателство:

Автор: Бен Елтън

Оригинално заглавие: Dead Famous, 2001.

Преводач: Ангел Ангелов

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: юли 2018 г.

Страници: 388

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

– Зрителите! Зрителите са по-лоши от нас! На нас поне ни плащат, за да тормозим тези хора. Зрителите го правят за забавление. Те знаят, че гледат мравки, които биват изгаряни с лупа, но не им пука. Не им пука какво ще направим с тези хора и как ще ги тормозим, стига да получим някаква реакция. – Фогарти се втренчи гневно в екрана, на който все още беше застинала Кели. – Хората в тази къща мислят, че се намират в някакъв пашкул. Всъщност това е редут. И те са обкръжени от врагове.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    За да се издаде трилър на над 15 години, трябва да е наистина добър – и препоръката за „Известен и мъртъв“ на Бен Елтън се оказа абсолютно точна. Рядко се среща книга, която смесва добро криминално разследване с такъв убийствено саркастичен стил, който те кара да се хилиш с глас и да мяташ подозрения във всички посоки. Елтън прави на пух и прах обсесията по реалитата и тяхната лъжлива аура на леко забавление и показва истинската им същност на хищническо воайорство, движено от низки страсти – и ако в реалния живот като цяло те имат някаква граница (нали?), то в романа му едно убийство, извършено пред камерите, довежда до истинска истерия и задълбочаване в ненаситната кръвожадност на човешката природа.

  8826 Инспектор Колридж обича работата си – да разкрива престъпления е точно това, което иска да прави. До момента, в който му се налага да разследва убийство, извършено пред работещи камери, следени от десетки хиляди зрители. Той се озовава в изкривен и режисиран свят, в който група хора са събрани на едно място след дълъг и тежък кастинг и са провокирани да влизат в конфликти един друг. Поредното реалити, предназначено да вади най-лошото от хората, за първи път е успяло да стигне до края – и да провокира убийство. И макар записът да е налице, убиецът е прикрил умело самоличността си. Минали са двадесет и седем дни от началото на шоуто и някъде сред тях у някой от участниците е назряла идеята, планът е измислен и в крайна сметка престъплението е извършено с прецизна жестокост. След това убиецът се връща сред останалите… и нищичко не е ясно. Всички отричат, всички са на пръв поглед невинни, но след щателно вглеждане излиза, че всеки има ясна причина да хване ножа. Но само един наистина го е направил.

Но те всички бяха дразнещи. Или поне бяха дразнещи за Колридж. Всеки един от тях, с техните мускулести кореми, раз­голени задници, бицепси и трицепси, татуировки и обици върху зърната, общ интерес към зодиакалните знаци, безкрайните им прегръдки и докосвания и най-вече с пълната им липса на ис­крено интелектуално любопитство дори към едно-единствено нещо на тази планета, което да не е свързано с тях самите. Инспектор Колридж с удоволствие би ги избил всичките.

 12338994  Бен Елтън движи действието със смайващо умение – описва първите седмици в къщата, конфликтите, различните характери на хората вътре, като цяло противни до невъзможност за всеки нормален човек, но явно привлекателни за една или друга част от публиката, настървяването им срещу един или друг, сексуалните закачки и в крайна сметка стигането до интимни отношения, постоянните опити рейтингът да бъде вдигнат с различни хватки и дирижиране на общественото мнение чрез премълчаване на думите или действията на всеки от участниците, който излиза от отредената му изначална роля. История, стара като телевизията – не е важно какво се случва, важно е какво се показва. До момента, в който един нож се спуска рязко и всичко се променя отведнъж.

Подобно на повечето фанатици, и той имаше своята тъмна и нетолерантна страна. И макар че добруването на глупавите създания и дори насекомите да бе изключително важно за него, изобщо не го беше грижа за неговите събратя – хората.

34398430  От този момент шоуто да продължи се превръща в цел номер едно на продуцентите – правата се продават във все повече държави, зрителите нарастват постоянно, а догадките кой от участниците е убиецът и дали ще удари отново се превръщат в национална страст. Инспектор Колридж трябва не само да изгледа стотици часове записи от къщата, но и да продължи да комуникира с участниците, които искрено мрази и лично би удушил, ако имаше възможност. Залозите стават все по-високи, напрежението се покачва с всеки ден… а финалът очаквано оставя без дъх.

   „Известен и мъртъв“ е абсолютно бижу сред трилърите, а Бен Елтън защитава блестящо репутацията си на един от най-добрите британски писатели на нашето време. За мен обаче по-силната част твърдо е сатирата и откровената подигравка с обсесията по реалити форматите тип „Биг Брадър“, които са дирижирани до крайност, но приемани безкритично като истина от милиони безкритични зрители. И все пак убиецът е един – и неговото разкриване е същинският край на шоуто. Когато завесата се спуска, всичко излиза наяве.