Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Стивън Кинг

Оригинално заглавие: Elevation, 2018.

Преводач: Марин Загорчев

Корица: Димитър Стоянов-Димо, мека.

Година на изданието: ноември 2018 г.

Страници: 152

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

  Напълно разбирам защо „Извисяване“ буни такива страсти. От една страна, хомосексуалната нишка и неприемането от общността – в днешно време и си продължава отхвърлянето, и си тече и осъждането, че темата се преекспонира и изобщо защо-се-набляга-пак-това. Ако пък са само хетеро герои, ще писнат други и ще стане една – няма верен ход просто. Затова приемаме, че чичко Стиви, когото ама хич не мога да си представя, че някой може да накара да направи нещо мимо волята му, така е решил – един дебелак и две лесбийки, които да завърти в една по изключение кратка история.

 38355410  Връзка с „Проклятието“ няма как да не се направи, но тук нещата са различни – главният герой Скот Кери губи тегло, но си остава все така едър, дрехите му си стават, а нещата тепърва ще стават все по-странни. Та този Кери се забърква в толкова типичната драма на съседските отношения – две негови съседки, женени щастливо, тичат всеки ден покрай къщата му, а кучетата им си вършат работа на моравата му. Опитът да реши нещата мирно не се получава особено добре – водещата от двете е доста озлобена към града, защото макар да е направила чудесно място за хапване, почти никой не сяда при тях. Узаконяването на връзката им не може да бъде прието в малкото селище, дори и тя да е позната спортистка – и ѝ остава само един начин да натрие носа на всички: да спечели традиционния маратон и да се наложи на всички да я видят.

   39685859 Само че Скот Кери има други планове, които са в добър синхрон с факта, че мускулите му, свикнали да носят голямо тегло, сега са силно облекчени заради мистериозното му отслабване, чиято скорост се увеличава. Маратонът, толкова важен за градчето, идва, а в духа на толкова любимата ми „Дългата разходка“ на пътя може да се случи всичко.

    „Извисяване“ е кратка драма за приемането и за човешкия морал. Да, политически коректна е, да, актуална тема, която озлобява мнозина у нас по крайно неясни за мен причини. За щастие, са две жени – лицемерието добре лъсва около факта, че тази комбинация е далеч по-добре приемана от двама мъже. И все пак това не е книга за сексуалността, няма и една сцена в тази посока – книга за приемането и разбирането, за добросъседството и за това да си човек, а не задник. Знам, непонятно за мнозина.

  И си чакаме „The Outsider“, това ще е голямо.