Жанр: Драма, Трилър

Издателство:

Автор: Араминта Хол

Оригинално заглавие: Our Kind of Cruelty, 2018.

Преводач: Надя Баева

Корица: Фиделия Косева, мека.

Година на изданието: юли 2018 г.

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Тъй като обичаме, умеем да прощаваме.
Знаем истината.
Проумяваме какво е любовта: най-нежната и най-жестока емоция.

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Тази книга влезе в ръцете ми през един мразовит ден на панаира във Франкфурт миналата есен. И решението ми бе мигновено – просто историята бе страхотна. И след съответните все пак прочитане и преценка на потенциала  „Жестокост в наш стил“ на Араминта Хол пое към Надя Баева за превод, а по-късно и към Фиделия Косева за коричната магия. И сега не мога да ѝ се нарадвам – с образ, който загатва и за невинност, и за прелъстяване, за емоция и за насилие. Всичко, което Хол е вложила в своя роман, който се движи между висините на абсолютната любов до низините на човешката жестокост.

Други може да виждат нещата различно, но скъпа моя, единственият синоним на нашия вид жестокост е „любов“.

   „Жестокост в наш стил“ наистина е роман за Любовта с главна буква –  тази, която не знае граници, която не отчита съществуването на други хора, която е фокусирана само в пространството между двама души, а всичко останало, целият свят, е само фон. Майк и Верити са много далеч от типичната двойка. Тя е бляскава, интелигентна красавица от висшата класа, която е обект на желанието на всеки мъж. Той идва от бедно приемно семейство, преживял е ужаси в детството си, нахъсал се е да си отмъсти на целия свят по един или друг начин. Но среща нея. И всичко друго губи значение.

   Страстната им любовна връзка кулминира в Копнежа. Тяхната сексуална игра, с която започва романът още от първия ред. Игра, в която двамата позволяват за малко Верити да се изплъзне от ръцете на Майк и да влезе в ръцете на друг – за да бъде върната силом обратно. Възбудени от елемента на насилие, който придружава тяхната игра, двамата се отдават един на друг, плъзнали се по ръба на бръснача. Докато си играят с огъня, двамата строят планове за бъдещето си като всяка друга двойка – Майк е започнал доходоносна работа, мечтаната къща е вече на хоризонта, остава само една малка жертва – той да работи известно време в чужбина за много повече пари. И после вече ще имат всичко.

Бях способен да погледна към Ви, когато дойде отнякъде, и мигом да узная как се чувства. Всеки път, щом позвънеше, знаех, че е тя, без да съм видял екрана. Когато гледахме филм или слушахме музика, имах представа каква ще е реакцията ѝ, без да сме разменили и дума. Умеех да я накарам да крещи, да стене и да се мята, всеки сантиметър от тялото ѝ беше картографиран незаличимо в ума ми. Връзки като тази не могат да бъдат прекъснати, колкото и да ги изопваш.

   И тук започва разривът. Верити се отдалечава от Майк, а след като той ѝ изневерява от чиста глупост, непоклатимата връзка се разпада. Побъркан от мъка, той се лута в пълна безизходица. Убеден е, че може да си я върне, стига да поговори с него – това са все пак двамата, съвършената двойка, тези, за които изобщо е измислена думата любов. Всичко лошо от миналото му се връща с пълна сила – и обузданият от любовта звяр се пробужда отново и заявява присъствието си. Точно тогава той получава покана за сватбата ѝ. И Майк разбира, че любимата им игра е започнала отново – Копнеж от съвсем друго ниво. И се започва жестоката история.

Както стоях там с моята възлюбена в обятията ми, осъзнах, че става ли дума за възвишени жестове, няма нищо по-възвишено от това да убиеш от обич.

   „Жестокост в наш стил“ има много общо с жанра, който в последните години превзе класациите – като книгите на Джилиан Флин, Паула Хоукинс, Рут Уеър, Клеър Макинтош и други. Прилика има в предизвестеното престъпление, което е фокус на сюжета, и доближаването и отдалечаването от него дават различни гледни и дори противоречащи си гледни точки. Но Араминта Хол задълбава повече не в разкриването кой какво е направил (защото то е ясно от един момент нататък), а най-вече – защо е направено. Романът дълбае в психологията на абсолютната лудост, която представлява любовта, и крайностите, до които може да доведе. Но съдебната система още не признава това за олекотяващо вината обстоятелство. И някой трябва да плати цената.