Оригинално заглавие: Jomsviking, 2017.

Преводач: Стела Джелепова

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: декември 2018 г.

Страници: 576

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Вековете на викингски инвазии са оставили своя отпечатък върху европейската цивилизация. Затова и мащабен роман на тази тема като „Йомсвикинг“ нямаше как да не привлече вниманието ми. През цялото време книгата ми напомняше за „Последното кралство“ на Бърнард Корнуел, но тук фокусът само за кратко е върху Британия, много повече от действието се развива в скандинавските земи и в Северна Европа.

35063678   Животът за младия Торстейн внезапно става ад, когато баща му е убит, а той е отведен в робство на един боен кораб. В младото момче се загнездва пламенно желание да отмъсти на убиеца на баща си и своя поробител, но това е близко до невъзможно. По-късно е изоставен и става роб на възрастен корабостроител, от когото научава много от тайните за строене на плавателни съдове, които в бъдеще ще му бъдат безкрайно полезни. Поредното кръвопролитие го прави свободен човек, макар и белезите от робските вериги да не изчезват никога – нито от тялото му, нито от душата ми.

    Торстейн поема да търси по-големия си брат и своята тиха надежда за мъст. Чрез неговия образ Бьорн Андреас Бюл-Хансен описва света в северната част на Европа в края на X и началото на XI век, когато предстоят не само нови и нови завоевания, но и покръстването на скандинавските народи, чиито свирепи воини всяват страх в цяла Европа под общото име „викинги“. Неговите странствания го отвеждат до крепостта Йомсборг, където са се окопали прословутите йомсвикинги, наемни бойци, които отричат робството и са съградили свое свободно общество. Това гнездо обаче има могъщи врагове и нови войни и погроми следват прекалено скоро…

   Бюл-Хансен проследява превръщането на едно момче в зрял мъж по тези страниците. Хлапакът получава много рани и често е на ръба на оцеляването, но и в малкото мигове, като има избор да заживее тихо, той избира пътя на отмъщението – и съдбата благосклонно му дава шанса да се изправи срещу убиеца на баща си. Макар че това далеч не се случва просто и лесно и всъщност да е един от ключовите моменти в историята на тази част на света.

    „Йомсвикинг“ е епична сага, основана на реални исторически събития за един от най-бурните и противоречиви периоди в европейската история. Суров и изпълнен с много насилие, епосът предава достатъчно достоверно кошмарния живот в тези времена, в които властват силните и безмилостните, а постоянно нови и нови владетели се появяват и жадуват само завоевания на всяка цена.