Оригинално заглавие: QualityLand, 2017.

Преводач: Жанина Драгостинова

Корица: Росен Дуков

Година на изданието: февруари 2022 г.

Страници: 360

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Вашите персонализиращи алгоритми подготвят за всеки промиване на мозъка
чрез нездравословна доза от неговото лично мнение.

Ozone.bg
Ozone.bg

 Мой приятел ми заговори за „Качестволандия“ на Марк-Уве Клинг преди няколко месеца, около този роман се вдигна доста шум в последните години и логично отиде бързо най-отгоре на купчинката за четене. Тази причудлива, но не твърде невъзможна история от близкото бъдеще е нещо като неочаквано забавен епизод на „Black Mirror“ – алармираща, но и смешна по крайно нелеп начин.

 45731377  В едната линия на книгата се проследяват поредните избори за лидер на държавата Качестволандия, където всичко е най и всяко съмнение в абсолютните качества на продуктите и услугите е подозрително и наказуемо, защото алгоритмите сочат, че на настоящата лидерка остават броени дни живот (и се подразбира, че те не бива и не могат да грешат). Единият кандидат е Конрад Готвача, който е пряко копие на Тръмп с агресивната си и изпразнена от смисъл реторика, а другият – Джон ЕдинОтНас, който е андроид, който знае винаги кое е вярното решение. Но хората не избират кадърни лидери, те избират с емоциите си, което превръща борбата за власт в трагикомичен абсурд. А там някъде има и един политик, който ще падне от твърде високо.

  58756095._SY475_ Другата линия е за Петер Безработния, който е изпаднал твърде ниско в социалната йерархия, което автоматично го лишава от повечето възможности в живота – алгоритмите намират нов мъж за приятелката му, няма възможност да си намери добра работа, а на всичкото отгоре предвидливата система на най-големия магазин му праща поредната си съвършено изчислена за него покупка: вибратор във формата на розов делфин. И когато не успява да върне този продукт, Петер започва своя лична война срещу алгоритмите. Но в случая този Давид има съюзници – а именно изгубил желание за секс сексдроид, летящ куриерски дрон, който се страхува от височини, психически нестабилен боен робот (той е особено полезен), е-поетеса с мания за величие и в творческа криза, а компанията се допълва и от „операционен асистент, който не може да гледа кръв, прахосмукачка със синдрома на Плюшкин, робот за обезвреждане на бомби, чиито пипала започват да треперят, щом се развълнува, и електронен адвокат, който вече не упражнява професията си, тъй като у него се е появило нещо подобно на съвест.“ Тези съюзници до един са спасени от унищожение заради милостта на Петер и сега ще му помогнат в неговата борба срещу всемогъщите алгоритми.

   „Качестволандия“ е един наглед абсурден свят, който обаче ни е твърде понятен – всичко се контролира от компютри, но настройката им превръща хората в техни подобия чрез постоянна претенция за непогрешимост. Тук бродят безцелно автономни автомобили, които не знаят къде се намират, тук децата се приспиват с копче, а идентичността се удостоверява с целувка по качествопади, едно постоянно напомняне за най-известната предателска целувка в митологията. Краят бе прилично предвидим, но пътем имаше достатъчно забавни моменти, а за втората част „QualityLand 2.0“ остава навярно и по-мащабната революция в света на Марк-Уве Клинг.

целувката на Юда