Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джеймс Ролинс

Оригинално заглавие: Map of Bones, 2005.

Преводач: Милена Илиева

Корица: Мека

Година на изданието: 2006

Страници: 496

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

  Когато преди години реших да почна да чета трилъри – да, беше си осмислено решение, след като избягвах жанра в общи линии, за кратко време прочетох няколко книги на Джеймс Ролинс, които ми харесаха, но някои сюжетни крайности в „Амазония“ ме отказаха от автора за известно време. Сега имах нужда от пълно отнасяне след ред тежки книги в работата и „Карта от кости“ ми се стори подходяща с обещанието си за шеметни приключения, древни общества и научни чудеса, обичайната амалгама за този жанр.

92147   Книгата е достатъчно добре позната, затова и няма да се отнасям в излишни приказки за сюжета. „Сигма“, учените-войници, които съчетават изключителни умове с оцеленческите способности на Рамбо, са изпратени по дирите на жестоки убийци, които избиват куп хора в немска катедрала, като основното е, че са открили странна форма на златото, тайната за която заляга в основата на загадката, която трябва да се разплете. От древността се изправя сянката на Драконовия двор, още едно тайно общество от считани за богоизбрани, намесени са Ватиканът и тайна църква вътре в църквата, които я използват за своите собствени цели, а една особено опасна убийца постоянно вдига залозите с не твърде праволинейното си поведение. „Лошите“ са постоянно една крачка пред учените, а търсенията ги водят по целия свят, за да открият добре пазени от векове тайни, сред които дори гроба на Александър Велики. А в края нещата вече отиват към глобална заплаха, както си е редно, доста интересно беше конструирана всяка стъпка от разкриването на все по-важните тайни.

   Доста ми допадна „Карта от кости“, действието се лее бързо и ударно, научните идеи бяха обяснени интересно и в прилични дози, а имаше и забавни обрати и интригуващи исторически обяснения, от които човек може да научи това-онова. Сигурно ще продължа да попрочитам по някой трилър на Ролинс от време на време, явно си е до дозата.