Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джефри Дивър

Оригинално заглавие: Carte Blanche, 2011.

Преводач: Юлия Чернева

Корица: Димитър Стоянов-Димо, мека.

Година на изданието: 2011

Страници: 424

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Джефри Дивър ми е огромна слабост, цял куп книги прочетох вече от него, като определено бих отличил „Колекционерът на татуировки“, „Сълзата на дявола“, „Списъкът Октомври“ и други. Историите за Джеймс Бонд, от друга, не са моето нещо, макар че помня колко ме впечатли като дете „От Русия с любов“ на Ян Флеминг, особено с неочаквания си край. Комбинацията Дивър и Бонд ми звучи неестествено, но пък като харесваш един автор, си склонен да видиш какви ги е спретнал в различна от обичайната си област – и ето я „Картбланш“, в която най-добрият агент на Короната препуска по целия свят, за да предотврати предстоящо ужасяващо деяние.

614bULUSroL  Екшънът започва в Сърбия, където опасен тип планира да дерайлира в Дунава влак, който превозва опасно вещество. Бонд се намесва навреме, но този му подвиг го поставя на мушката на сръбските власти, а след това се налага да се върне в родината си, откъде да започне да разплита много по-голямата загадка, на която е попаднал. Работещ в сянка богаташ, изградил истинска империя за извозване на смет, има зловещо влечение към трупове, и подозренията са, че в негова чест се готви кървав атентат – Бонд трябва да разкрие къде и кога, като пътем се справя с домогванията на други служби, съмненията в неговите умения и най-вече с предизвикателството да се инфилтрира в близкия кръг на богаташа, за което се налага да влезе в доста непривична роля.

   Както може да се досетите, действието препуска през цялото време из цял свят, вмъкнати са доволно количество любовни интриги и капани за красавеца агент, но в крайна сметка Джефри Дивър ми се стори силно неубедителен в „Картбланш“, може би заради нуждата да спазва клишетата на образа с високотехнологичните джаджи и измъкванията на косъм от смъртоносни опасности. От друга страна, имаше характерните за автора неочаквани обрати, така че все пак преценявам книгата като нелоша, за друг автор би била дори добра, просто Дивър може адски повече, когато ръцете му са развързани.