Жанр: Биография, Спорт

Издателство:

Автор: Антъни Куин

Оригинално заглавие: Klopp: My Liverpool Romance, 2020.

Корица: Фиделия Косева, мека.

Година на изданието: ноември 2020 г.

Страници: 152

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Преди три месеца някъде един приятел ми звънна да се разберем за мача на „Ливърпул“ през уикенда и нормално, ме попита какво правя. Отговорих му: „Ако щеш вярвай, води се, че работя, но всъщност разглеждам снимки на Юрген Клоп“. Той се изхили, защото бе от малцината, които знаеха, че вече сме взели правата за първата британска биография на германския треньор: този на Антъни Куин, и че търся снимка за корицата. Именно  този мой приятел, още един Христо – Раянов – в тройната фенска завера между преводача Христо Димитров и мен, трябваше да направи спортната редакция след края на превода. И я направи, изглеждайки отново куп голове и ключови ситуации, описани в книгата, за да е сигурен, че са точни – сигурно и той го е водил работа това пред жена си, де да знам 🙂

 52881031._SY475_ „Клоп. Обяснение в любов от един фен на „Ливърпул““ беше книгата, която исках, защото да, кариерата на Клоп преди момента, в който се снима за пръв път пред емблемата на ливърпулския отбор, е важна, но за нас, феновете на „мърсисайдци“, не чак толкова. Антъни Куин знае много добре това, затова и книгата не се води точно биография, тя е повече обяснение в любов. Основно към Клоп, но не по-малко към самия клуб и към града на „Бийтълс“. Авторът описва с много обич какво е да растеш в онези славни времена на Бил Шанкли и Боб Пейсли, когато доминацията на червените е почти абсолютна. С много паралели между онези времена и настоящите, но с акцент на последните два изключително успешни сезона, резултирали в титли от Шампионската лига и чаканата 30 години от Висшата лига, Куин пресъздава емоцията, която всички преживяхме по един или друг начин.

55943293._SY475_   Но все пак нещо от ранната треньорска кариера на Клоп силно ме впечатли. Как тогавашният му отбор „Майнц 05“ два пъти е на ръба на промоция в Бундеслигата, но в последния кръг се провалят – две години поред жесток удар на последното стъпало. И тогава разбах защо Клоп не трепна след двата загубени поред финала в Европа и злощастното завършване на точка зад „Сити“ в откачения сезон 2018/2019 г. Интересно бе за мен и какво влияние има Втората световна война в следващите десетилетия в отношението към германците и колко трудно немски футболисти изобщо се повяват по британските терени. Това е част от тайната за чара на Клоп – той изглеждаше като обречен на „Ливърпул“ далеч преди да подпише с клуба, сякаш просто бяха създадени един за друг, както се казва една от главите. Въпрос на ценности, разбира се.

    Издадох „Клоп. Обяснение в любов от един фен на „Ливърпул““ от чиста фенска обич и съм благодарен на двамата Христовци, че се включиха активно в това забавление. Не, не беше работа да диря снимка за тази корица. Беше привилегия да съм добавил частичка към легендата за човека и треньора Юрген Клоп. Този, който ни накара отново да вярваме.

  А сега ще подаря книгата на баща ми. Благодарение на когото станах фен именно на „Ливърпул“. Той вярваше дори в онази нощ през 2005 г. на полувремето на мача с „Милан“. Дори тогава!