Да погледнеш в книгобъдещето всъщност е лесно, но има някои дребни детайли, които са необходими – кристална топка, шарен боб и лековерен льохман срещу себе си… ок, подозирам, че и това няма да помогне :). По-добре е да имаш книжен блог, евентуално и книжарница, да работиш в издателство също доста помага. Ако това е изпълнено, общо-взето знаеш предварително за почти всяка интересна книга, която ще излезе на български, а някои дори лично ти си препоръчал за превод (да, пак за „Псевдонауката“ ви говоря, защото утре е „Рацио“ най-после дългото чакане е към края си, а снощи имахме суперготината вечер с един от лекторите ни – проф. Крис Френч, специалист по паранормални явления!).

Но така просто не е интересно – несподеленото знание е скучно! Затова реших да направя една пространна статия за книгите, на които ще заложат повечето водещи български издателства до края на годината. Дори не си представях колко точно труд е да се направи нещо такова, но така се започват всички интересни неща. Разбира се, това са само малка част от всички планирани книги, пък и някои издателства не отговориха на моето запитване, но това си е тяхна работа – сигурен съм, че всеки ще открие поне по няколко книги, които да очаква с нетърпение. Повечето заглавия са планирани за книжния панаир в края на годината, но си има и страхотни неща, които ще запълнят зейналата двумесечна пропаст дотогава.

Както в двата Книговодителя досега (за коледния панаир 2011 и пролетния базар 2012) започвам с чудесата, които аз и колегите ми готвим в издателство „Изток-Запад“, а натам продължавам по азбучен ред. И отсега мога да ви кажа да не се отказвате по средата, защото в края примерно „Колибри“ и „Милениум“ наистина имат с какво да ви изкушат 🙂

 

„Изток-Запад“

Е, няма как това да не е най-чаканата от нашите книги. „Затворникът на Рая“ е пряко продължение на величествената „Сянката на вятъра“ и мрачната „Играта на ангела“, но за разлика от тях е само малко по-голяма от другия издаден на български самостоятелен роман „Марина“. „Затворникът на Рая“ съединява нишките между предните два и подготвя почвата за последната, четвърта част, която трябва да закове тетралогията. Пространно ревю на книгата – точно след седмица, а пред вас е страхотната корица, която нарисува Петър Станимиров. Дата на излизане – 8 октомври.

„Вампирът Лестат“ е още една иконична и непревеждана досега на български книга, с която се заехме по препоръка на Благой Иванов („отговорен“ за „Z-та световна война“, „Заклинателят“, „Свърталище на духове“). Книгата се превежда от Комата, така че… сещате се 🙂 Това ми е надеждата за добра вампириада след края на трилогията „Напаст“.

„Властелините на финансите“ е сериозна тухла за четиримата банкери, довели САЩ до Голямата депресия от 1929 г. Е, и дребният детайл, че книгата печели „Пулицър“ през 2010 г.

„Материалът на мисълта“ е още една книга от изключителния учен-когнитивист Стивън Пинкър, от когото вече ви представих „Как работи умът“. Този път се е съсредоточил върху езика и как той формира мисленето ни.

Изумително, но факт – тази научна книга предизвика фурор с излизането си и Докинс дори я сравни с „Произход на видовете“ на Дарвин. „Вселена от нищото“ има за цел да докаже заглавието си и защо нямаме никаква нужда от бог в уравнението.

„Хората от Земята“ ще бъде внушително цветно и луксозно издание за праисторическите хора, населявали нашата планета. От първите същества, които можем да наречем „човеци“, та до първите цивилизации, от които започва завоюването на планетата от нашия вид.

И една голяма изненада – „Легенди от Средната земя“ на Любомир Николов за първи път ще излязат на хартия, от приказни по-приказни! В момента Петър Станимиров рисува илюстрации към легендите, а за всички фенове на Толкиновия свят това ще бъде едно изумително ново приключение!
(Картинката е част от артуърка към книга, а повече инфо има в блога на издателството)

 

„Август

Издателство „Август“, които вече се отчетоха с интересната „Преобърнатият свят“, ще издадат скоро друга книга от Кристофър Прийст – „Престиж“, по която бе направен и страхотния филм от 2006 г.

 

„Артлайн Студиос

Любимите ми „Артлайн“ готвят есен като никоя друга – след като най-сетне получихме петата част на магьосническата поредица – „Тленни останки“, – очаквам с огромно нетърпение и финалната трета част на зловещата вампирска трилогия „Напаст“ – „Вечната нощ“.

Приключва една чудесна трилогия, започва друга – „Левиатан“ е страхотно начало на адски забавна серия, в която има още две книги – „Бегемот“ и „Голиат“. Действието в тях се развива в началото на Първата световна война, но в един по-различен свят – в него германците са развили изумителни „стийм-пънк“ технологии като крачещи и тичащи танкове, а британците са станали Дарвинисти – създавайки все по-странни живи организми с бойно приложение като гигантически цепелини, сами по себе си колонии за много видове. Страшно удоволствие, гарнирано с невероятни илюстрации! Дата на излизане – 5 октомври.

Още една начеваща трилогия – „Млада кръв“ – чието име звучи като поредния дебилен розов вампирски роман, но е нещо много по-добро – първа част на мащабен исторически епос, посветен на животите на двамата големи антагонисти – Наполеон и Уелингтън.

„Водопади на възмездието“ на Крис Удинг е забавна пиратска сага в духа на Салгари, но декорирана с космически кораби.

Най-накрая – „Часът на чудовището“ на великолепния Патрик Нес, от когото вече ви представих една завладяваща трилогия – , състояща се от градиращите „Не пускай ножа“, „Въпросът и Възражението“ и „Чудовищата на войната“. Оставих тази книга за края, защото още няма българска корица, но смело мога да кажа, че е най-ценна от всички посочени по-горе. Защото събужда сълзи от дълбините на душата.

 

„Бард

Комиксова адаптация по разказа „Н.“ на Стивън Кинг, това си заслужава да се види – според сайта на издателството книгата е планирана за края на следващия месец.

„Бард“ препоръчват и поредната книга на Нелсън Демил – „Пантерата“.

Освен нея се готви и ново издание на класическата „Младите лъвове“ на един от любимите ми писатели – Ъруин Шоу. Аз имам старото издание (на снимката) и си спомням, че книгата много ме впечатли, та след като препрочитам шедьовъра „Доброжелателните“, може би е време и за тази.

 

 

„Вакон

„Изгубени в Шангри Ла“ на Мичел Зукоф е разказ по истински случай за двама мъже и една жена, оцелели след самолетна катастрофа през Втората световна война, които се гмурват в изгубения свят на канибали от Каменната ера в Нова Гвинея. Самият Зукоф сам предприема чудно пътешествие, за да открие останките от катастрофиралия самолет.

„‘Любовта ми Африка“ е разказа на Дафни Шелдрик за
отглеждането и лекуването на осиротели диви животни.

„Към една планина в Тибет“ на Колин Таброн е пътепис за прехода от Непал през високите проходи на Тибет, до вълшебните езера под непристъпните склонове на Кайлаш.

 

 

„Дамян Яков

Един класически историографски труд – „Славянското царство – история“ на Мавро Орбини, след като вече издадоха фототипно оригинала на книгата от 1601г.
В „Шепот“ на Изабел Абеди героинята единствена усеща тайната,
скрита зад стените на странна къща…
Една от вечните класики – „Майстора и Маргарита“ на М. Булгаков ще излезе в нов превод! А аз се замислям, че май е време за препрочитане, има още чудесии, които да намеря сред тези страници.
„Моята борба“ на Карл Уве Кнаусгоравтобиографичен роман в няколко тома
на норвежкия писател и критик.
От един от най-обичаните разказвачи – Иво Андрич – „Монашески притчи“.

 

„Еднорог

Нова книга на Артуро Перес-Реверте – това си е новина! Авторът на „Деветата порта“ казва за „Обсадата“, че това е най-сложният му роман, в който се съдържа по нещо от всичките му други книги. Как да не се чете тогаз?

През октомври ще видим и сериозна биография на Шекспир от Бил Брайсън, която определено буди желание за четене.

През ноември пък ще излезе биография на Елизабет II:

 

 

 

„Ера

„Ера“ ще заложат на илюстровано издание с твърда корица на произведения на Чарлс Дикенс, в което ще бъдат включени две от книгите му, посветени на Коледа, които не са издавани на български от трийсетте години на миналия век.

Ще видим и ново издание на „Заеко, бягай” на Джон Ъпдайк:
До края на годината ще излезе и „Gone Girl“ на Джилиан Флин,
която се борела по върховете на световните класации със сивата напаст
.

 

 

„Жанет 45

И това ако не е новина!
Стефан Цанев – „Съчинения в 12 тома“!
I. Поезия / II. Трагедии и комедии – I / III. Трагедии и комедии – II / IV. Трагедии и комедии – III / V. Мравки и богове / VI.Есета / VII. За деца / VIII. Хроники I / IX. Хроники II / X. Хроники III / XI. Хроники IV / XII. Публичен дневник

 

И един много любопитно звучащ роман – „Цепелин за 7-ото небе“ на Петър Марчев. Имах намерение да съкратя представянето, но е толкова интересно:

Легендарният барабанист на „Цепелин“ се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев… Рейнджър убива неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си, той става подвластен на зловеща демонична сила, изпълзяла от смрадните дълбини на Ада…Един писател, минал през ада на комунистическите затвори, тръгва по следите на сталиновия Гладомор над бесарабските българи. За да чуе потресаващи истории за канибали, но и да съпреживее едно истинско чудо…Бивша партийна секретарка става екстрасенс, а чрез нея извънземна цивилизация убеждава Генералния щаб на Българската армия да разработи операция „Слава” за прокопаване на скандалноизвестната Царичинска дупка…Един свещеник, победен от страстта на пиянството, се превръща в клошар; но не престава да се бори с древното Зло, което се маскира понякога и като космически кораб с извънземни…

Идната седмица по книжарниците излиза „Неохотният фундаменталист“ от Мохсин Хамид, номинирана за „Букър“, а поредната унищожителна корица на Райчо Станев разстрелва:
От издателството наблягат силно на „Краткият чуден живот на Оскар Уао“ на Джуно Диас, спечелила „Пулицър“ за 2008 г., което автоматично я поставя в моя лист от желания към дядо Коледа 🙂
Семейната драма „Непривична земя“ от Джумпа Лахири
ще излезе октомври или ноември в „Индийската поредица“:
Още една книга от Етгар Керет – „Говорящата риба“ от Етгар Керет:
Следват „Едноминутни новели“ от Ищван Йоркен,
най-великият автор на микроразкази според Давид Албахари).
Да не забравим и стабилната нехудожествена литература на издателството:
„Опа-а-а: Защо всеки на всекиго е длъжник и никой не може да плати“ от Джон Ланчестър звучи прелюбопитно, определено.
И още една добра новина за феновете на Малкълм Гладуел – през декември ще излезе „Какво видя кучето и други истории“!

 

Инфодар

Разбира се, че чакаме новия Патрул на Лукяненко!
След като вече ви представих Дневния и Нощния, продължавам със следващите, до излизането на този ще съм готов за него! 🙂

 

„Колибри

Буквално до броени дни – дългоочакваната „Когато мъртвите се пробудят“ от Йон Линдквист, автора на страхотната „Покани ме да вляза“.

Някъде през есента ще получим и втората част на
страховитете „Кървави книги“ на Клайв Баркъррррр!

Продължението на готиното фентъзи „Защитения“ от Питър В. Брет –
„Пустинно копие“ – се редактира в момента и все ще му дойде времето.
Нещо, звучащо крайно откачено яко – „Уравненията на живота“ на Саймън Мордън. Говорим за ядрена атака над Санкт Петърбург и един-единствен останал град в Англия – Метрозоната. А той е населен с, цитирам: „гангстери от Якудза, въоръжени монахини, свирепи престъпници и гениални хакери“. Звучи яко!
„Внезапна зора“ на Горан Пауъл било роман от ранга на „Шогун“, който пък току-що започнах да чета.
Определено изглежда прелюбопитно.
Всички чакат „1Q84“ на Мураками, естествено, аз не съм убеден,
че това е точно книга за мен, но ще се види 🙂

 

„Лъчезар Минчев

Третата книга на възкръсналия у нас Маркес след „Дванайсет странстващи разказа“ и „Любовта и други демони“„Спомен за моите тъжни проститутки“ – ще излезе през ноември. Чакамммм!

 

 

„Милениум

Буквално до дни очаквам излизането на „Жестокото присъствие на времето“, която още преди над година изрично ми препоръча съпругата на Джонатан Уийнър, когато ни гостуваха в София. Нямам търпение, все пак говорим за книга, носител на „Пулицър“ за 2011 г. 🙂

Разбира се, най-вече чакаме продължението на „Танцуващият замък“ на Робин Джарвис –
Dancing Jax 2: Freax and Rejex,
в което да видим какво ще се случи в обладаното от една приказна книга градче…

„Плеяда

Около панаира ще получим още една доза Кинг след наскоро излезлята „22 ноември 1963“ и новото издание на „Неизживени спомени“. „Вятър през ключалката” е поредно завръщане на Краля сред магнум опуса му „Тъмната кула“.

 

Е, това е засега, сами виждате, че липсват няколко знакови издателства, които ми се искаше да включа, но това е положението, ще разкриват малко по малко с какво ще ни зарадват. Имах намерение да допълвам някакви интересни заглавия в идните седмици и месеци, но това означаваше и да вадя вече излезлите по книжарниците, което автоматично би превърнало статията в променлива манджа с грозде. Ще пропусна това занимание и ще я оставя в този вид, като само при наличието на нещо крайно яко, пръкнало се от нищото, ще я добавям и оповестявам из социалните мрежи – най-лесно е да следите всичко ново през фен страницата на „Книголандия“ във „Фейсбук“, в последно време съм ограничил силно „сприятеляването“ на личния ми профил.

Наистина се надявам да сте си харесали заглавия, за себе си знам, че ще се опитам да прочета и да ви представя в ревюта колкото се може повече от тях, но съм наясно, че няма как да смогна с всички, все пак времето е ограничено, пък и си ме зоват куп книги, издадени по-рано.

Книгувайте!