И така, най-странният ПроЛетен базар на книгата вече започна, небето е смръщено и белите шатри в градинката пред НДК ще са и подслон от дъжда – пък дано слънце изгрее и на нашата улица.

  Събрал съм пак четиридесетина издателства, като този път подбраните заглавия са чувствително по-малко заради двата почти празни карантинни месеца, които попречиха да излязат десетки страхотни книги, но… ще се наваксва. Това нулево време обаче ми даде шанс да прочета изключителни творби, като част от тях  влязоха в топ препоръките – далеч не е нужно една книга да е нова, за да си заслужи позицията там. Препоръчвам ги от сърце всичките, даже съм повторил една от предния, адски горд съм с нея. Разбира се, пропуснал съм десетки издателства, от които не съм чел нищо в последните месеци и дори години, това не означава, че вие няма да намерите своите книги на техните щандове.

   Книгите, за които нямам ревю в блога, са с линк към Ozone.bg –  така можете бързо да ги разгледате. Не забравяйте, че там тече голям онлайн панаир със сходни отстъпки 🙂

e389041d-c19a-4621-ae02-51b82b78788a

  Тук са линкове към  предишните книговодители, безброй прекрасни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“


 

Ето ги моите 11 изрични препоръки, някои са на по-стари книги, които съм прочел наскоро и държа да препоръчам.
На челно място е „Сянката на вятъра“ на напусналия ни прекалено рано Карлос Руис Сафон, ако не сте я чели, не пропускайте това преживяване.

„Фигури“ – Мария Попова
„Тялото“ – Бил Брайсън
„Крехко равновесие“ – Рохинтън Мистри
„Сияйна зора“ – Джек Лондон
„Под различни небеса“ – Норман Дейвис
„Трите тела“ – Лиу Цъсин
„Живот и съдба“ – Василий Гросман
„Нямаме никаква представа“ – Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън
Top preporuki

 

 И така – да започваме.


Начело е „Сиела“, където се подвизавам ударно вече над пет години, натам са по азбучен ред.

 

„Сиела“, шатра №15

image

 „Силата на мита“ на Джоузеф Камбъл  chetene-i-zhivot-30 Много важни книги така и не излязоха според плана и в крайна сметка от няколкото големи нехудожествени книги май само „Тялото“ на Бил Брайсън е налице, например „Законите на човешката природа“ на Робърт Грийн и „Възход и падение на Великите сили“ на Пол Кенеди останаха съответно за юли и октомври. Но пък добър повод да припомня за изключителните „Силата на мита“ на Джоузеф Камбъл и „Под различни небеса“ на Норман Дейвис, както и излязлата след панаира на книгата „Четене и живот“ на Цветан Тодоров.

Страх Боб Удуърд  vlast--narod--pechalbi-30 В политическите се отличава „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом“ на Боб Удуърд. Изследването „Руските невидими армии“ на Кирил Аврамов и Руслан Трад е предопределено да буни духовете, както и „Югославия: мир, война, разпадане“ на Ноам Чомски. Ново издание в два тома с твърди корици получава „Отвореното общество и неговите врагове“ на Карл Попър. А няма как да се пропусне и „Власт, народ, печалби“ на Джоузеф Стиглиц.

  „Тайните на Втората световна война Лорънс Рийсdobar-vecher--dami-i-gospoda!-30 В историческите – появи се ново издание на „Тайните на Втората световна война“ на Лорънс Рийс, в момента превеждаме и новата му книга, успоредна биография на Сталин и Хитлер. Мемоарът на Асен Агов „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят“ излезе точно преди пандемията, една премиера, която ше помним.

.

 След бог Ричард ДокинсНемислимото Хелън Томсън  В научнопопулярните държа да припомня за „След бог“ на Ричард Докинс и „Някъде там“ на Майкъл Уол, а в началото на годината се появи „Немислимото“ на Хелън Томсън.

.

.

agresiyata-v-semeystvoto--patishta-za-preodolyavane-30   В психологическата секция трябва да се отбележи „Агресията в семейството. Пътища за преодоляване“ на Огнян Димов.

  kak-da-ostana-zhiv-narachnik-za-otselyavane-vav-vsyaka-situatsiya-30 Една от най-хитовите поредици за туризъм – тази на Иван Михалев, бе продължена със „101 отбивки в София“. Също тук се позиционира нова книга от Беър Грилс – „Как да остана жив“.

.

.

  Лили - Братя МормаревиSianka-Cover-PRESS Българските – буквално днес излезе „Сянка“ на Васил Панайотов, а нови издания получиха „Лили“ на Братя Мормареви и „Следите остават/Произшествие на тихата улица“ на Павел Вежинов.

.

.

.

  sledite-ostavat-proizshestvie-na-tihata-ulitsa-30u-maykini-30 В моята редакция се появи и хитът на последните седмици – „У майкини“ на Иво Сиромахов.

.

.

.

Изходни рани Гейбриъл Бъргмоузър Плячка  В трилърите поне ври и кипи – освен сборника „Изходни рани“, събрал куп знакови автори, не може да се пропусне и „Плячка“ на Гейбриъл Бергмоузър, както и петата книга от поредицата за Смоуки Барет на Коуди Макфейдън: „Фабрика за истина“. Излязоха още заглавия – „Разкаянието“ на Дан Малакин и „Кървавият портокал“ на Хариет Тайс. Тук можем да добавим и новото издание с твърди корици на „Кръстникът“ на Марио Пузо. В кримките – „Загадката на клиника Стийн“ е втората книга на П. Д. Джеймс след „Убийството на прислужницата“. В началото на година прочетох и „Шепнещия мъж“ на Алекс Норт.

 kakvoto-se-sluchi-v-raya-30rimska-tayna-30  Любовните са цял куп – излезе продължението на „Зима в рая“„Каквото се случи в рая…“ на Елин Хилдебранд, заедно с „Перфектната двойка“ ви ги препоръчвам с радост. Третият роман на Карън Суон – „Римска тайна“, вече привлича внимание. Две книги на Л. Дж. Шен също зарадваха феновете на авторката – „В случай на чудо“ и „Красиво безразсъдство“, която постави начало на поредица, втората ще излезе септември или октомври. Още едно лятно предложение е „Почти перфектна почивка“ на Луси Даймънд.

 fontani-na-malchanieto-30Последна спирка Аушвиц Еди де Винд  В историческите фурор прави „Фонтани на мълчанието“ на Рута Сепетис, а много внимание привлякоха един роман и един мемоар за най-познатия концлагер: „Приспивна песен в Аушвиц“ на Марио Ескобар и „Последна спирка Аушвиц“ на Еди де Винд.

.

.

 kulata-na-shutovete-30dneven-patrul-siela-30  Във фентъзито на видно място стои „Кулата на шутовете“ на Анджей Сапковски. Празник за феновете са новите издания на „Нощен патрул“ и „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко, а фантастиката се представи с „Отровният пояс“ на Артър Конан Дойл. Да се отчета, че дочетох и последните от поредицата за „Вещера“ – „Господарката на езерото“, „Кулата на лястовицата“ и „Огнено кръщение“.

  charlz-darvin-proizhod-na-vidovete-adaptirano-izdanie-30prikazka-za-dolnata-zemya-30 При детските на видно място е „Произход на видовете“, адаптация и илюстрации на Сабина Радева, а много внимание получи с основание и „Приказка за Долната земя“ на Ирена Първанова. За най-малките излязоха книжките „Маргаритка и вкусната храна“ и „Маргаритка и чистите ръце“ на Илия Деведжиев и Веселка Велинова.

   Изричен акцент поставям на „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ на Елена Фавили и Франческа Кавало, а очаквам тази седмица да се появи и „Изкуството има значение“ на Нийл Геймън и Крис Ридъл.
Cover-ArtMatters-PRESS

Ако сте пропуснали:

 „Чекмо“ на Момчил Николов
„Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“
 на Стивън Пинкър, Мат Ридли, Малкълм Гладуел и Ален де Ботон
„Архивът на Стиг Ларшон“ на Ян Стокласа
Чекмо Момчил Николов

 

 

„Ecrier“, шатра А, щанд №125

ecrier

 

„Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ на Томас Улф opleti-i-razplitay-30  Мисля, че малкото издателство „Ecrier“ дебютират на книжно изложение, но пък една от най-ярките книги е точно при тях – новото издание на „Погледни към дома, ангеле“ на Томас Улф заслужава почетно внимание. Сред новите им книги заслужава да се отбележи „детският роман за възрастни“ на Христина Панджаридис „Оплети и разплитай“.

 

 

ICU, шатра №16

download

izhvarleni-v-amerika-30tam-tam-31Набелязал съм си за взимане „Изхвърлени от Америка“ на Джанин Къминс, както и може би „Там там“ на Томи Ориндж. Иначе след последния панаир чинно прочетох „Творецът на ангели“ на Стефан Брайс и „Югославия, моя страна“ на Горан Войнович, а от нобеловата лауреатка Олга Токарчук излиза ново издание на „Карай плуга си през костите на мъртвите“.
karay-pluga-si-prez-kostite-na-martvite-30

Ако сте пропуснали:

“Литературен обяд и други разкази” на Ейлиш ни Гуивна
“Нощна пеперуда” на Катя Кету
“Предателства. Разкази за война и страст” на Йосип Новакович
Нощна пеперуда Катя Кету

 

 

 

„Orange“, шатра В, щанд №313

Хълмът Уотършип Ричард Адамс voynata-na-makovete-30 Този път „Orange“ са на самостоятелен щанд. От тях пред карантината прочетох отдавна взетата „Хълмът Уотършип“ на Ричард Адамс. Впечатление ми направиха „Войната на маковете“ на Р. Ф. Куанг и „Тайните, които не разкрихме“ на Лара Прескот.

Ако сте пропуснали:

“Последните дни на нощта” Греъм Мур
“Глад” на Алма Катсу
“Каменното ложе” на Маргарет Атууд
Глад Алма Катсу

 

„Аквариус“, шатра А, щанд №210

download

Някой си господин Пекелни Франсоа-Анри Дезераблpytuvania-iz-ukraina-i-rusia-akvariusБих припомнил „Някой си господин Пекелни“ на Франсоа-Анри Дезерабл, а наскоро излезе „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот.

Ако сте пропуснали:

„Призракът на Александър Волф“ на Гайто Газданов
„Цюндел си отива“ на Маркус Вернер
Призракът на Александър Волф Гайто Газданов

 

AMG Publishing, щанд №Б4
thumb_150_150_amg

Невероятното странстване на Харолд Фрай Рейчъл ДжойсПриhorata-koito-promenyat-balgariya-vdahnovenie-v-30-istorii-30помням една наистина позитивна книга: „Хората, които променят България“ на Даниел Пенев.

 

Ако сте пропуснали:
“Невероятното странстване на Харолд Фрай” на Рейчъл Джойс

 

„Артлайн Студиос“, шатра №20

image

orbita--blizka-i-poznata-dalgiyat-pat-kam-edna-malka--yadosana-planeta-30kam-zvezdite-luksozni-koritsi-30   Мисля, че най-много книги ще си купя точно на този щанд. Неизбежни са три-четири продължения: „Към звездите“ на Брандън Сандерсън, продължението на „Към небето“; „Опустошение“ на Дерек Ланди, продължението на „Демон шосе“„Орбита, близка и позната“ на Беки Чеймбърс, продължение на „Дългият път към една малка, ядосана планета“; а ако се появи и „Бедлам“ на Дерек Ланди, поредната във великолепната серия за Скълдъгъри Плезънт, ще съм дяволски щастлив.

 104752752_4517948281552447_7402610293543320307_oАсо черепи Крис Удинг   Иначе се позабавлявах доволно с „Асо черепи“, която завърши прекрасната поредица на Крис Удинг. Излиза и ново издание на „Сплавта на закона“ на Брандън Сандерсън, единствената от поредицата „Мъглороден“ с хумор в нея.

Ако сте пропуснали:

“Дедпул убива класиките” на Калън Бън и Матео Лоли
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд
Луна Иън Макдоналд

 

 

„Бард“, шатра №11

image

 Замъкът на лорд Валънтайн Робърт СилвърбъргГарнизон Василиск Дейвид Уебър  Използвах карантината и не само прочетох няколко чакащи отдавна книги – като Замъкът на лорд Валънтайн“ на Робърт Силвърбърг, „Космос“ на Карл Сейгън, Вариант 13″ на Ричард Морган и „Централна станция“ на Лави Тидхар.

   Не стига това, но и си поръчах още, като две на Дейвид Уебър, които адски ми харесаха – „Гарнизон Василиск“ и „За честта на кралицата“, и две на Крис Бънч, от които прочетох само „Звезден риск ООД“, ще дойде времето и за „Светът на мошениците“.

  „Въздушна клопка“ Майкъл Крайтънshtamat-andromeda-30 Преди това прочетох и „Въздушна клопка“ на Майкъл Крайтън, много добра, то от него лоша книга не се сещам да има. Мислех да си взема от него и новото издание на „Щамът „Андромеда“, и продължението му „Еволюцията на „Андромеда“ на Даниел Х. Уилсън.

.

.

 dezertyorat-30 kolela-30 Нови трилъри има от Джеймс Ролинс – „Последната одисея“, Майкъл Конъли – „Мръсната четворка“, Нелсън Демил – „Дезертьорът“ и др. Видях и ново издание на „Колела“ на Артър Хейли, обичам си тази автор от малък.

   Изрично трябва да се отбележи „Моята кратка история“ на Стивън Хокинг.
stivan-hoking-moyata-kratka-istoriya-30

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
“Кратки отговори на големите въпроси” на Стивън Хокинг
„Колапс“ и „Апокалипсис“ на Джон Скалзи
Кратки отговори на големите въпроси Стивън Хокинг

 

 

„Вакон“, шатра №2, шатра Б, щанд №221

Vakon_logo (1)

   pesha-iz-himalaite-30borovite-ostrovi-30  От новите книги на издателството впечатление ми направиха „Боровите острови. Автентичен пътеводител на японските самоубийци“ на Марион Пошман, „Ебола“ на Дейвид Куомън и „Пеша из Хималаите“ на Левисън Уд.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
“Първият човек. Животът на Нийл Армстронг” на Джеймс Хенсън
„Всички лъжат“ на Сет Стивънс-Давидовиц
Първият човек. Животът на Нийл Армстронг  Джеймс Хенсън

 

“Дамян Яков”, шатра №19

Дамян Яков

  Тримата мускетари Александър Дюмаmitove-i-legendi-mayls-keli---meki-koritsi-30  Най-сетне намерих време да прочета „Тримата мускетари“ на Александър Дюма в чудесното издание на „Дамян Яков“. От новите им книги видях „Невероятната книга за Космоса“ на Маури Кунас, а не е лошо да се припомни и за тяхната богато илюстрирана „Митове и легенди“.

Ако сте пропуснали:
“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
“Погребете ме зад перваза” на Павел Санаев
“Книга за финландските джуджета” на Маури Кунас

Кръчмата на Калахан

 

“Егмонт”, шатра Б, щанд №204

logo_egmont-1

Безспорно едно от събитията на последните месеци бе излизането на „Космос: Възможни светове“ на Ан Друян.

national-geographic--kosmos---vazmozhni-svetove-30

Ако сте пропуснали:
Веригата“ на Ейдриън Маккинти,
“Къде е президентът?” на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън
“Ние, лъжците” на Е. Локхарт
Веригата Ейдриън Маккинти

 

 
 

„Еднорог“, шатра Б, щанд №214

image

 

Присъдата е смърт Антъни ХоровицСедемте смърти на Ивлин Хардкасъл Стюарт Търтън   В последните месеци прочетох няколко книги на „Еднорог“, за които препоръките са лесни – „Присъдата е смърт“ на Антъни Хоровиц, „Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ на Стюарт Търтън, „Митове“ на Стивън Фрай. От Борис Акунин прочетох две по-стари книги, които едва ли имат тираж – „Диамантената колесница“ и първи том на серията киноромани „Смърт на брудершафт“. Не стигнах до „Мочурища“ на Филипа Грегъри, може би първата ми среща с нея ще е през лятото, ще се види.

   Интересна идея е издаването на кримката „Убийство в метрото” на Мейвис Дориъл Хей.
ubiystvo-v-metroto-30

Ако сте пропуснали:
„Лунно сияние“ на Майкъл Шейбон
„Сподавен писък“ на Анджела Марсънс
„Огненият пръст“ на Борис Акунин
Лунно сияние Майкъл Шейбон

 

„Емас“, шатра №1

129436-file-140x220

  sinat-30kestenoviya-chovek-30 Ясно е, че мнозина и особено аз чакаме с нетърпение новата книга на Ю Несбьо: „Синът“ – след като прочетох и „Ловци на глави“, си живея в постоянна абстиненсция за още една доза от норвежкия властелин на трилъра.

   Прочетох и много харесах „ДНК“ на Ирса Сигурдардотир, сега ще си взема и „Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп, за която четох впечатляващи отзиви.

 Ако сте пропуснали: 

“Провалената империя” на Владислав Зубок
„Най-трудната професия“ на Нилс Юхан Рингдал
„Макбет“ на Ю Несбьо
Провалената империя: Съветският съюз от Сталин до Горбачов Владислав Зубок

 

 

 

„Ера“, шатра Б, щанд №220

era_logo

 sbogom-i-do-skoro-30 Сънищата на Франкенщайн Преди броени дни най-после прочетох чудесния сборник с викторианска фантастика „Сънищата на Франкенщайн“, а преди няколко месеца „3 минути“ на Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом. Пътем си наваксах с два чудесни трилъра на Джефри Дивър, които отдавна нямат тираж: „Дванайсетата карта“ и „Сълзата на дявола“, сега чета и „Часовникаря“, а от него излиза пореден кървав трилър: „Сбогом и до скоро“, ще видя кога ще му дойде времето.

   Интересна подборка има в „Майстори на краткия разказ“, вижте я.
maystori-na-kratkiya-razkaz-30

Ако сте пропуснали:

“3 секунди” на Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом
“Хамелеонът се завръща” 
на  Крис Картър
“Колекционерът на татуировки” на Джефри Дивър
3 секунди Андерс Руслунд Бьорг Хелстрьом

 

„Жанет 45“, шатра №13

image

 

 Синът на управителя на сиропиталището Адам ДжонсънИмперията трябва да умре Михаил Зигар  Години „Живот и съдба“ на Василий Гросман стоеше на рафта – е, имах удоволствието да пребродя тези почти 1000 страници и ще си позволя да я препоръчам за читатели като мен, които до момента просто не са смеели да посегнат към нея. Успоредно с нея ще си позволя още една препоръка за „Империята трябва да умре“ на Михаил Зигар.

.

 nosht-v-karakas-30amerikana-30  Прочетох „Синът на управителя на сиропиталището“ на Адам Джонсън, силен роман е. Сега съм си набелязал „Нощ в Каракас“ на Карина Сайнс Борго и „Американа“ на Чимаманда Нгози Адичи.

   Една от най-търсените книги на базара неизбежно ще бъде „Времеубежище“ на Георги Господинов. Четох силни думи за „Опитът“ на Русана Бърдарска, а крайно време е да си взема „Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов, чиято „Една и съща нощ“ така ме впечатли.

kukuvicha-prezhda-hristo-karastoyanov-30

 Ако сте пропуснали:

„Животът, гледан отдолу“ от Димитри Ферхюлст
„Влахос“ на Николай Янков и Елена Щерева
  „Ние, удавниците“ на Карстен Йенсен
Ние, удавниците Карстен Йенсен

 

„Замония“, шатра А, щанд №119

ШантарамГрадът на сънуващите книги - Валтер Мьорс    Не се сещам дали по-рано малкото издателство „Замония“ е било на книжно събитие, но държа да акцентирам на тях. Не само ще откриете знаковата „Шантарам“ и нейното продължение „Сянката на планината“ на Грегъри Дейвид Робъртс, но и една книга, която препоръчвам от сърце – „Градът на сънуващите книги“ на Валтер Мьорс, чиято друга книга – „Румо“, така и не прочетох за мой срам.

И за още една тяхна книга искам да припомня: „Галвестън“ на Ник Пизолато.
Галвестън Ник Пизолато

 

„Изида“, шатра №8

download

Подпалвачът Торкил Дамхаугsigurni-znatsi-za-tvoyata-smart-30Набелязал съм си „Сигурни знаци за твоята смърт“ от автора на „Подпалвачът“ – Торкил Дамхауг, която ми хареса.

Впечатление ми направи детският роман „Зоки Поки“ на Оливера Николова.

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на  Александър Гаталица
Голямата война Александър Гаталица

 

 

„Изток-Запад“, шатра Б, щанд №200

Baner-011-170x247

 

Принцът на мъглата - Карлос Руис СафонСептемврийски светлини Сафон   Смайващо е, че трябва да се сбогуваме така рано с Карлос Руис Сафон, но…
Това е писателят, когото първи приех като „свой“ преди десетина години, и съм препоръчвал „Сянката на вятъра“ на стотици читатели – и почти безотказно те го заобичваха като мен.
Харесвам силно и следващите от поредицата: „Сянката на ангела“, и „Затворникът на рая“, и „Лабиринтът на духовете“.
Ще си препрочета и „Марина“, и трите „юношески“ – „Принцът на мъглата“, „Среднощният дворец“ и „Септемврийски светлини“.
Сбогом, творецо.

 Как да създадем ум Рей Кърцуайл Карантината мина много силно под знака на „Изток-Запад“, наваксах си с книги, за които бях загубил, че ще успея да намеря време в потопа нови – „Мисленето“ на Даниъл Канеман, „Материалът на мисълта“ на Стивън Пинкър, „Как да създадем ум“ на Рей Кърцуайл, „Нямаме никаква представа“ на  Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън, „Щурият мозък“ на Дийн Бърнет.

 SPQR. История на Древен Рим Мери Биърд  Преди нея пък прочетох „SPQR“ на  Мери Биърд, чдесна кратка история на Рим, а в края на карантината прочетох „Зло от дълбините“, продължението на “Архиви на злото” на Чарлс Строс, много откачени фантастики са това.

   По мое лично наблюдение „Изток-Запад“ бяха единственото издателство, което не намали темпото през март и април, така че има ред прекрасни книги, които си заслужават вниманието, част от тях твърдо ще си взема.

  zhivotopisi-na-veliki-zhivopistsi--skulptori-i-arhitekti-30polunosht-v-chernobil-meki-koritsi-30 При нехудожествените, най-важните, впечатление прави новоизлязлата „Животописи на велики художници, скулптори и архитекти: Леонардо, Микеланджело, Рафаело“ на Джорджо Вазари. Изпъква и „Полунощ в Чернобил“ на Адам Хигинботам в мека и твърда корица.

.

.

 germanskite-generali-govoryat-meki-koritsi-30leningrad-zhivot-pod-obsada-meki-koritsi-30  От историческите ще си взема „Германските генерали говорят“ на Базил Лидъл Харт, колебая се малко за двата тома „Хитлер“ на Иън Кършоу, чудя се какво ли ново още мога да науча. „Ленинград – живот под обсада“ на Сергей Яров обаче ми е много интересна.

.

.

  mazhat--koyto-vze-zhena-si-za-shapka-30zashto-spim-30 Най-сетне на български излезе „Мъжът, който взе жена си за шапка“ на Оливър Сакс, а видях и че предстои неговата автобиографична „В движение“. „Защо спим? Да отключим силата на сънищата“ на Матю Уокър се споменаваше доста още в оригинал, същото се отнася и до „Математика на живот и смърт“ на Кит Йейтс.

.

 anhyuman-30bibliotekarkata-ot-aushvits-30  В художествените внимание привличат „Ънхюмън“ на Е. Т. Уиспър, „Библиотекарката от Аушвиц“ на Антонио Итурбе, „Принцесата и гоблинът“ на Джордж Макдоналд.

Ако сте пропуснали:

„Просвещение сега“ на Стивън Пинкър
Лебедова песен“ на Робърт Маккамън
„Фактологичност“ на Ханс Рослинг
Просвещение сега Стивън Пинкър

 

 

 

„Кибеа“, шатра Б, щанд №206

8da5766a6c7297ac92df144c05dcd6aa

Роботът Чапек на планетата с трите слънцаrobotat-chapek-i-shpionskata-misiya-na-pafuy-syankata---kniga-2-30Да припомня за двата комикса на Петър Станимиров и Марин Трошанов –  „Роботът Чапек на планетата с трите слънца“  и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ .

Ако сте пропуснали:

„Рейнско злато“,
 „Валкирия“,
„Зигфрид“,
„Залезът на боговете“ на Елена Павлова и Петър Станимиров.
Пръстенът на нибелунга Кн2: Валкирия (по либретото на Рихард Вагнер)

 

 

„Колибри“, шатра №14

image

 Розата на Балканите – том 1: България до края на XIX век Иван ИлчевФигури Мария Попова  Истинска привилегия беше да прочета двата тома на „Розата на Балканите“ втори том) на проф. Иван Илчев, рядко срещана ерудиция и богат, жив стил на писане. Друга книга, която се колебае по ръба между художествена и нехудожествена литература, е „Фигури“ на Мария Попова, мащабна и завладяваща книга за изключителни жени и техния свят.

.

 „Мъртва точка“ Греъм Нортън Дилър на реалности Николас Димитров Друга знакова книга, при това в изчезващ у нас жанр, е „Трите тела“ на Лиу Цъсин, фантастиката, която смая света, вече може да смайва и у нас. Антиутопичната „Дилър на реалности“ на Николас Димитров заслужава внимание, а малко късно се сетих за написано, но непубликувано ревю за „Офицер и шпионин“ на Робърт Харис. От трилърите внимание заслужава „Мъртва точка“ на Греъм Нортън, британска по правилния начин.

  И след като страхотният сборник „Сбогом на всички котки“ съсипа писането на предния книговодител, сега предвидливо си прочетох „Питайте Джийвс“ овреме, за да не ме тормози – гореща препоръка и за двете.

Питайте Джийвс

sofiyski-razkazi-30vtoriyat-pol-30  Сега – какво ново. Впечатление ми направи изданието „Софийски разкази“ на Иван Вазов, интересен отломък от неговото творчество. Внимание привлече „Възхвала на Ханс Аспергер“ на Златко Енев, а няма как да не се забележи и розовата тухла на „Вторият пол“ на Симон дьо Бовоар.

 za-bavnoto-zhiveene-i-nasladata-ot-zhivota-30  Много шум се вдигна около „За бавното живеене и насладата от живота“ под съставителството на Светлозар Желев, в която имам пренебрежимо участие, но има други много интересни автори вътре.

  tamni-alei-30  От класиките трябва да се отбележат „Тъмни алеи“ на Иван Бунин, „Огнената тайна и други новели“ и „Амок и други новели“ на Стефан Цвайг.

    Ако сте пропуснали:

„Добрата дъщеря“ на Карин Слотър
„Как се пътува със сьомга“ на Умберто Еко
„Тебеширения човек“ и  „Похищението на Ани Торн“ на К. Дж. Тюдор
Тебеширения човек К. Дж. Тюдор

 

.

„Кръг“, шатра В, щанд №311

 Кеят на злото Греъм Грийн pravata-na-chitatelya-30 Безспорно „Кръг“ са най-енергичното младо издателство у нас. Наскоро прочетох тяхното ново издание на „Кеят на злото“  на Греъм Грийн, изненада ме този роман. Хубаво е да се припомни и за „Правата на читателя“ на Даниел Пенак.

  maystora-i-margarita-cherveno-izdanie-30 Техни са двете нови издания на класики от последните месеци, които привлякога най-много внимание – „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков и „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл.

  al-kapone-istinskata-biografiya-na-legendarniya-prestapen-bos-30 За базара излиза „Ал Капоне. Истинската биография на легендарния престъпен бос“ на Диърдри Беър.

 

.

 

„Кръгозор“, шатра Б, щанд №202

 

Мисля, че на мнозина ще е интересна „Тим Кук – лидерът, който издигна Apple на по-високо ниво“ на Лиандър Кейни.

tim-kuk---geniyat--koyto-izdigna-apple-na-po-visoko-nivo-30

Ако сте пропуснали:

“Голямата битка за Космоса” на Крисчън Девънпорт
 “Земята вика Майор Том” на Дейвид М. Барнет
 “И аз съм Рейчъл” на Кас Хънтър
Земята вика Майор Том Дейвид М. Барнет

 

„Лабиринт“, шатра А, щанд №100

58829_601073173299087_1423987921_n

Крехко равновесие Рохинтън Мистри  manyunya---yubileyat-na-ba-i-drugi-silni-valneniya-30Задължителна препоръка е „Крехко равновесие“ на Рохинтън Мистри, една Индия без екзотиката. Впечатление ми направи „Приключенията на Уесли Джаксън“ на Уилям Сароян, а мнозина ще се зарадват на „Манюня, юбилеят на Ба и други силни вълнения“ на Нарине Абгарян.

 

   Ако сте пропуснали:

    „Малък живот“ на Ханя Янагихара
„Където пеят раците“ на Далия Оуенс
 “Стоунър” на Джон Уилямс
Стоунър Джон Уилямс

 

„Леге Артис“, шатра А, щанд №113

369806_730736563_681320673_n4

 Танцът на Чингис Коен Ромен ГариАрхипелагът на един друг живот Андрей Макин  Чувам разни слухове за нови книги от Ромен Гари, но да видим, за последно четох  „Танцът на Чингис Коен“. Особено очарование носи и „Архипелагът на един друг живот“ на Андрей Макин, която прочетох наскоро.

Ако сте пропуснали:

„Обещанието на зората“ на Ромен Гари
„(Не)възможният Адолф“ на Ерик Еманюел-Шмит
“Когато бях произведение на изкуството” на Ерик Еманюел-Шмит
(Не)възможният Адолф Ерик-Еманюел Шмит

 

 

 

„Летера“, шатра Б, щанд №203

Capture

Откриването на небето Хари МулишВсеки умира сам Ханс ФаладаЩастлив съм, че успях да прочета Откриването на небето“ на Хари Мулиш, чудесен роман, който си заслужава вниманието.

Ако сте пропуснали:

„Чук за вещици“ на Вацлав Каплицки
“Всеки умира сам” на Ханс Фалада

 

 

 

„Лист“, шатра А, щанд №106

14369928_348595342142798_228493305550458130_n

  vsichko-e-osveteno-30ravelshtayn-30   Така и не си взех „Моят едипов комплекс и други истории“ на Франк О’Конър, а май си трябва. Излиза нов роман от Джонатан Сафран Фоер: „Всичко е осветено“, а не се сещам дали съм споменавал вече „Равелщайн“ на Сол Белоу, автора на „Приключенията на Оги Марч“.

Ако сте пропуснали:
“Подземната железница” на Колсън Уайтхед
„Ето ме“ на Джонатан Сафран Фоер
„Кладата на суетата“ на Том Улф
Кладата на суетата Том Улф

 

 

„Обсидиан“, щанд №116

obsidian_logo2

 

Таен свидетел Джон ГришамПазителите (Джон Гришам)   Аз си чета и чета, Джон Гришам и Лий Чайлд са написали доволно книги – и имам цял куп занапред. Но в последните месеци конкретно прочетох четири на Гришам: „Таен свидетел“ и „Пазителите“ от новите и „Окръг Форд“ и „Невинният“ от по-старите. Сега твърдо си взимам „Ветрове над Камино“, интересно дали е по-добра от „Остров Камино“.

 Сметки за разчистване Лий Чайлд  От Чайлд прочетох „Сметки за разчистване“, която не беше чак  „Едно на милион“, но си я биваше.

  utre-li-e-veche-30 Редно е да се отбележи „Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа“ на Иван Кръстев.

Ако сте пропуснали:

„Тринайсет“ на Стив Кавана
“Дълга нощ в Париж” на Дов Алфонс
„Минало време“ на Лий Чайлд
Тринайсет Стив Кавана

   

 

“Парадокс”, шатра №6

 izselvane-na-shtarkeli-31pisma-do-ukrayna-30  Впечатление ми направи „Изселване на щъркели“ на Уалид Набхан, както и „Писма до Украйна“ на Юрий Андрухович, чиято „Московиада“ прочетох преди доста години.

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“От Храда вее мраз” на Михал Вивег
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине
HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

 

 

Пергамент прес“, шатра В, щанд №314

image

  Мостът на Клей Маркъс ЗюсакШедьоври на американския разказ  Преди малко се усетих, че съм прочел трети том на „Шедьоври на краткия разказ“ преди втори – но съм сигурен, че и той ще ми хареса, както се случи с първия. Иначе трябва да припомня препоръката за „Мостът на Клей“ на Маркъс Зюсак, както и за „Шедьоври на американския разказ“.

Ако сте пропуснали:

“Кървав меридиан” на Кормак Маккарти
 “Жената на тигъра” на Теа Обрехт
„Тихата вяра в ангели“ на Р. Дж. Елъри
Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак Маккарти

 

 

 

Персей“, шатра №8

Персей

 

 gnevat-na-samodivite-30  Мираж 38 Шел ВестьоПоследно прочетох „Мираж 38“ на Шел Вестьо, от когото излезе нова книга: „Небето, жълто като сяра“. Внимание привлича „Гневът на самодивите“ на Григор Бануши.

Ако сте пропуснали:

„Кравите на Сталин“  на Софи Оксанен
„Евангелието на Луцифер“ на Том Егеланд
“Книга на чаения майстор” на Еми Итеранта
Кравите на Сталин Софи Оксанен

 

 

„Плеяда“, шатра Б, щанд №224

Capture1

  

besni-spusatsi-30pikaso---siniyat-period-30Впечатление ми направи „Пикасо – синият период“ на Люк Джерод Камър, а от новите трилъри май ще си взема „Бесни спусъци“ на Лоренцо Каркатера.

  Ако сте пропуснали:

 “Четвъртата маймуна” на Джонатан Баркър
„Другият“
 на Стивън Кинг
 “Неизживени спомени”
Четвъртата маймуна Джонатан Баркър

 

„Попов мост“, шатра Б, щанд №208

Няма как да пропуснете Стоян Николов-Торлака, който ще бъде зад щанда със “Северозападен  романь”“Автономията????” и “Май ше ни бъде…”, „Херакъл от Диви Дол“както и двете части на историческия си роман “Иваил цар” .
Северозападен романь Стоян Николов - Торлака

 

„Прозорец“, шатра №7

Capture3

Часовници от кости Дейвид Мичъл svetovnoto-vreme-30 Да припомня препоръката за   „Часовници от кости“ на Дейвид Мичъл и да се разкая, че дори в два месеца карантина не намерих време за „Световното време“ и „Игрите на размяната“ на Фернан Бродел.

  Събитие със сигурност ще бъде „Книга на костите“ на Джон Конъли, а впечатление ми направиха „Енциклопедия на обикновените неща“ и „Експериментът Уорлоу“ на Аликс Нейтън.

kniga-na-kostite-30

  Ако сте пропуснали:

“Хилядите есени на Якоб де Зут” на Дейвид Мичъл
”Животът на Пи” на Ян Мартел
“Грях” на Захар Прилепин

Хилядите есени на Якоб де Зут - Дейвид Мичъл

 

„Рива“, шатра А, щанд №104

Riva2

2666 Роберто БоланьоМосковецът Анри Троая  По време на карантината си направих солидна поръчка от „Рива“, като чинно споделям какво прочетох. На първо място, разбира се, мащабната „2666“ на Роберто Боланьо, която е за смели читатели, не мога да я препоръчам всекиму. Трилърът „Шепнещият“ на Донато Каризи ме впечатли определено, а „Московецът“ на Анри Троая има своите достойнства. Две кратки нехудожествени – „Войната. Кратка история“ на Джереми Блек е предястие за „Военното дело 1660-1975″ от същия автор, а „Пиратите. Флибустиери и пирати на Карибите и в Южните морета (1522-1725)“ на Жан-Пиер Моро дава интересна гледна точка към неромантичната история.

  tsenata-na-zlatoto-zavrashtane-dosietata-30patyat-na-silka-31 Получих силна препоръка за „Цената на златото. Завръщане. Досиетата“ на Генчо Стоев, а излезе и нов роман от автора на „Татуировчикът на Аушвиц“ – Хедър Морис, „Пътят на Силка“.

 Ако сте пропуснали:

 “Пари и власт в модерния свят (1700 – 2000). Паричната връзка” на Нийл Фъргюсън
“Лъжите на Локи Ламора” на Скот Линч
“Забранената плът” на Диан Дюкре
Лъжите на Локи Ламора Скот Линч

 

 

 

„Слънце“, шатра Б, щанд №207

Слънце

Пътешественикът Ян Якоб СлауерхофЗаповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин Бил Браудър  Припомням препоръката за „Пътешественикът“ на Ян Якоб Слауерхоф, трябва да си взема и неговата „Забраненото царство“.

Ако сте пропуснали:
   “Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин” на Бил Браудър

 

„Софтпрес“, шатра №16

download (2)

 miris-na-smart-30  Бекет! Нов Саймън Бекет! „Мирис на смърт“ идва след „Мъртви води“, „Кървави белези“, „Гробовни тайни“, „Шепотът на мъртвите“, „Огнената диря“ и „Убийства в Манхам“.

  55 Джеймс Деларги Нови трилъри са „Повярвай ми“ на Дж. П. Дилейни, книга, в която всички носят по няколко маски, и „55“ на Джеймс Деларги, където лицата са открити, но всичко друго е тайна. Излезе и нов роман на Луиз Пени – „Природата на звяра“.

   Детската книжка „Птичето и дървото“ на Вера Асенова и с илюстрациите на Свилен Димитров е очарователна.

pticheto-i-darvoto-30

Ако сте пропуснали:

“Чернова” на Рандал Силвис
“Преди катастрофата” на Ноа Хоули
„Камен и пиратите от 5 Г“ на Елена Павлова
Камен и пиратите от 5 Г Елена Павлова

 

 

 

Унискорп, шатра №7

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

razmyana-na-madami-30vinland-yomsviking-2-30  Още един сборник на Роалд Дал привлича внимание: „Размяна на мадами“, а се появи и продължението на   „Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен – „Йомсвикинг. Винланд“.

Ако сте пропуснали:

„Бурята“ на Ромен Гари
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд
Човекът, който ядеше смъртта Борислав Пекич

 

„Хермес“, шатра №4

 

Бих умрял за теб и други изгубени истории Ф. Скот Фицджералд   Сияйна зора Джек ЛондонБуквално преди дни довърших „Сияйна зора“ на Джек Лондон, хубаво е да хвърляме и такива романтични погледи назад. По време на карантината най-после прочетох и една отдавнашна препоръка – „Бих умрял за теб и други изгубени истории“ от Ф. Скот Фицджералд. Завърших трилогията на Мариам Петросян: „Пушача“, „Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“.  Прочетох „Сигнал за живот“ на Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш, която ме остави със смесени чувства, както се случи и с „Ватиканът“, но пък „Мъжът от Константинопол“ си е постоянна препоръка.

  v-divata-pustosh-30bezmalvie-30 Сега чакам с нетърпение „В дивата пустош“, втория роман на Джейн Харпър след „Сушата“, а видях и нов трилър от Джеймс Патерсън – „Отвъд предела“. Мисля, че внимание ще привлече романа на Неда Антонова за Паисий Хилендарски: „Безмълвие“. Интересен сюжет има „Червеният тефтер“ на София Лундберг.

   Излезе новата книга на Марк Менсън, чиято „Тънкото изкуство да не ти пука“ не напуска класациите с бестселъри над година – „Всичко е прецакано“.

vsichko-e-precakano-mark-mensyn-hermes-9789542619727

Ако сте пропуснали:

„В тъмната гора“, „Жената от каюта 10“ и „Игра на лъжи“ на Рут Уеър
„Дом“ и „Нощ“ на Камелия Кучер
“Невъзможното бягство на Джини Мун” на Бенджамин Ладуиг
Невъзможното бягство на Джини Мун от Бенджамин Ладуиг

 

 

   Ако някой все пак е успял да стигне чак до края – благодаря! 🙂    

   Ако трудът ми ви е от полза, ще се радвам да го споделите.