Гледам спретнатата редичка книговодители по-долу, една традиция, която започнах с много желание преди цели 10 години, и си мисля как тази луда страст към книжните събития в мен се е поуталожила, но все още усещам обич – и точно затова беше така горчиво да няма коледен панаир. Но сега белите шатри отново са разперили криле пред НДК, а ден преди началото на изложението с колегите ще ги напълним с книги, много книги.

   Силно вярвам, че лошото мина, че книжният бранш не се огъна пред предизвикателствата на последната година и с ваша помощ оцеляхме благополучно – и макар видимо да бяха издадени по-малко книги от обичайно, пак са повече от достатъчно и крайно разнообразни. При всяко писане на книговодител си правя равносметка колко жив и интересен е този издателски занаят, как има книги за всеки вкус, че и цели издателства за всеки вкус – вън от няколкото, които залагат на по-широк диапазон. Радвам се, че повечето от хората по щандовете са приятели, а не конкуренти, защото знаем, че сумата на усилията ни е това, което спаси книгите от изпадане в забвение, и че читателите, за щастие, стават все повече година след година. Благодаря ви за това – че още отгръщате страниците и не се оставяте на дигиталната омая.

   Не ми се изпада в сантименталности, кашони има да се носят от нас и купчини с книги да се трупат от вас. Но върху тази хамалогия се гради най-хубавото самостоятелно, но и споделено преживяване: четенето. Цяла седмица да се виждаме предстои – а сетне цяло лято да четем резултата от това виждане. Ако ви се следи кой какво чете – заповядайте в „Какво четеш…“

   Отново искам да подчертая дебело – на базара на книгата има още цял куп издателства и със сигурност безброй прекрасни и важни книги, които съм пропуснал – бъдете като Пипи отдадени нещотърсачи и не се оставяйте никому да ви казва какво да четете, да открие човек сам своята книга, е най-сладкото удоволствие.

   Както винаги, книгите, за които нямам ревю в блога, са с линк към Ozone.bg –  така можете бързо да ги разгледате. Не забравяйте, че там тече голям онлайн панаир със сходни отстъпки  за всички, които нямат възможност да дойдат пред НДК 🙂

191807051_10159208902333320_8043519380977844615_n

  Тук са линкове към  предишните книговодители, безброй прекрасни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“


 

  А тук са тринайсет на брой книги,
на които според мен обезателно трябва да обърнете внимание:

Screenshot 2021-05-29 181437

„Събрани разкази“ на Кърт Вонегът

„Безумие“ на Робърт МакКамън

„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов

„Разреден въздух“ на Ричард Морган
„Изгубеният“ на Джейн Харпър

„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

„Утопия Авеню“ на Дейвид Мичъл

„Корените на небето“ на Ромен Гари

„Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол

„Сън“ на Камелия Кучер

„Между надеждата и страха“ на проф. Майкъл Кинч

„Кралството“ на Ю Несбьо

„Стой далеч от Хароу Хил“ – Джон Вердън

 

  Да започваме…


Начело е „Сиела“, където се гордея, че издаваме и от пиле мляко, сетне са по азбучен ред.

 

„Сиела“, шатра №17

image

 

    Не мисля, че Дамян Дамянов подозираше какво ще стане, като измисли слогана „Ние изДАВАМЕ повече“ – приехме предизвикателството му сериозно и издаваме, та пушилка се вдига. Но спокойно, няма да изброявам всичко излязло от миналия юни досега, би било абсурдно. Но има какво да се види.

misiya-turan-30  pozorishte-30 От миналия базар на книгата до този най-важни бяха българските автори, имахме удоволствито – и предизвикателството – да издадем както нови книги на знакови автори, така и няколко изключителни дебюта, част от мисията ни да откриваме следващите големи таланти у нас. Няма как да не акцентирам на излизащата до дни „Мисия Туран“ на Алек Попов, отдавна чакано е това шеметно приключение. Два други хумористични романа забавляваха в първите месеци на годината – „Позорище“ на Добромир Байчев (от когото преиздадохме „Глиненият цар“ миналото лято) и „Подполковника и пролетта“ на Нил Колефф. Шестият пръст Деляна МаневаПодполковника и пролетта Нил КолеффДебютът „Шестият пръст“ на Деляна Манева получи много и заслужени положителни отзиви, а най-търсената беше, разбира се, „Опашката“ на Захари Карабашлиев. Един аудиосериал се превърна в книга в началото на годината – „P.S. Някой трябва да плати“ на Богдан Русев, а излезе и продължението на хитовата „У майкини“ „Майкини и другите“ на Иво Сиромахов. За тъга прекрасният роман „Гълъбария“ от автора на „Когато капят кестените“ Стефан Коспартов остана сякаш незабелязан.

  vladetelite-na-balgariya-ot-legendite-do-xx-vek-30dvoyna-sleda-30 За националния празник 3 март излезе „Владетелите на България“ на Пламен Павлов, Делян Момчилов и Стен Дамянов, а две жанрови книги правеха впечатление в последните месеци – „Мазето“ на Благой Иванов  и „Денят, в който мама отиде на небето“ на Петър Станимиров. Събрахме в една книга прочутата трилогия на Искра Урумова „Откраднато, обречено, опазено“, а до броени седмици идва и нова нейна книга, ще видите. Нов роман на Илия Троянов идва – „Двойна следа“. Много се радвах на достойното издание на „Преди да се родя и след смъртта ми“ на Ивайло Петров, скоро ще го последва и „Хайка за вълци“.

 elegantnostta-na-taralezha-siela-30otselelite-30  Огромната ми гордост – не сега, а изобщо откакто се занимавам с тоя сладъкгорчив занаят, е „Събрани разкази“ на Кърт Вонегът, чутовни са тези два тома с всички разкази на големия писател. Също истинска привилегия е да издам толкова любим писател като Дейвид Мичъл –  „Утопия Авеню“ излиза до дни, а новите издания на „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери и „Сътворението“ на Гор Видал литнаха още с излизането си. Един много стойностен роман трябва да се спомене задължително – „Оцелелите“ на Алекс Шулман, както и психологическата „Дарът“ на Едит Егер. А няма как да се забрави „Законите на човешката природа“ на Робърт Грийн, от когото до месец излиза и ново издание на „Изкуството да съблазняваш“, а през септември: „33-те стратегии за войната“.

  doblest-i-nakazanie-narodniyat-sad-i-ds-sreshtu-spasitelite-na-balgarskite-evrei-30hitler-i-stalin---tiranite-i-vtorata-svetovna-voyna-30  Любимата ми историческа секция продължава да се пълни с нови и нови книги, само поредното отлагане на „Възход и падение на Великите сили“ на Пол Кенеди ме вгорчи, но нямаше как. До дни излиза новото знаково изследване на проф. Вили Лилков – „Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“, а след нея и мащабната успоредна биография „Хитлер и Сталин. Тираните и Втората световна война“ на Лорънс Рийс. Направихме заскужено ново издание на „Айхман в Йерусалим“ на Хана Аренд, което допълни изключително успешната „Менгеле. Ангелът на смъртта“ на Дейвид Маруел от края на миналата година. kratka-istoriya-na-mita-30badeshteto-na-pochti-vsichko-30Ново издание има и „Кратка история на мита“ на Карън Армстронг , а така и не стигнах до интересната „Бъдещето на почти всичко“ на Патрик Диксън. „Кратка история на Русия“ на Марк Галеоти вече привлича внимание, както и „Малка книга за големите идеи“ от Даниел Смит, която скоро ще бъде последвана от „Малка книга за голямата история“ на Джереми Блек и Иън Крофтън. Чакам с интерес „Десет цезари. Римски императори от Август до Константин“ на Бари Страус.

Убийците от Оклахома и раждането на ФБР Дейвид Гран  naukata-ot-sveta-na-diska-2--globusat-30 Към нехудожествените трябва да се причисли „Убийците от Оклахома“ на Дейвид Гран, за която тепърва ще се говори около мащабната ѝ екранизация, а преди дни излезе втори том от „Науката от Света на диска“„Глобусът“. А как да пропусна биографията „Клоп“ на Антъни Куин, едно обяснение в любов към мениджъра на любимия „Ливърпул“. Излезе и автобиографията на Тайсън Фюри „Зад маската“.

  pustosh-30Моята прекрасна съпруга Саманта Даунинг В трилърите ярко се отличава „Пустош“ на Стина Джаксън (помните, сигурен съм, „Сребърният път“), а не по-малко важни са ми „Пропукване“ на Карин Слотър и „3 дни“ на Андерс Руслунд – нови идват и от двамата автори през юли. Впечатли ме силно „Моята прекрасна съпруга“ на Саманта Даунинг, а съжалявам, че не стигнах до първия роман на Роберто Савиано „Пираните от Неапол“ и „Изгубените“ на Патриша Гибни.

Симфонията на времето Алваро Арбинаmomcheto--koeto-posledva-bashta-si-v-aushvits-30    Два големи исторически романа се отличиха в края на миналата година – „Симфонията на времето“ на Алваро Арбина и „Двама братя“ на Бен Елтън, щастлив съм, че и двете събраха много читатели, а чух добри думи и за „Момчето, което последва баща си в Аушвиц“ на Джеръми Дронфийлд. Излезе ново издание на знаковата „Светлината, която не виждаме“ на Антъни Доер в очакване на новия му огромен роман.

    В любовните ври и кипи, няма да потъвам в пространно изброяване по романи, само ще кажа, че има нови заглавия от Бланка Липинска, Л. Дж. Шен, Ел Кенеди, Ребека Рейзин, Тарин Фишър, а скоро ще има и от Елин Хилдебранд и Пенелъпи Дъглас.

  Малка омраза - Джо АбъркромбиКулата на шутовете Анджей Сапковски  Във фентъзито и фантастиката също имаше доста заглавия, да не повярва човек просто: на първо място, разбира се, мащабната „Малка омраза“ на Джо Абъркромби, чието продължение се надявам да излезе до края на лятото. Не по-малко обемна е „Кулата на шутовете“ на Анджей Сапковски, която също чака продължението си скоро. Макс Брукс отново не разочарова с „Деволюция“, а Джош Малерман продължи мистериозната история от „Кутия за птици“ в „Малори“, давайки така важните отговори на загадката. Рибарят Джон Ланганnepokornoto-seme-31Отличи се мрачната „Рибарят“ на Джон Ланган, а Робърт МакКамън си знаеше работата в „Момчето, което чуваше всичко“. „Сумрачен патрул“ на Сергей Лукяненко се добави към първите две, а за първи път на български език бе издадена „Непокорното семе“ на Антъни Бърджес. Голямата поредица под редакцияа на Дж. Р. Р. Мартин бе продължена от „Аса в небето“ и „Диви жокери“. А за десерт – Нийл Геймън обясни защо „Изкуството има значение“.

  emi-i-kradetsat-na-senki-30smartonosna-akademiya-30 В детските книги последните седмици са под знака на „Еми и Крадецът на сенки“ на Марин Трошанов и „Смъртоносна академия“ на Наоми Новик, а в предните месеци бе книгата с активности „Аз съм момиче бунтарка“ на Елена Фавили и Франческа Кавало и „12 принцеси“ на Иво Сиромахов с илюстрациите на Лилия Тодорова. През есента излезе „Кало Змея 2“ на Милен Хальов, чиято последна част е предвидена за края на годината.

Ако сте пропуснали:

 „Чекмо“ на Момчил Николов
„Под различни небеса“ на Норман Дейвис
„След бог“ на Ричард Докинс
Под различни небеса Норман Дейвис

 

 

„Ecrier“, шатра №43

ecrier

 

   Задължително искам да припомня за една изключителна книга –  „Погледни към дома, ангеле“.
„Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ на Томас Улф

 

 

ICU, шатра №41

download

  godinata-na-byagstvata-30neudobstvoto-na-vecherta-30  На миналия базар си преди цяла година си взех „Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс, която сега заслужено – и много закъсняло – влиза в топпрепоръките. Сред новите им книги впечатление правят „Годината на бягствата“ на Санджив Сахота, „Неудобството на вечерта“ на Марийке Лукас Райнефелд и „Смокинята“ на Горан Войнович, а няма как да се подмине новото издание на „Правек и други времена“ на Олга Токарчук.

 Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Нощна пеперуда” на Катя Кету
„Югославия, моя страна“ на Горан Войнович
Творецът на ангели Стефан Брайс

 

 

AMG Publishing, щанд №45
thumb_150_150_amg

 krasi-georgiev--da-tichash-kam-sebe-si-30badi-voda--priyatelyu---uchenieto-na-brus-liy-30  Направи ми впечатление (чак фитнес треньорът ми си я купи след мой пост!) „Бъди вода, приятелю“ на Шанън Лий. Не може да се пропусне и „Да тичаш към себе си. Моите 10 принципа за пълноценен живот“ на Краси Георгиев и Даниел Пенев.

Ако сте пропуснали:

„Хората, които променят България“ на Даниел Пенев
“Невероятното странстване на Харолд Фрай” на Рейчъл Джойс

horata--koito-promenyat-balgariya-vdahnovenie-v-30-istorii-30

 

„Артлайн Студиос“, шатра №25

image

 

 Голям Проклет Sin City Франк Милър  deadpool-and-cable-omnibus-30Най-мащабната ми придобивка в последната година безспорно е „Голям Проклет Sin City“ на Франк Милър, а до дни очаквам като подарък от странно защо все още намиращите ми се приятели „Deadpool & Cable Omnibus“ на Фабиан Нициеза с Дан Слот и Райли Браун… може да ме мразите, само си представете как тия чудовища стоят красиво в библиотеката 🙂

 arhiv-na-maltsinata--rodeni-v-kosmosa-30amerikanski-chudovishta-demon-shose-3-30  Инак продължавам да чета поредицата за Скълдъгъри Плезънт, макар вече очарованието да поизчезна поне за мен – в последната година излязоха „Бедлам“ и „Сезони на войната“, а сега видях и че излиза със страхотна корица трета част от поредицата му „Демон шосе“: „Американски чудовища“. Миналото лято прочетох „Орбита, близка и позната“ на Беки Чеймбърс, сега ще си взема навярно новата ѝ: „Архив на малцината родени в Космоса“. В началото на годината прочетох и монументалната „Ритъмът на войната“ на Брандън Сандерсън, а сега видях, че излиза и мека корица на неговата „Към звездите“.

Ритъмът на войната Брандън Сандерсън

    Детето в мен няма да позволи да подмина комикса „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“, книгата-игра „Ти си Дедпул“, а „Противоестествено: Пробуждането“ на Мирка Андолфо звучи адски откачено.

Ако сте пропуснали:

 „Асо черепи“ на Крис Удинг
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд
Спасението на Хенингтън Патрик Нес

 

 

„Бард“, шатра №42

image

 

 proektat-ave-mariya-30Емперо Джон Скалзи   Много книги на „Бард“ изчетох в последните месеци, но част от тях нямат тираж, та няма да се отнасям. В последните дни голямо удоволствие ми достави „Проектът „Аве Мария“, в който Анди Уеър се връща към успешната формула на „Марсианецът“ с малко извънземна подправка. Беше завършена чудесната трилогия на Джон Скалзи – след „Колапс“ и „Апокалипсис“ излезе и „Емперо“. Вече сте видели в топпрепоръките „Разреден въздух“ на Ричард Морган, заслужено е, а успях да си прочета и „Маджипурски хроники/ Валънтайн Понтифекс“ на Робърт Силвърбърг.

   Търговецът Джефри АрчърСигурен бях, че „Търговецът“ на Джефри Арчър ще ми хареса, имам още няколко негови заредени, а сега видях и че излиза трета книга от неговата серия за детектив Уилям Уоруик „Направи се, че не виждаш“, предхождана от втората: „Скрито пред очите ти“.

 po-kasno-30  А сега – какво ново? Ясно е, че тъкмо появилият се роман на Стивън Кинг „По-късно“ ще е фокус. Няма как да се пропуснат нови издания на „Големият влаков обир“ и „Перфектният обир“ на Майкъл Крайтън, също иконичната фантастика „Самите богове“ на Айзък Азимов и сборника „Убиецо, върни се“ на Рей Бредбъри.

antichni-svetove-epichna-istoriya-na-iztoka-i-zapada-30matyu-makkonahi--zeleni-svetlini-30  В нехудожествените се отличават „Антични светове“ на Майкъл Скот и „Антични легенди или защо Зевс изневерява на Хера“ на Михаел Кьолмайер, а не може да не бъде спомената автобиографията на Матю Макконъхи „Зелени светлини“.

 

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
„Космос“ на Карл Сейгън
“Бъдещето на човечеството” на Мичио Каку
Космос Карл Сейгън

 

 

„Вакон“, шатра №7, 37

Vakon_logo (1)

  usmivkata-na-yaguara-30letyashtiya-shotlandets-30Задължително трябва да се отбележи „Усмивката на ягуара. Пътешествие из Никарагуа“ на Салман Рушди, а като бивш активен велосипедист ме заинтригува „Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри. Още един класик може да откриете – Херман Хесе, чиито бележки, дневници, стихотворения, наблюдения и разкази са събрани в „От Индия“, а един прекрасен преводач – Крум Крумов, е написал книга за своята обиколка с велосипед „Около Исландия за 14 дни“. Имаме възможност да опознаем и един изследовател, на когото е наречена знакова улица в София: „Нансен“ на Хавиер Качо. Впечатление ми направи също „Хотел Тито“ на Ивана Бодрожич.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
“Първият човек. Животът на Нийл Армстронг” на Джеймс Хенсън
„Всички лъжат“ на Сет Стивънс-Давидовиц
Днес всички ще умрем по малко. Необикновената история на Емил Затопек

 

“Дамян Яков”, шатра №24

Дамян Яков

  krasiva-nauka-svetat-spored-fizikata-3050-klasitsi-na-psihologiyata-30  Задължително трябва да видите „Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили, а също и „50 класици на психологията“ на Том Батлър-Бодън.

Ако сте пропуснали:
“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
“Погребете ме зад перваза” на Павел Санаев
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма

Кръчмата на Калахан

 
 

„Еднорог“, шатра №26

image

 

  Огледални убийства Антъни ХоровицСиди - Артуро Перес-Реверте  А колко книги на „Еднорог“ прочетох след последния базар… само вижте: „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц, „Натюрморт“ и „Как говорят мъртвите“ на Вал Макдърмид, „Убийство в метрото“ на Мейвис Дориъл Хей, „Сиди“ и „Художникът на битки“ (забележителна е, съжалявам, че я пропусках толкова време!) на Артуро Перес-Реверте, „Черният град“, „Знакът на Каин“ и цели шест киноромана в три книги на Борис Акунин, знаковата „Нормални хора“ на Сали Руни, „Стаено зло“ на Лиз Нюджънт.

    Но пък да си поговорим за новите – със сигурност една от топ книгите на целия базар ще е „Троя“ на Стивън Фрай, а трябва да се отбележи и „Кенилуърт“ на Уолтър Скот.

troya-ednorog-30

 

 Ако сте пропуснали:

„Присъдата е смърт“ на Антъни Хоровиц
„Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ на Стюарт Търтън
„Митове“ на Стивън Фрай
Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл Стюарт Търтън

 

„Емас“, шатра №1

129436-file-140x220

  Кестеновия човек Сьорен СвайструпВодовъртеж  Ирса Сигурдардотир  Още Ю Несбьо! След „Синът“, която четохме миналата година, излезе нов самостоятелен роман: „Кралството“! Иначе препоръчвам „Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп, а прочетох и „Свирепа зима“ на Ким Фебер и Йени Педерсен, и „Водовъртеж“ на Ирса Сигурдардотир.

Ако сте пропуснали: 

“Провалената империя” на Владислав Зубок
„Най-трудната професия“ на Нилс Юхан Рингдал
„Макбет“ на Ю Несбьо
Провалената империя: Съветският съюз от Сталин до Горбачов Владислав Зубок

 

 

 

„Ера“, шатра №31

era_logo

 

  Написано с кръв Крис Картърsanatoriumat-era-30  От „Ера“ прочетох наскоро много добър трилър – „Нощна птица“ на Браян Фрийман, не знам дали има тираж обаче, а Крис Картър за пореден път не ме разочарова с „Написано с кръв“. От новите книги впечатление ми направиха трилърите „Санаториумът“ на Сара Пиърс, „Черен мрак“ на Рагнар Йонасон и „Четвъртата картина“ на Виктор Метос, а от нехудожествените „Психология на забогатяването“ на Моргън Хаузел.

Ако сте пропуснали:

“3 секунди” на Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом
“Хамелеонът се завръща” 
на  Крис Картър
„Сънищата на Франкенщайн“
Сънищата на Франкенщайн

 

„Жанет 45“, шатра №30

image

 Тежки елементи Алеко Желязков  Видяли сте,  че „Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов е в топпрепоръките, заслужено е. След миналия базар прочетох и един нов глас – Алеко Желязков с „Тежки елементи“, а и най-сетне стигнах до „Коломбър“ на Дино Будзати.

  shedyovar-pokartitelen-na-geniy-izumitelen-30  Видях, че ще излиза нов роман от автора на „Кръгът“ Дейв Егърс – „Шедьовър покъртителен на гений изумителен“, а чудесна новина е, че „Мидълсекс“ на Джефри Юдженидис е с ново издание!

  kotarakat-na-rey-bredbari-30 Една сборник получи много суперлативи: „Котаракът на Рей Бредбъри – 100 разказа за Лос Анджелис“ на Кольо Николов, а такива ще се сипят със сигурност и за дебютния роман на Антония Апостолова „Нас, които ни няма“.

  moyat-zhivot-s-shimpanzetata-30 Прекрасна изненада бе „Моят живот с шимпанзетата“ на Джейн Гудол, а впечатление ми направи детската „Кеплер62 Кн.1: Поканата“ на Тимо Парвела и Бьорн Суртлан.

 Ако сте пропуснали:

„Живот и съдба“ на Василий Гросман
„Империята трябва да умре“ на Михаил Зигар
  „Ние, удавниците“ на Карстен Йенсен
Империята трябва да умре Михаил Зигар

 

„Замония“, шатра №3

 Румо и чудесата в тъмното Валтер МьорсШантарам  Най-сетне прочетох “Румо & Чудесата в тъмното” от Валтер Мьорс, автор и на прекрасната „Градът на сънуващите книги“. Тук ще откриете и две от най-знаковите книги на новия (още ли го мислим като нов?) век  „Шантарам“ и нейното продължение „Сянката на планината“ на Грегъри Дейвид Робъртс.

Ако сте пропуснали:

„Галвестън“ на Ник Пизолато

Галвестън Ник Пизолато

 

„Изида“, шатра №39

download

  228403_beposat-na-utrinnite-zvezdi-30  Мисля, че „Прашина. Прокълнатият квартал на Прага“ на Войтех Матоха е преинтересна и различна книга, обърнете ѝ внимание. Аз лично ще разгледам внимателно и „Епосът на утринните звезди“ на Руди Еребара.

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на  Александър Гаталица
„Подпалвачът“ – Торкил Дамхауг

Голямата война Александър Гаталица

 

 

„Изток-Запад“, шатра №15

Baner-011-170x247

 

   Сбогувахме се с Карлос Руис Сафон с „Призрачен град“, последен досег с неговия литературен гений и Гробището на забравените книги.

Призрачен град Карлос Руис Сафон

  Страдание и възторг Ървинг СтоунЗамръзване Дан Симънс  Сред романите, които прочетох в последно време, рязко се отличава пък „Страдание и възторг“ на Ървинг Стоун, отдавна чакана среща бе това, както и успях да си наваксам с две, които имам отдавна – „Царицата на прокълнатите“ на Ан Райс и „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо. От любими автори прочетох „Замръзване“ на Дан Симънс и адски забавната „Безумие“ на Робърт МакКамън, която заслужи закъсняла топпрепоръка.

  Битката за Испания Антъни БийвърПолунощ в Чернобил Адам Хигинботам  Разбира се, като говорим за „Изток-Запад“, тежката артилерия е в нехудожествената. В последната година четох и писах за „Битката за Испания“ на Антъни Бийвър (която допълва „Сталинград“ и „Падането на Берлин“), „Ленинград. Живот под обсада“ на Сергей Яров,  „Германските генерали говорят“ на Базил Лидъл Харт, „Полунощ в Чернобил“ на Адам Хигинботам – тази я препоръчвам особено силно, колкото ид а е угнетяваща, Германските генерали говорят Базил Лидъл ХартОтровителят Стивън Кинзър„Отровителят“ на Стивън Кинзър (крайно откачена истинска история, която си заслужава да се познава, за да се разбира по-добре историята) и, разбира се, „Мъжът, който взе жена си за шапка“ на Оливър Сакс.

    И… да си поемем дълбоко дъх – не е голяма тайна, че „Изток-Запад“ издават много и хубави книги и ето бегъл поглед на най-интересните според мен в последно време.

   cherven-glad-meki-koritsi-30drezden-1945-g-oganyat-i-tamninata-meki-koritsi-30 В историческите ново издание на „ГУЛАГ – Лагерите на смъртта“ на Ан Апълбаум предхождаше новия ѝ голям труд: „Червен глад“. „Дрезден 1945. Огънят и тъмнината“ на Синклер Маккейн изследва често премълчавана тема, а интересна ми се струва и „Векът на диктаторите“ под редакцията на Оливие Гез.

 

   do-kraya-na-vremeto-30nachala--kak-zemyata-sazdade-choveka-meki-koritsi-30 В научните също има ред знакови издания: „До края на времето“ на Брайън Грийн, „Отклонението. Как светът стана модерен“ на Стивън Грийнблат, „Начала. Как Земята създаде човека“ на Луис Дартнел и др.

  Близък приятел ме светна да спомена „Интелигентният инвеститор“ на Бенджамин Греъм.

   Впечатление ми направиха още „Остров“ на Олдъс Хъксли, „Училището на света. Образованието на бъдещето“ на Салман Кан, „Антология на класическия латиноамерикански разказ“, „Митология“ на Едит Хамилтън и „Илюстровани митове и легенди на Китай“ на Куан Дъхай, Сян Дзин и Джан Динхао.

mitologiya-bezsmartni-predaniya-za-bogove-i-geroi-tvardi-koritsi-30

  Ако сте пропуснали:

„Просвещение сега“ на Стивън Пинкър
Лебедова песен“ на Робърт Маккамън
„Нямаме никаква представа“ на  Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън
Просвещение сега Стивън Пинкър

 

„Кибеа“, шатра №47

8da5766a6c7297ac92df144c05dcd6aa

  vitruviy--za-arhitekturata-30metodat-na-vim-hof-30  Истинско събитие е „За архитектурата“ на Марк Витрувий Полион, поздравления за изд. „Кибеа“ за тази смелост. Видях и още една интересна нова книга: „Методът на Вим Хоф. Активирай пълния си човешки потенциал“ на Вим Хоф.

Ако сте пропуснали:
„Роботът Чапек на планетата с трите слънца“ 
на Петър Станимиров и Марин Трошанов

„Рейнско злато“,
 „Валкирия“,
„Зигфрид“,
„Залезът на боговете“ на Елена Павлова и Петър Станимиров

Роботът Чапек на планетата с трите слънца

 

 

„Колибри“, шатра №29

image

 tamnagora3  Карантиан Питър МейПреди дни завърших фантастиката „Тъмна гора“ на Лиу Цъсин, шеметното продължение на „Трите тела“, която бе истинско влакче в лунапарк с постоянните си възкачвания към надеждата и рухването към отчаянието в застрашената от гибел Земя от близкото бъдеще. Друга фантастика, но от друго време, бе „Дневник, намерен във вана“ на Станислав Лем. Силно актуална бе „Карантина“ на Питър Мей, а сред впечатляващите заглавия, с които си наваксах, бе „Зелената къща“ на Марио Варгас Льоса и новото издание на „Трима в лодка“ на Джером К. Джером.

  Дом - Харлан КоубънКрасиви момичета Карин СлотърЗапалих се силно по трилърите на Харлан Коубън и ги чета един след друг: „Дом“, „Не се отказвай“, „Остани“, „Дръж се здраво“, всичко негово ще изчета със сигурност. Друг страхотен трилър, „Ти“ на Каролайн Кепнес, прочетох с голямо закъснение, а си заслужава, а си наваксах и с великолепната Карин Слотър и нейната „Красиви момичета“.

   В нехудожествените на почетно място е „Pape Satan Aleppe – Хроники на едно течно общество“ на Умберто Еко, а наскоро прочетох и забавната „Дарвин в супермаркета“ на Марк Нелисен.

 prikazki-ot-bratya-grim-kolibri---tvardi-koritsi-30starogratski-legendi-i-mitove-kolibri-30 Специално внимание и заслужена топпрепоръка за прекрасното издание на „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол с илюстрациите на Бенжамен Лакомб. Тук е редно да сложа и новото издание на приказки на Братя Грим в превод на Димитър Стоевски и с илюстрации на Кирил Златков и Мира Мирославова. А как да не прибавя и „Старогръцки легенди и митове“ на Николай А. Кун?!

   dobrovoletsat-30arhiv-na-izgubenite-detsa-30Сред книгите на „Колибри“ има много, които заслужават внимание, но аз лично едва ли ще прочета – но пък мога да отбележа тези, които трябва да се видят според мен. Например романите „Деца мои“ на Гузел Яхина, „Доброволецът“ на Джак Феъруедър, „Дневникът на прелюбодейката“ на Кърт Левиант, „Архив на изгубените деца“ на Валерия Луисели и други.

 

  kishot-30hlebarkata-30 Отличават се нови книги на знакови автори: „Кишот“ на Салман Рушди,  „Тимбукту“ на Пол Остър, „Хлебарката“ на Иън Макюън, „Четирите кътчета на сърцето“ на Франсоаз Саган и др.

   След успеха на „За бавното живеене и насладата от живота“ Светлозар Желев събра още истории в „България за напреднали“, а наскоро излезе и неговата „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“.

hranata--nachin-na-upotreba--ili-gurme-za-naprednali-30

    Ако сте пропуснали:

 „Розата на Балканите“ (и втори том) на проф. Иван Илчев
„Фигури“ на Мария Попова
„Сбогом на всички котки“ и „Питайте Джийвс“ на П. Г. Удхаус

Фигури Мария Попова

 

 

„Кръг“, шатра №2

 

  sirenite-ot-titan-krag-30udi-alan--samo-da-vmetna-avtobiografiya-30 „Кръг“ наченаха поредица нови издания на романите на Кърт Вонегът, вече излязоха „Сирените от Титан“ и „Механично пиано“. Неизбежно е да се отбележат „Дамски гамбит“ на Уолтър Тевис, автобиографията на Уди Алън „Само да вметна“ и „Крамър срещу Крамър“ на Ейвъри Корман.

Ако сте пропуснали:

„Кеят на злото“ на Греъм Грийн

Кеят на злото Греъм Грийн

 

 

„Кръгозор“, шатра №51

 

novata-golyama-depresiya-pechelivshi-i-gubeshti-v-postpandemichniya-svyat-30facebook-palnata-istoriya-na-facebook-idealizam-ili-sdelka-s-dyavola-30   Интереса ми предвизвикаха „Новата Голяма депресия. Печеливши и губещи в постпандемичния свят“ на Джеймс Рикардс и „Facebook: пълната история на facebook – идеализъм или сделка с дявола“ на Стивън Ливи.

Ако сте пропуснали:

“Голямата битка за Космоса” на Крисчън Девънпорт
 “Земята вика Майор Том” на Дейвид М. Барнет
 “И аз съм Рейчъл” на Кас Хънтър

Земята вика Майор Том Дейвид М. Барнет

 

„Лабиринт“, шатра №38

58829_601073173299087_1423987921_n

kravta-na-tsvetyata-30meksikanska-gotika-30    Ред интересни книги излязоха с логото на „Лабиринт“ в последните месеци: „Кръвта на цветята“ на Анита Амиррезвани, „Мексиканска готика“ на Силвия Морено-Гарсия, „Мъжете от фара“ на  Ема Стоунекс, „Пиранези“ на Сузана Кларк и „Черен леопард, червен вълк“ на Марлон Джеймс, а от нехудожествените съм си набелязал „Тамплиерите“ на Дан Джоунс.

  Изключително красива изглежда новото попълнение в приказната им поредица – „Синята брада“ с илюстрации на Габриел Пачеко.

192183714_7599802436759424_4345254292478092040_n

 

   Ако сте пропуснали:

    „Малък живот“ на Ханя Янагихара
„Където пеят раците“ на Далия Оуенс
 „Крехко равновесие“ на Рохинтън Мистри

Крехко равновесие Рохинтън Мистри

 

„Леге Артис“, шатра №27

369806_730736563_681320673_n4

da!-na-zhivota-vapreki-vsichko-30otvad-granitsite-andrey-makin-30  Очаква се ново издание на „Хвърчилата“ на любимия Ромен Гари. Не бива да се пропуска „Да! на живота въпреки всичко. Автобиография“ на Виктор Франкъл, а излезе и нов роман от Андрей Макин: „Отвъд границите“. И трябва да се отбележи и „Динамика на несъзнаваното“ на К. Г. Юнг.

Ако сте пропуснали:

„Обещанието на зората“ на Ромен Гари
„(Не)възможният Адолф“ на Ерик Еманюел-Шмит
„Архипелагът на един друг живот“ на Андрей Макин

(Не)възможният Адолф Ерик-Еманюел Шмит

 

 

„Летера“, шатра №38

Capture

 Малката Едуард Кари  vorite---ruskata-supermafiya-30На предния базар взех „Малката“ на Едуард Кари, романизирана биография на мадам Тюсо, интересна е. От новите издания впечатление ми направиха „Ворите – руската супермафия“ на Марк Галеоти и „Анекдоти и истории от Древна Гърция“ на Владимир Янев.

Ако сте пропуснали:

„Чук за вещици“ на Вацлав Каплицки
“Всеки умира сам” на Ханс Фалада
Откриването на небето“ на Хари Мулиш

Всеки умира сам Ханс Фалада

 

„Лист“, шатра №4

14369928_348595342142798_228493305550458130_n

 momchetata-ot-nikel-30  Петрови в грипа и около него Алексей СалниковПоследно прочетох „Равелщайн“ на Сол Белоу и адски странната по хубав начин „Петрови в грипа и около него“ на Алексей Салников. Излезе нов роман от автора на „Подземната железница“ Колсън Уайтхед – „Момчетата от „Никел“, а няма как да се пропуснат „Дивите палми“ и „Дървото на желанията“ на Уилям Фокнър.

   Преди дни излезе и двутомник с всички пиеси на Антон Чехов.

Ако сте пропуснали:
„Приключенията на Оги Марч“ на Сол Белоу
„Ето ме“ на Джонатан Сафран Фоер
„Кладата на суетата“ на Том Улф

Кладата на суетата Том Улф

 

Локус/Интенс, щанд №34
LOKUS PABLISHING EOOD Logo

 Откакто те срещнах Денис ЛихейнАрмада (Ърнест Клайн)  Ще започна с една по-стара книга, която още се намира, мисля: „Диваци“ на Дон Уинслоу, два пъти я четох за чисто, сурово удоволствие. Да продължим с трилърите – „Те живеят в нощта“ и „Откакто те срещнах“ на Денис Лихейн много харесах. Продължението на чудесната „Играч Първи, приготви се“ на Ърнест Клайн – „Армада“, ме остави с по-смесени чувства, а с умерен натиск бях принуден да прочета хубава книга за по-прагматична работа: „Супер Фокус“ на Майкъл Хаят.

Супер фокус Майкъл Хаят

 srednoshtnata-biblioteka-30189731680_10159586022308793_4755651273949478118_n   Нови заглавия са станалите много популярни „Среднощната библиотека“ на Мат Хейг и „Скандалният живот на Евелин Хюго“ на Тейлър Дженкинс Рийд. Впечатление ми направи „Последните момичета“ на Райли Сейгър, а чисто нови са „Хубави неща“ на Джанел Браун и автобиографията на Камала Харис „Истините, на които държим“.

Ако сте пропуснали:

“Вълка от Уолстрийт” на Джордан Белфърт
“Арена 13″ на Джоузеф Дилейни

Вълка от Уолстрийт Джордан Белфърт

 

“Панорама”, шатра №4

 

Ангелът на атентата Светислав Басара192229587_4100635663313412_8938549263323271622_n   На миналия базар си взех „Ангелът на атентата“ на чудесния Светослав Басара, а днес видях и новата им книга – „Невъзможното“ на Жорж Батай.

Ако сте пропуснали:

„Гьоц и Майер“ на Давид Албахари

Гьоц и Майер Давид Албахари

   

 

“Парадокс”, шатра №6

  chernobilski-stalker--skrap-ot-zonata-30a-sega-vali-30  Задължително внимание трябва да се обърне на „Чернобилски сталкер: Скрап от Зоната“ на Маркиян Камиш, а е хубаво да се припомни и „Чатъртън“ на Питър Акройд. Нова книга е „А сега вали“, поредица поеми, написани в периода 2005-2007 г. от английския писател, поет и музикант Пени Рембо.

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“От Храда вее мраз” на Михал Вивег
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

 

 

Пергамент прес“, шатра №27

image

 shedyovri-na-balgarskiya-voenen-razkaz-30185085296_4095825597106464_5952358818779561523_n   Тритомната поредица „Шедьоври на разказа с неочакван край“ е винаги под светлината на прожекторите, а сега към нея се добавя и „Шедьоври на българския военен разказ“. Със сигурност на внимание ще се радва и сборникът на Ф. Скот Фицджералд „Американски мечти“. Припомням две класически кримки на Дороти Сейърс: „Чие е тялото?“ и „Облак от свидетели“.

Ако сте пропуснали:

“Кървав меридиан” на Кормак Маккарти
„Мостът на Клей“ на Маркъс Зюсак
„Тихата вяра в ангели“ на Р. Дж. Елъри
Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак Маккарти

 

Персей“, шатра №39

Персей

 

 transport-otvad-vechnostta--ot-terezin-do-aushvits-30 ogledaloto-na-zloto-30  В края на миналата година ни напусна големият ерудит проф. Симеон Хаджикосев, но остави своето литературно наследство – последно излезе „Западноевропейска литература Ч.13: Великите австрийски романисти на XX век“. Впечатление ми направи „Транспорт отвъд вечността: от Терезин до Аушвиц“ на Франтишек Тихи, а излезе и нов роман от Том Егеланд: „Огледалото на злото“.

Ако сте пропуснали:

„Кравите на Сталин“  на Софи Оксанен
„Мираж 38“ на Шел Вестьо
“Книга на чаения майстор” на Еми Итеранта

Кравите на Сталин Софи Оксанен

 

 

„Плеяда“, шатра №3

Capture1

  

 predskazanieto-venets-ot-treva-30razboynikat-blagorodnik-ot-planinata-30   „Плеяда“ акцентират на „Венец от трева Ч.1: Предсказанието“ на Колийн Маккълоу. Други интересни скорошни заглавия са „Разбойникът – Благородник от планината“ на Александър Дюма, „Животът по Мисисипи“ и „Жана д’Арк“ на Марк Твен.

  Ако сте пропуснали:

 “Четвъртата маймуна” на Джонатан Баркър
„Другият“
 на Стивън Кинг
 “Неизживени спомени”

Другият Стивън Кинг


 

„Попов мост“, шатра  №49

  hazart-30101-teksta-na-torlaka-za-bivola-30  Най-малкото издателство у нас има две нови книги – „Хазарт“ и „101 текста на Торлака за Биволъ“, обърнете внимание.

  Ако сте пропуснали:

“Северозападен  романь”
“Автономията????”
“Май ше ни бъде…” на Стоян Николов-Торлака

Северозападен романь Стоян Николов - Торлака

 

„Прозорец“, шатра №7

Capture3

 pandite--bashtite-i-drugi-zastrasheni-vidove-30evangelie-na-zmiorkite-30 Много интригуваща звучат „Пандите, бащите и други застрашени видове“ на Джеймс Гулд-Борн и „Евангелие на змиорките“ на Патрик Свенсон, а от Джон Конъли има нов роман – „Мръсният Юг“. В нехудожествените последни заглавия са „Ангелите на войната“ на Сергей Кислов и двутомните мемоари на Карл Дьониц „10 години и двадесет дни“, а предстояща е „Чърчил, Хитлер и ненужната война“ на Патрик Бюканън.

 Ако сте пропуснали:

“Хилядите есени на Якоб де Зут” на Дейвид Мичъл
”Животът на Пи” на Ян Мартел
„Часовници от кости“ на Дейвид Мичъл

Часовници от кости Дейвид Мичъл

 

 

„Рива“, шатра №16

Riva2

  Изчезването на видовете Диего Векиоizborat-za-svobodata-i-vatreshnata-sila-30  Най-сетне прочетох „Военното дело 1660-1975″ от Джереми Блек, монументална книга, а след нея четох и  “Изчезването на видовете” на Диего Векио, и  “Да спиш и да вярваш” на Андрей Тургенев. Задължително обърнете внимание на „Изборът“ на Едит Егер, а видях и много хубави отзиви за „Котката и градът“ на Ник Брадли.

    Нови заглавия са „История на Гърция“ на Никълъс Думанис и „Дневник“ на Самюъл Пийпс.

samyual-piyps-dnevnik-30

 Ако сте пропуснали:

 „Шепнещият“ на Донато Каризи
“Лъжите на Локи Ламора” на Скот Линч
„2666“ на Роберто Боланьо

Шепнещият Донато Каризи

 

„Софтпрес“, шатра №41

download (2)

191893160_10221582885054268_8857873567036875615_n   192755754_528666361626502_9196407726561499891_nНов Вердън, ура! Очаквам „Стой далеч от Хароу Хил“ да е голямо преживяване, също както всички предишни романи на автора, които ще бъдат преиздадени с нова визия. С не толкова нова визия е една от вечните панаирни забележителности – г-н Димитър Риков, на когото е редно да обърнете внимание, почти си прилича с чудесната карикатура на Неда Малчева.

  trakiyski-legendi-30vechen-grad-30 Специално внимание трябва да се обърне на „Тракийски легенди“ на Кристина Димитрова, „Вечен град“ на Богдан Русев, а неминуемо сред най-търсените заглавия изобщо на базара ще е „Глина“ на Виктория Бешлийска.

   Излиза тринадесетата (!) книга от Луиз Пени – „Къщи от стъкло“.

 

    Препоръчвам „Холандската къща“ на Ан Патчет, а сред трилърите последно прочетох „Осем перфектни убийства“ на Питър Суонсън, Холандската къща Ан ПатчетСписъкът Луси Фоли„Списъкът“ на Луси Фоли и „Мирис на смърт“ на Саймън Бекет.

  А Елена Павлова продължава с детските чудеса – след „Камен и пиратите от 5 Г“ и „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ дойде и „Асен и пътешествениците в 100 Българии“.

asen-i-pateshestvenitsite-v-100-balgarii-30

Ако сте пропуснали:

„55“ на Джеймс Деларги
“Преди катастрофата” на Ноа Хоули
„Повярвай ми“ на Дж. П. Дилейни

Повярвай ми Дж. П. Дилейни

 

Унискорп, шатра №43

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

  musolini-sinat-na-veka-30sharp-pri-trafalgar-istoriite-na-sharp-4-30 Една от най-внушителните книги в последните месеци е „Мусолини. Синът на века“ на Антонио Скурати. Нови книги има в знакови поредици – „Датското войнство“ на Бьорн Андреас Бюл-Хансен е третата от „Йомсвикинг“, а „Шарп при Трафалгар“ е четвъртият исторически роман от поредицата „Ричард Шарп“ на Бърнард Корнуел. Впечатление ми направиха „Корабът „Делфин“ на Марк Хадън и „Не бях аз“ на Мариана Царкова.

Ако сте пропуснали:

„Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд
Йомсвикинг Бьорн Андреас Бюл-Хансен

 

„Хермес“, шатра №35

 

   ordenat-hermes-30Наемателката Катрине Енгберг В последно време много се запалих по трилърите на Даниъл Силва, прочетох трички вече, кой от кой по-интересни: „Черната вдовица“, „Новото момиче“ и „Къщата на шпионите“ – а сега идва и още един: „Орденът“. Продължавайки с трилърите, препоръчвам особено последния роман на Джейн Харпър „Изгубеният“ (така се пише смазващ трилър, заслужена топпрепоръка), а „Наемателката“ на Катрине Енгберг е от нестихващата скандинавска вълна.

  Героичната арка Жозе Родригеш душ СантушЛюбовницата на губернатора Жозе Родригеш душ Сантуш Жозе Родригеш душ Сантуш е сред най-популярните автори на издателството, прочетох двете му последни, отглас от непознат отломък от Втората световна война – „Героичната арка“ и „Любовницата на губернатора“, както и продължението на „Мъжът от Константинопол“„Милионерът в Лисабон“.

    Вече отличих – абсолютно заслужено – „Сън“ на Камелия Кучер в топпрепоръките ми, но не пропускайте и „Дом“и „Нощ“

iskritsi-v-mraka-30lunatizmi-30   Навярно най-търсената авторка на издателството – Джоджо Мойс – ще има нова книга, „Нощна музика“, а впечатление ми направи „Искрици в мрака“ на Шарън Камерън.  „Лунатизми“ на Сафи Бахкал е за лудите идеи, които променят света, ще я прочета със сигурност.

Ако сте пропуснали:

„В тъмната гора“, „Жената от каюта 10“ и „Игра на лъжи“ на Рут Уеър
„Пушача“„Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“ на Мариам Петросян
“Невъзможното бягство на Джини Мун” на Бенджамин Ладуиг

Невъзможното бягство на Джини Мун от Бенджамин Ладуиг


 

 

   Е това, е, сигурно ще открите още много хубави книги, неспоменати тук, минете да ми кажете за тях 😉

   Ако трудът ми ви е от полза, ще се радвам да го споделите.