Едва ли има съмнение, че този пролетен панаир (вече не се води „базар“, не че думата бе от значение) ще мине изцяло под знака на огромния „Букър“-ов успех на Георги Господинов и неговото „Времеубежище“ – уважение към него и преводачката му Анджела Родел. Представям си какво стълпотворение ще бъде при гостуването му на шатрата на колегите от „Жанет 45“ – на 31 май, сряда, от 18 часа ще е това вълнуващо събитие.

    Иначе вчера панаирът започна неочаквано за мен силно – някак очакването ми бе за изцяло дъждовна седмица в синхрон с последните два месеца, но вън от едно кратко преваляване, беше прекрасно, толкова много читатели избраха да дойдат още в първия ден. Шатрите стават все повече и повече, издателствата също, а аз се видях в чудо да подбера най-интересните заглавия, излезели от коледния панаир насам. Този път реших да не включвам издателства, на които не съм чел скоро нищо, нито имат книги, които пряко ме интригуват – ясно е, че този текст и изборът ми на книги са строго субективни и покриват ограничена част от огромното количество заглавия, които отрупват щандовете на книжарниците и на шатрите на панаира. Просто писането на всеки книговодител редом с натоварването в работата и магарешкото ми упорство да поддържам блога и да пиша редовно за книгите, които чета, ми отнема наистина страшно много време, а сега ми се налага да си почивам и да имам личен живот, по-рано не бе така 🙂 И все пак май намерих баланс, така че надолу ще откриете немалко издателства, страшно много книги, но както винаги, дебело подчертавам, че няма препоръки, които са общовалидни – ще трябва да си направите сами обиколката/обиколките и да откриете своите съкровища. Вярвам, че навсякъде ще откриете усмихнати и обичащи книгите си колеги, които ще ви помогнат в избора. Аз ще съм на щанда на „Сиела“ всеки ден след 15 часа, а уикенда – изцяло, добре сте дошли да поговорим за книги, да се посмеем, да споделим обичта към четенето.

   Както обикновено, сложил съм линкове към ревютата ми за всички книги, които съм чел, а за тези, които не съм – към Ozone.bg, където тече отново онлайн панаир на книгата.

 

  Тук са линкове към  предишните книговодители, вече 12 години ги списвам, безброй чудесни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“
2021 г.
 „Книговодител за пролетния базар на книгата, 2021 г.!“
2021 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2021 г.“
2022 г. “Книговодител на пролетен панаир на книгата – 2022 г.”

 

 Ето и кои 14 книги препоръчвам изрично, избрах ги с цел да са колкото се може по-разнообразни 🙂
Надолу започвам с издателство „Сиела“, на чийто щанд ще бъда всеки ден след 15 часа, а после всички други са по азбучен ред,
като този път реших да кирилизирам имената на някои, за да е по-подредено.

 Screenshot 2023-05-30 070754

„Възход и властване на бозайниците“ – Стийв Брусати

„Лидерство“ – Хенри Кисинджър

„Пазител на портите“ – Джеймс Бърн

„Кубинците“ – Антъни ДеПалма

„Средното море“ – Джон Джулиъс Норуич 

„Дружество за опазване на кайджута“ – Джон Скалзи

„Лондон“ – Едуард Ръдърфърд

„Закон за забравата“ – Робърт Харис

„Вълшебната планина“ – Томас Ман

„Пътищата на коприната“ – Питър Франкопан

 

„Безкраят в стрък тръстика“ – Ирене Вайехо

„Мъдростта на тълпите“ – Джо Абъркромби

„Случаят „Аляска Сандърс“ – Жоел Дикер

„Цветя над ада“ – Илария Тути

 

 

      И да започваме основната част…
 

„Сиела“, шатра №17

image

 

    Първите месеци от годината определено бяха „динамични“ – тая дума, която прикрива по-честни определения като „откачени“ например. Излязоха много и разнообразни книги, определено не ми бе лесно да огранича избора си, защото нито искам да изброявам всички, които излязоха в моята редакция, нито искам да пропусна някоя от чудесните книги в редакциите на моите колеги. Да видим какво се е получило.

 Живак Димитър Живковbay-tosho-30  Традиционно започвам с българските автори. Сбъднах своя голяма мечта с „Живак. Романът“ на Димитър Живков, която за моя радост от изключително успешна постановка се превръща и в обичана книга. В момента „Бай Тошо“ на Иво Сиромахов е най-търсеното заглавие, а два нови романа излязоха от Галина Танева – „Нямата рече 2: Кръвта вода не става“, и Ина Ясипова – „Посветена“. В редакцията вниманието беше фокусирано силно върху „Швеге. Срещу Сърпа и Чука“ на Тодор Господинов, а бляскави премиери ознаменуваха излизането на „Екстазис“ на Радослав Бимбалов и „Случайно в Майорка“ на Доника Ризова. shvege-30obshtezhitie-za-chudovishta-30За по-младите читатели Милен Хальов започна нова поредица с „Общежитие за чудовища“, а излиза и нова книга от Симона Панова – „Змей побратим“. Отделно трябва да се отбележи красивото издание „Коя е билката? Рецепти, знания и сказания“ на Искра Урумова и Елионора Недялкова.

 

 patyat-na-chovechestvoto-30 paradoksat-na-izbora-30 В нехудожествените две мащабни заглавия излязоха в последните седмици и с гордост ги препоръчвам: „Възход и властване на бозайниците“ на Стийв Брусати и новото издание на „Пътищата на коприната. Нова история на света“ на Питър Франкопан. Три други научни заслужават внимание, предвидил съм си ги за четене през лятото: „Пътят на човечеството“ на Одед Галор, „Фундаментално – 10 ключа към реалността“ на Франк Уилчек и „Парадоксът на избора“ на д-р Бари Шоурц. Наскоро в България гостува Андрю Стийл, автор на интригуващата „Без възраст“.kratka-istoriya-na-balgariya-30izlekuvane-ot-toksichni-vrazki-30 Две важни исторически изследвания представят външен поглед към нашата история: „Кратка история на България“ на Ричард Крамптън и „Българските евреи и Окончателното решение“ на Фредерик Б. Чери. Издадох няколко интересни психологически заглавия, сред които искам да отлича „Излекуване от токсични връзки“ на д-р Стефани Саркис.

 otvad-magicheskata-prachka-30queen-kak-zapochna-vsichko-30  Излезе ново издание на обичаната „Моята автобиография“ на Чарлс Чаплин, а вниманието в момента е фокусирано върху „Отвъд магическата пръчка“ на Том Фелтън и „Queen – Как започна всичко“ на Джаки Смит и Джим Дженкинс.

   Изрично искам да обърна внимание на чисто новата „Кубинците. Обикновени животи в необикновени времена“ на Антъни ДеПалма, интимен поглед към живота в Куба в последните десетилетия.

 vseki-v-moeto-semeystvo-e-ubil-nyakogo-30finli-donovan-se-spravya-ubiystveno-dobre-30   В трилърите основно препоръчвам разчупващата жанра „Всеки в моето семейство е убил някого“ на Бенджамин Стивънсън, а знам, че читателите много харесват „Финли Донован се справя убийствено добре“ на Ел Косимано. За мен бе удоволствие да работя по историята на момичето с твърде малко късмет – „Лъки“ на Мариса Стейпли, а излязоха и нови книги от Джош Малерман – „Дафни“, и Сара Пинбъра – „Инсомния“, още един психологически трилър с неочакван край.

 dobre-sme-30dokato-limonovite-dravcheta-rastat-30  Бих искал да обърна внимание на красиво написаната тийн драма „Добре сме“ на Нина Лакур, мина някак незабелязано, както и френския исторически роман „Живеем днес“ на Еманюел Пирот. Много силно тръгна „Докато лимоновите дръвчета растат“ на Зулфа Катух, а чух и много добри думи за „Благодаря ви, че слушахте“ на Джулия Уелан. Иначе в любовния сектор ври и кипи, няма как да изброя подробно какво излезе, само ще спомена, че в моята редакция има нови заглавия от Пенелъпи Дъглас, Л. Дж. Шен, Ел Кенеди, Пенелъпи Уорд, а наченах и нова поредица на Даниел Лори, от всичките се превеждат вече следващите заглавия, знам как ги чакате 🙂

   Две класики в нови издания искам да отбележа: „Баскервилското куче“ на Артър Конан Дойл и „Брулени хълмове“ на Емили Бронте.

baskervilskoto-kuche-siela-30

eragon-nasledstvoto-1-30itaka-klear-nort-30   Да си поговорим за фантазии. Горд съм, че най-сетне трилогията „Ерата на безумието“ е завършена – „Малка омраза“, „Неприятната страна на мира“ и „Мъдростта на тълпите“ на Джо Абъркромби са струпани на солидни купчини на щанда. Всеки момент чакам да излезе забавната приключенска фантастика „Дружество за опазване на кайджута“ на големия Джон Скалзи, перфектна е за лятото. Колегата ми Миро заложи на ново издание на „Ерагон“ на Кристофър Паолини, обичах тая книга на младини, а не знам дали тук трябва да причисля точно „Итака“ на Клеър Норт.

druzhestvo-za-opazvane-na-kaydzhuta-30

    Продължавам с книгите на Лиса Айсату, този път тя е илюстрирала приказната история в рими на своята сестра Хади Няй – „Сезоните спят, поспи си и ти“, а поетичната адаптация е на Мария Донева! Знам, че под печат е и новото издание на „Джордж търси съкровища в Космоса“ на Луси и Стивън Хокинг.

sezonite-spyat--pospi-si-i-ti-30

Ако сте пропуснали:

  “Императорът на лъжите” на Стив Сам-Сандберг
“Магията на реалността” на Ричард Докинс
 “Утопия Авеню” на Дейвид Мичъл

Магията на реалността Ричард Докинс

 

„Ай Си Ю/ICU“, шатра №45
download

  valshebnata-planina-tvardi-koritsi-30gospodin-izrazitelen-30 Акцентът на този панаир – и за годините напред – ще е авторитетното ново издание на „Вълшебната планина“ на Томас Ман, планирал съм си я за бавно четене през лятното безвремие. Очакваната от гостуването на авторката ѝ Андрея Расучано „Вятърът, духът, дъхът“ излезе, друго ново заглавие е „Дъхът на ближните“ на Андонис Георгиу. Трябва да се спомене и „Господин Изразителен“ на Олга Токарчук, разбира се.

Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Нощна пеперуда”  на Катя Кету
„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

Изхвърлени в Америка Джанин Къминс

 

„Аквариус“, шатра №A2

Аквариус

noshtta-na-profesor-andershen-30upotreba-na-chovekaПреводачката Стефка Кожухарова написа прекрасни думи и ме насочи към „Нощта на професор Андершен“ на Даг Сулста, а впечатление ми направи и „Употреба на човека“ на Александър Тишма.

Ако сте пропуснали:

”Призракът на Александър Волф” на Гайто Газданов
 “Някой си господин Пекелни” на Франсоа-Анри Дезерабл
“История на един германец: Спомени 1914-1933 г.” на Себастиан Хафнер

Някой си господин Пекелни Франсоа-Анри Дезерабл

 

 

„Артлайн Студиос“, шатра  №28

image

Цветът на магията ( Тери ПратчетСкълдъгъри Плезънт 14: Жив или мъртъв Дерек Ланди   Преди няколко седмици „Артлайн“ сбъднаха голяма моя мечта с едно солидно кашонче с книгите на Тери Пратчет, които започнах да (пре)прочитам методично – започнах с „Цветът на магията“, сега съм на „Фантастична светлина“, а почти всички останали ще може да намерите на този щанд. Редом с навярно най-великия хумористичен фентъзи автор се възправя и Дерек Ланди, от когото излезе четиринадесетата книга от шеметната поредица „Скълдъгъри Плезънт. Жив или мъртъв“, препоръчвам я от десетина години насам. И за да останем в жанра, прочетох и продължението на чудесната „Оркономика“ на Дж. Закари Пайк – „Личи син“.

  magloroden-uaks-i-ueyn-4--izgubeniyat-metal-30siloz-siloz-1-30 Най-чаканата книга за мен ще бъде „Мъглороден. Уакс и Уейн 4: Изгубеният метал“ на големия Брандън Сандерсън, тя трябва да приключи историята от „Сплавта на закона“, „Отсенки от себе си“ и „Оковите на скръбта“, които пък се развиват в света на трилогията „Мъглороден“. Друга интересна фентъзи книга е „Книгоядите“ на Съни Дийн, а във фантастиката се отличават „Моментикон“ на Андрю Калдекот и „Силоз“ на Хю Хауи (ново издание на „Тел“). Скоро ще прочета и „Групова терапия за последни момичета“ за Грейди Хендрикс, както и „В огън“ на Патрик Нес.

grupova-terapiya-za-posledni-momicheta-30

   Видях тонове новоизлезли комикси и графични истории, от които не отбирам, но изглеждат дяволски впечатляващо, може да разгледате на воля тук.

Ако сте пропуснали:

“Архив на малцината, родени в космоса” на Беки Чеймбърс
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд

Архив на малцината, родени в космоса Беки Чеймбърс

 

„Бард“, шатра №42

image
bogatstvo-30labirintat-30   Ернан Диас е актуалният носител на „Пулицър“ с „Богатство“, трябва да се обърне внимание на книгата. Нов роман има от големия Нелсън Демил – „Лабиринтът“, както и от друг чудесен разказвач – Джефри Арчър: „Следващата мишена“. Задължително за отбелязане е новото издание на „Хронобандити“  на Роджър Зелазни.

   И изрично трябва да се отбележат новите издания на „Илион“ и „Олимп“ на Дан Симънс, аз си препрочетох този шедьовър в края на миналата година и сега се каня на „Хиперион“-ите за лятото, но солидните томчета не са баш за мъкнене на плажа определено.

347425780_772578624482899_7685346619555121852_n

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
„Космос“ на Карл Сейгън
„Антични светове“ на Майкъл Скот

Цивилизацията (Кенет Кларк)

 

„Бениториал/Benitorial“, шатра №4

benitorial_504x168

studen-granit-benitorial-30savarsheni-ostanki-30 Едно от отличителните млади издателства у нас с прецизна селекция, която бързо бе одобрена от читателите. Взех си техните „Студен гранит“ на Сюзан Макбрайд и „Съвършени останки“ на Хелън Фийлдс, и за двете съм чел силни отзиви в „Какво четеш…“ Знам, че тяхната „Удавниците“ на Дженифър Макмеън направи фурор, а на фокуса са и романите на  Робърт Дъгони „Гробът на сестра ми“ и „Сетният ѝ дъх“.

udavnitsite-30

 

„Вакон“, шатра №7, 38

Vakon_logo (1)

pateshestvie-bez-karti-30v-ravninata-na-zmiite-pateshestvie-iz-meksiko-30   Вниманието ми привлече „Пътешествие без карти“ на класика на хумора и не само Греъм Грийн, а пак искам да спомена  „В равнината на змиите“ на Пол Теру. Все така актуален – и години напред ще бъде – е новият сборник на Иво Иванов – „Хроника на болката“.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
„Нансен“ на Хавиер Качо
„Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри

Нансен Хавиер Качо

 

 

„Вижън Букс/Vision Books“, шатра №19

Vision Books

  lov-razsledvane-na-bank-romero-5-30bion---tom-2---bion---vol-2-30 Дни преди панаира на книгата Емил Минчев представи петата книга от шеметната си поредица – „Лов“, която си запазих за четене именно за панаирните изгревни утрини. Препоръчвам от сърце тази чудесна криминално-фантастична поредица, тук съм писал за предишните:  „Нюх“, „Бяс“„Стръв“ и „Мъст“. Аз ще обърна изрично внимание и на втори том на комикса „БИОН“ на Сатанасов.

Ако сте пропуснали:

„Енерган 22“ на Хаим Оливер

222107_b

 

“Дамян Яков”, шатра №24

Дамян Яков

kratka-istoriya-na-sveta-za-mladi-chitateli-damyan-yakov-30strahotna-kniga-za-sanya-tvardi-koritsi-30Знаковата „Кратка история на света за млади читатели“ на Ернст Гомбрих получи ново издание, а впечатление ми направи и детската „Страхотна книга за съня“ на Маури Кунас.

Ако сте пропуснали:

“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
„Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма

Красива наука Джим Ал-Халили

 

 
 

„Еднорог“, шатра №28

image

Италианецът Артуро Перес-Реверте parizh---tom-1-30  Последната седмица поживях преди векове в „Лондон“ на Едуард Ръдърфърд, скоро ще чета обезателно и неговата. „Париж“. Нямаше как да бъдат пропуснати и бързо прочетох и харесах новите книги на Антъни Хоровиц: „Нож в раната“, и Артуро Перес-Реверте: „Италианецът“. Видях, че излиза нов том от романизираната руска история на Борис Акунин – „Ореховият Буда“, а наскоро пак от него се появи „Адвокат на Демона. Страшна повест“, и двете ще си ги взема. И нова книга от Вал Макдърмид излезе – „1979“, имам много да наваксвам при нея.

orehoviyat-buda-30

Ако сте пропуснали:

 „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц
„Чумни нощи“ на Орхан Памук
„Дяволът и тъмната вода“ на Стюарт Търтън

Чумни нощи Орхан Памук

 

„Емас“, шатра №1

129436-file-140x220

  Кървава луна Ю Несбьоostrovat-s-plahovete-i-drugi-istorii-30 Бях си наумил, че ще си взема „Кървава луна“ на Ю Несбьо на панаира и ще я чета след него, но… май сам не си вярвах и я прочетох мигом с излизането ѝ, няма как иначе, когато четири години съм чакал следващата история за Хари Хуле. А сега видях и че някак съм пропуснал сборника му „Островът с плъховете и други истории“. Иначе в последните месеци дочетох и последните издадени книги от Юси Адлер-Улсен: „Белязаната жена“, „Жертва 2117“ и „Натриев хлорид“, та тук започна друго (не)търпеливо чакане, както и на щанда ще се допитам за препоръки за други завладяващи скандинавски трилъри, колегите от „Емас“ знаят най-добре.  А вие може да видите и в другите жанрове какво изобилие има.

Натриев хлорид Юси Адлер-Улсен

Ако сте пропуснали: 

„Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп
„Вълче лято“ на Ханс Русенфелт
„Макбет“ на Ю Несбьо

Вълче лято Ханс Русенфелт

 
 

„Ерове“, шатра №22

ерове

  i-idva-sablazan-30biblioteka-prometey--tahipompata-i-drugi-istorii-30 Държа да спомена романа „И идва съблазън“ на Светослав Дончев, четох го в ръкопис и си заслужава вниманието. Впечатление ми направи и „Тахипомпата и други истории“ на Едуард Пейдж Мичъл, интересно ново предложение в класическата им поредица. Тук е и „Мамник“ на Васил Попов, да ви спестя диренето 🙂

Ако сте пропуснали: 

 “Реката на свещената маймуна”  на Димитър Кръстев
“Крадецът на орхидеи” на Сюзън Орлийн
“Златното момче” на Тара Съливан

Реката на свещената маймуна  Димитър Кръстев

 

„Жанет 45“, шатра  №32

image

   Първо – моите най-искрени поздравления на „съучастниците“ на Георги Господинов от издателството, само догаждам в каква емоционална буря са последните дни,
а като колеги им съчувствам колко кашони с „Времеубежище“ ще пренесат, защото нямам съмнение, че това ще бъде най-търсената книга на панаира изобщо. 

vremeubezhishte-meki-koritsi-30

  Как да общуваме с непознати - Малкълм ГладуелДетството на Каспар Хаузер Богдан-Александру Станеску И след като журито на „Букър“ даде своята най-висока оценка, нека аз дам своята далеч по-скромна за други заглавия. Тези дни най-сетне довърших отлежаващото ревю за „Спортният ген“ на Дейвид Епстийн, а в началото на годината прочетох и „Как да общуваме с непознати“ на Малкълм Гладуел. Тук бух добавил особената „Детството на Каспар Хаузер“ на Богдан-Александру Станеску, както и „Непрокопсаниците“ на Димитри Ферхюлст, макар че фаворит ми остава неговата неочаквано българска сатира “Животът, гледан отдолу”.

 neizbezhnata-sluchaynost-eseta--istorii--fragmenti-ot-ivan-landzhev-30dom-za-nachinaeshti-30 Прелитайки над множеството нови техни издания, впечатление правят немалкото стихосбирки, но за тях ще трябва да потърсите нечие по-компетентно мнение. Аз лично се насочвам към прозата от наши автори, видях книги като „Хаосът в играта на джаги“ на Палми Ранчев, „Петият вагон и други истории. Малки романи за из път“ на Христо Карастоянов, „Иван Ланджев за неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти“, „Вулкан“ на Елена Алексиева, „Дом за начинаещи“ на Емануил А. Видински и „Диктатори, трактори и други приключения“ на Димитър Кенаров, сред които ще избирам на щанда. Четох силни думи и за „Господьови очи“ на Христо Йотов.

 norvezhka-gora-vsichko-za-tsepeneto--podrezhdaneto-i-susheneto-na-darvata---i-za-dushata-na-oganya-30transatlantik-30  Сред преводните се отличава „Норвежка гора“ на Ларш Мютинг, както и „Съвременни френски философи за спорта“ със съставители Боряна Игова и Жил Лекок. „Трансатлантик“ на Колъм Маккан също трябва да бъде отбелязана.

   А при немалкото детски за мен се отличава „Мишките отиват на опера“ на сладкодумната Мария Донева.

mishkite-otivat-na-opera-30

Изрично трябва да се отбележи, че на щанда ще има множество срещи с автори, включително с Георги Господинов, вижте тук кога.

 Ако сте пропуснали:

 „Записки на блокадния човек“ на Лидия Гинзбург
„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов
 „Всички са свободни“ на Михаил Зигар

Записки на блокадния човек Лидия Гинзбург

 

„Златното пате“, шатра №23

download

Сред хилядите книги за деца на този щанд искам да обърна внимание на криминалната историческа поредица на Андрий Кокотюха, от която прочетох вече „Изгнаникът и черната вдовица“ и „Изгнаникът и вещицата“, другите две издадени са предвидени за лятото.

Изгнаникът и черната вдовица  Андрий Кокотюха

 

„Изток-Запад“, шатра №15

logo (1)

  Честит юбилей на „Изток-Запад“, вече двадесет години с тяхното лого излизат една след друга книги,
които никой друг не би посмял да издаде!

   rusiya-revolyutsiya-i-grazhdanska-voyna-1917-1921---tvardi-koritsi-30filosofiya-na-predanostta-30 Определено имам да си наваксвам с техните заглавия – най-малкото „Русия – революция и гражданска война 1917-1921“ на Антъни Бийвър е точно мой тип книга, всички други негови издадени са впечатляващи. Друго историческо четиво, което ми беше настолно в университета, е с ново издание – „Средновековните Балкани“ на Христо Матанов, а особено внимание заслужава и „Български дневник. Том 1 (1879-1881)“ и „Том 2 (1881-1884)“ на Константин Иречек. Сред авторитетните издания впечатление прави „Философия на предаността“ на Джосая Ройс, ще я разгледам, а не може да се пропусне „Книга на мъртвите. Юбилейно издание“ в превод на Теодор Леков.

  rafaelo--hudozhnik-v-rim-30 Художническата поредица е продължена от „Рафаело, художник в Рим“ на Стефани Стори, а тук бих добавил „Събрани стихотворения“ на Яна Язова, допълва канона на знаковите ѝ романи.

  kak-se-razhdat-emotsiite-tayniyat-zhivot-na-mozaka-30 В художествените за мен внимание заслужава „Мистериум“ на Дийн Кунц, а в научните „Как се раждат емоциите. Тайният живот на мозъка“ на знаковата изследователка Лиза Фелдман Барет.

 Ако сте пропуснали:

“1453. Падането на Константинопол” на Роджър Кроули
“Отровителят” на Стивън Кинзър
 „Метрополис“ на Бен Уилсън

Метрополис Бен Уилсън

 

„Колибри“, шатра №31

image

 

 proizhodat-na-totalitarizma-30izbrani-eseta-oktavio-pas-30  Последната ми седмица мина под знака на „Безкраят в стрък тръстика“ на Ирене Вайехо, книга-събитие си е това, а сред всички трилърови автори, издавани у нас (а те не са никак малко), все така се отличава Жоел Дикер, обърнете внимание на „Случаят „Аляска Сандърс“. Знаково политическо издание е „Произходът на тоталитаризма“ на Хана Арент, а като незаобиколима величина стои „Избрани есета“ от Октавио Пас. Крайно време да прочета „Възход и упадък. Кратка история на света в 10 империи“ на Пол Стратърн.

 dobrozhelatelnite-novo-izdanie-30zvezdni-migove-na-chovechestvoto-30  Шеметна редица от нови издания на знакови творби, достойни за всяка читава библиотека, се трупа в последните месеци – на първо място бих споменал личен мой фаворит – „Доброжелателните“ на Джонатан Лител, но вижте само и другите: „Добър ден, тъга. Обичате ли Брамс?“ на Франсоаз Саган, „Звездни мигове на човечеството“ на Стефан Цвайг, „Сърца за изтръгване“ на Борис Виан, „Кучешки години“ на Гюнтер Грас, а тук трябва да се прибавят и новите издания на книгите-вселени на Джон Стайнбек. Други две нови издания на знакови творби са „Когато Ницше плака“ на Ървин Д. Ялом и „1Q84 Т.1-3“ на Харуки Мураками.

  stihotvoreniya-k--p-kavafis-30 „Стихотворения“ на Константинос Кавафис заслужава изрично отбелязване, а ще разгледам със сигурност „Приказки на Шехеразада“ в преразказ на Светослав Минков.

  balgarskata-literatura-prez-xxi-vek-2000---2020---chast-1-30 Внимание привлича и „Българската литература през XXI век (2000 – 2020). Част 1“ на Милена Кирова.

   И за финал изрично искам да отбележа пак трилогията на Лиу Цъсин – „Трите тела“„Тъмна гора“ и „Безсмъртната смърт“, заслужава си.

Трите тела Лиу Цъсин

Ако сте пропуснали:

 „Розата на Балканите“ (и втори том) на проф. Иван Илчев
„Каталог на книгите корабокрушенци“ на Едуард Уилсън-Лий
„Дървесна история“ на Ричард Пауърс

Дървесна история Ричард Пауърс

 

 „Лабиринт“, шатра №39

download (2)

 kray-moreto-30dzhonatan-streyndzh-i-mistar-norel-labirint-30  Чета прекрасни отзиви за класните издания „Край морето“ на Абдулразак Гурна, „Стълба към небето“ на Джон Бойн и „Камериерката“ на Нита Проуз. Трябва да се отбележи и новото издание на обичаната от мнозина „Джонатан Стрендж и Мистър Норел“ на Сузана Кларк, а бих разгледал с радост и „Пинокио“ на Карло Колоди с илюстрации на Кестутис Каспаравичус.

Ако сте пропуснали:

 “Крехко равновесие” на Рохинтън Мистри 
“Малък живот” на Ханя Янагихара
“Бъчърс Кросинг” на Джон Уилямс

Крехко равновесие Рохинтън Мистри

 

 „Леге Артис“, шатра №46

lege

 noshtta-shte-bade-spokoyna-30Наследство - Мигел Бонфоа  Няма как да пропусна „Нощта ще бъде спокойна (интервю)“ на любимия Ромен Гари, а внимание безспорно заслужава „Сексуалната революция“ на Вилхелм Райх. Силно препоръчвам „Наследство“ на Мигел Бонфоа, излезе и нова творба Ерик Еманюел-Шмит – „Дневник на една изгубена обич“, от когото препоръчвам задължително, редом с много други, поредицата „Пътуване през времето“ – досега излязоха „Изгубеният рай“ и „Врата към небето“.

ШМИТ Обич  10.05.cdr

Ако сте пропуснали:

 “Хвърчилата” на Ромен Гари
“Корените на небето” на Ромен Гари
„Човешката любов“ на Андрей Макин

Корените на небето Ромен Гари

 

 

„Лемур/Lemur“, шатра №53

Lemur

 takachnata-vila-30madam-ekzyuperi-i-zvezdite-na-nebeto-30  Усмихвам се винаги, като видя книга на изд. „Лемур“, около тях витае истинска любов към книгите. Видяли сте навярно, че включих „Цветя над ада“ на Илария Тути сред топпрепоръките, има защо, а очаквам да излезе и вторият роман за главен комисар Тереза Баталия: „Спящата нимфа“. Отново ще припомня „Малинверно“ на Доменико Дара, книга със сърце е. Мисля, че ще взема „Тъкачната вила“ на Ане Якобс, чета чудесни препоръки за нея и следващите от поредицата, а бях на премиерата на „Мадам Екзюпери и звездите на небето“ от Софи Вияр, обърнете ѝ внимание.

Малинверно Доменико Дара

   И последно – издателството организира „Как се раждат книгите – литературна вечер с „Лемур“ на 30 май (вторник) от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, ет. 2, Сцена Бар,
много бих искал да съм там, но щандът зове, няма как 🙁

Ако сте пропуснали:

„30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен

30 дни мрак Джени Лунд Мадсен

 

 „Локус/Intense“, шатра №35

LOCUS-PUBLSIHING-INTENSE-INK-LOGO-WEB-COLORS-12

    one-step-closer-ot-xero-do--1--da-stanesh-linkin-park-edna-stapka-po-blizo-30power-play-ilan-mask--istoriyata-na-tesla-i-oblogat-na-veka-30Пак ще препоръчам „Играч втори, бъди готов“, продължението на чудесната „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн. Внимание привлича „One Step Closer. From Xero to #1 Becoming Linkin Park. Една стъпка по-близо“ на Джеф Блу, а мен лично ме интригува „Power Play. Илън Мъск, историята на Tesla и облогът на века“ на Тим Хигин. Пък ако търсите книги за бизнес или лично самоусъвършенстване – тук са по-добрите.

Ако сте пропуснали:

 “Диваци” на Дон Уинслоу
“Те живеят в нощта” на Денис Лихейн
“Изкуството на победата” на Фил Найт

Изкуството на победата. Автобиография на създателя на Nike Фил Найт

    

 

“Обсидиан”, шатра №116

obsidian_logo2

 

Съучастници Стив КаванаФамилията Майк Лосън   И друг път съм споменавал, че „Обсидиан“ са основните ми трилърови дилъри, но избрах за топпрепоръките исторически роман – „Закон за забравата“ на Робърт Харис. Иначе в последните месеци прочетох и много харесах „Съучастници“ на Стив Кавана (какъв обрат имаше в тая книга!), „Без план Б“ на Лий и Андрю Чайлд, както и „Фамилията“ на Майк Лосън. Набелязал съм си сега „Мъжът от влака в 6:20“ на Дейвид Балдачи и „Опасен бизнес“ на Джейн Смайли, пък се чудя как съм изпуснал „Момчетата от Билокси“ на Джон Гришам, много страннно.

   За отбелязване е и „Ако Ницше беше нарвал“ на Джъстин Крег, а скоро ще прочета и „Непокорна“ на Беатриче Салвиони.

nepokornata-30

Ако сте пропуснали:

“Смъртта не е решение” на Майкъл Корита
“Тринайсет” на Стив Кавана
„Инструкторът“ на Питър Хелър

Инструкторът Питър Хелър

 

“Панорама”, шатра №27Б

 

 Случаите на комисар Кроче Рикардо Пиля131964_pic_m  На коледния панаир си взех „Случаите на комисар Кроче“ на Рикардо Пиля, приятно разнообразие от обичайните ми четива. От издателството акцентират на „От Омир до Прокъл. Кратка история на античната естетика“ от Алексей Ф. Лосев и „Никеч. Танцът на живота“ на мозамбикската писателка Паулина Шизиане.

  Ако сте пропуснали:

“Ангелът на атентата” – Светислав Басара
„Гьоц и Майер“ – Давид Албахари

Ангелът на атентата Светислав Басара

   

 

“Парадокс”, шатра №Б9

pol-bouls--kolektsiya-romani-chay-v-pustinyata--izgubeni-v-dazhda--kashtata-na-payaka-30bestselar-beka-adamashvili-30 Определено трябва да се отбележи мащабното издание „Романи (Чай в пустинята, Изгубени в дъжда, Къщата на паяка)“ на Пол Боулс, излезе и „Бестселър“ на Бека Адамашвили. Заинтригува ме „Изневяра“ на Деян Трайкоски, авторът ще гостува в Културно-информационния център (КИЦ) на Република Северна Македония (ул. „Оборище“ 7) в четвъртък, 1 юни, от 18:30 ч.

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“Цинковите момчета” на Светлана Алексиевич
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

Цинковите момчета Светлана Алексиевич

 

 

Персей“, „Изида“ шатра №54

Персей

 Петият сезон Торкил Дамхаугpodpalvachite-30  Няколко знакови издателства на скандинавски трилъри са събрани тук. В последните месеци прочетох и писах за „Дронът“ на Уни Линдел и „Погледът на пропастта“  на Йорген Бреке, а особено внимание искам да обърна на „Петият сезон“ на Торкил Дамхауг, страшно добър е той. Впечатление ми направи новата им книга „Подпалвачите“ на Джен Карсън, а излезе ново издание на „Бунтът на Белгуните“ на Слав Хр. Караславов.

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на Александър Гаталица
„Прашина. Прокълнатият квартал на Прага“ на Войтех Матоха
“Епосът на утринните звезди” на Руди Еребара

Епосът на утринните звезди Руди Еребара

 
 

„Попов мост“, шатра №26

popov-most-logo-1

Аз, ваксинаторът - Стоян Николов - ТорлакаРазкази за маса - Стоян Николов-Торлака  Торлака си е с нас, точка. „Аз, ваксинаторът“ е последното заглавие, „Разкази за маса“ – предпоследното, но ако сте пропуснали някоя от предишните му, препоръчвам да си ги набавите, за да преживеете нещо като нищо друго смешно и тъжно: “Северозападен  романь”“Автономията????”“Май ше ни бъде…” 

Северозападен романь Стоян Николов - Торлака

 

„Прозорец“, шатра №7

thumb_150_150_prozorec

  Средното море. История на Средиземноморието Джон Джулиъс Норуичnay-kratkata-istoriya-na-kitay-30 „Средното море. История на Средиземноморието“ на Джон Джулиъс Норуич наистина се оказа впечатляваща книга, нямаше как да не влезе в топ препоръките. От излезлите в последните месеци бих обърнал внимание на „Най-кратката история на Китай“ на Линда Джайвин, на „Еуфория. Роман за Силвия Плат“ на Ерин Кулхед, както и на новото издание на „Страта“ на Тери Пратчет, ако не ме лъже паметта, това е първото място, където той споменава идеята за плосък свят.

Ако сте пропуснали:

Ханибал“ на Филип Фрийман
“Евангелие на змиорките” на Патрик Свенсон
“Часовници от кости” на Дейвид Мичъл

Евангелие на змиорките Патрик Свенсон

 

 

„Рива“, шатра №16

Riva2

   Относно Родерер - Гилермо МартинесЦивилизовани до смърт. Цената на прогреса Кристофър РайънПредполагам, че биографията на принц Хари „Резервният“ ще е от търсените книги на панаира. Аз бих искал да ви препоръчам две техни книги, които прочетох тази година – „Относно Родерер“ на Гилермо Мартинес и „Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса“ на Кристофър Райън. Следващия месец, макар и не за панаира, излиза неиздаваната досега на български „Пътят към кея на Уиган“ на Джордж Оруел, а имах възможност преди време да погледна и „Писмо от Тамагочи“ на Анжелина Бъчварова. Аз пък още в първия ден си взех луксозното томче „Нравствени писма до Луцилий“ наЛуций Аней Сенека.

 Ако сте пропуснали:

 „Шепнещият“ на Донато Каризи
 „Момиче А“ на Абигейл Дийн
“Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент – 1942 – 1943″ на Хайнц Шрьотер

Момиче A Абигейл Дийн

 

 

„Софтпрес“, шатра №14

logo

 

  Жена в неизвестност Мери КубикаДевет живота Питър Суонсън Няколко трилъра тук мога да препоръчам с лекота –  видели сте, предполагам, „Пазител на портите“ на Джеймс Бърн, определено свеж полъх е в жанра. „Жена в неизвестност“ на Мери Кубика също ми допадна, а „Без следа“ на Саймън Бекет ни поведе в нова посока, различна от тази в знаковите му романи за Дейвид Хънтър, от които излизат нови издания. Този уикенд дочетох и писах пък за „Девет живота“ на Питър Суонсън. Заедно с тоновете нови детски книги, които сега видях в сайта им, редом излиза и една северозападна изненада – „Лейди Гергана 3“ на Цветелина Цветкова. А, и тук е „Сърце“ на Виктория Бешлийска, да не дирите 🙂

   При детските зърнах автор, когато харесвам: Крис Грабенстайн, който си партнира не с кого да е, а с Джеймс Патерсън в „Макс Айнщайн: Гениалният експеримент“.

maks-aynshtayn--genialniyat-eksperiment-30

Ако сте пропуснали:

“Другата жена” на Мери Кубика
“Списъкът” на Луси Фоли
„Писателят“ на Дж. С. Маетис

Писателят Дж. С. Маетис

 

 

„Труд“, шатра №4

logo-trud

Лидерство Хенри Кисинджърbiatriks-potar-palno-izdanie-originalno-i-litsenzirano-30За празника на книгата през април си подарих „Лидерство. Шест трактата за световната стратегия“ на Хенри Кисинджър, определено нужна ни в момента книга е това. Излезе и ново издание на неговата „Политиката“. Видях и впечатляващата „Биатрикс Потър. Пълно издание“, изглежда като перфектен подарък за малчугани.

Ако сте пропуснали:

 “Ситно, с клякане” на Костадин Костадинов
“Обратно броене 1945: Невероятната история на атомната бомба и 116-те дни, които промениха света” на Крис Уолъс и Мич Уайс
“История на Първата световна война” на Базил Лидъл Харт

Обратно броене 1945 Крис Уолъс и Мич Уайс

 

„Унискорп“, шатра №113, 322

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

 Мусолини. Синът на века Антонио Скуратиnorvezhki-narodni-prikazki---tom-1-30  Ако можеше да има по нова книга за Шарп от Бърнард Корнуел на всеки панаир, би било чудесно – но се радвам и на наличните. В последните месеци прочетох „Плячката на Шарп“ и „Стрелците на Шарп“, наистина препоръчвам силно тази поредица. Държа да спомена отново и “Мусолини. Синът на века” на Антонио Скурати, защото показва чудесно как властта може да бъде спечелена от фашисти, каквито епигони и у нас крещят истерично. Видях ново издание на „Мостът на Дрина“ на Иво Андрич също, а за отбелязане е и впечатляващият първи том на „Норвежки народни приказки“ на Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му.

Ако сте пропуснали:

„Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд

Йомсвикинг Бьорн Андреас Бюл-Хансен

 

 

 Фондация „Комунитас“, шатра №47

Communitas-Foundation

scan_20230316_135154349774596_667198495444372_4077599291410779346_nТрябва задължително да се обърне внимание на новото издание на ‘Белене. Сказание за концлагерна България“ на Стефан Бочев, както и на „Прочитите на Данте” в три тома на проф. Владимир Градев.

Ако сте пропуснали:

 “Колимски разкази” на Варлам Шарламов
“Всичко тече” на Василий Гросман

Всичко тече Василий Гросман

 

 

„Хермес“, шатра №36

 

  Прокудените Джейн Харпърportret-na-nepoznata-dama-30 Наскоро излезе нов роман от чудесната Джейн Харпър: „Прокудените“, а на панаира се очаква и нов трилър от Даниъл Силва: „Портрет на непозната дама“. Впечатление ми направи „Има такава държава. Записки по българските кризи“ на Тони Николов, както и „Не на войната“ на Марина Овсянникова, всички помним какъв подвиг извърши тя.

   Две луксозни детски книги ми привлякоха вниманието: „Питър Пан“ на Дж. М. Бари и „Пинокио“ на Карло Колоди, и двете с илюстрации на Кантен Гребан.

pitar-pan-luksozno-izdanie---hermes-30

Ако сте пропуснали:

 „Изгубеният“ на Джейн Харпър
„Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро
„Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов

Живот на нашата планета Дейвид Атънбъро

 

     Е, това е, сигурен съм, че сте открили книги за себе си по-горе, ще се радвам да споделите статията, ако ви е била полезна.