Ще вали! Няма да вали! Ще гърми! Няма да гърми! Ще е студено! Ще е горещо! Ще е всичко наведнъж! Защото днес започва Пролетният панаир на книгата, а както си е обичайно в края на май, времето определено е променливо, но пък настроението е изцяло слънчево. Миналата година крихме хора в шатрата от брутален порой, тази се надявам искрено да ни отминат такива крайности и на спокойствие да можем да се нарадваме на тези безкрайни десет дни, които ни предстоят.

Направих всичко по силите си да прегледам всичко, което е излязло от Коледния панаир насам – надолу има линкове и към книговодителя за него, и към всички предишни, които пиша от безкрайно далечната 2011 г. насам. Събрах малко под 40 издателства в моите препоръки, но пред НДК из белите шатри има много повече, така че силно съветвам да не се осланяте само на моя личен субективен избор, а да си отделите достатъчно време за разглеждане. Постарах се да насоча както към заглавия, които съм чел и препоръчвам, така и други, които мисля, че биха допаднали на различни читатели. Аз лично поне три пъти ще обиколя щателно панаира, имам десетина сигурни набелязани, но поне още толкова ще си харесам на място, както е обичайно.

100 книги, които трябва да прочетете - корицаВ края на миналата година излезе моята книга „100 книги, които трябва да прочетете“, в която съм подбрал най-добрите за мен заглавия през близо 15-те години писане за толкова много книги в „Книголандия“. Ще съм на щанда на изд. „Сиела“ почти всеки ден и съм насреща да поговорим и за нея, и за всички други книги, които ви интересуват. Както винаги, ще препоръчвам книги, които вярвам, че си заслужават четенето – без значение логото на издателството, точно затова и пиша тези безкрайни книговодители, защото толкова често наистина добрите книги отминават незабелязани.

  Както обичайно, сложил съм линкове към ревютата ми за всички книги, които съм чел, а за тези, които не съм – към Ozone.bg, където тече онлайн панаир на книгата с добри отстъпки.

 

  Тук са линкове към  предишните книговодители, вече 13 години ги списвам, безброй чудесни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“
2021 г.
 „Книговодител за пролетния базар на книгата, 2021 г.!“
2021 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2021 г.“
2022 г. “Книговодител на пролетен панаир на книгата – 2022 г.”
2022 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2022 г.“
2023 г.
„Книговодител за пролетния панаир на книгата, 2023 г.“
2023 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2023 г.“

 

 Ето и кои книги препоръчвам изрично, надявам се втората половина от годината да видим повече отличителни заглвия.

 

„Странстващата Земя“ на Лиу Цъсин

 

 

 

 

„Сърцето на Анаранд“ на Борис Кан

„Деца на времето“ на Ейдриън Чайковски

„Елена от Троя“ на Бетани Хюз

 

 

 

 

„Цивилизации“ на Лоран Бине

 

„Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев

„Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан“ на Робърт Хас

 

 

 

 

„Лодкарят“ на Джъстин Кронин

„Епохата на автократите“ на Гидиън Рахман

„Да спиш в море от звезди“ на Кристофър Паолини

„Шепотът на пчелите“ на София Сеговия

 

      Надолу започвам с издателство „Сиела“, където се трудя вече почти 10 години, а после всички други са по азбучен ред.
 

„Сиела“, шатра №19

image

 

 

Тази пролет бе белязана от загубата на големия Алек Попов, чиито книги бяха толкова обичани – неговият последен сборник „Нови и избрани разкази“, както и всичките му други книги, остава, за да го помним. 

Важен за мен бе дебютът „Сърцето на Анаранд“ на Борис Кан, а сбъднах една стара мечта – най-сетне да видя на хартия и „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев, силно вярвам, че ще намери читатели и ще можем да издадем и продължението ѝ. Във фентъзи жанра се позиционира и  „Мракът на вампира“, продължението на „Общежитие за чудовища“ на Милен Хальов. Може да видите Иво Сиромахов в различна светлина в сборника „Очила и нови разкази“. Внимание привлякоха „Многото стаи на сърцето“ на Кристина Павлова и „Йога, любов и други митове“ на Виктория Пенкова, а от Галина Танева и Ина Ясипова се появи по още една книга в обичаните им поредици: „Нямата рече 3: Йото Вакъвчето“ и „Смирена“.

В нехудожествените всеки миг очаквам важната „Атентатът в храм „Света Неделя“ и пътят към злодеянието на БКП“ на Вили Лилков, а заслужено внимание получават „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ на Стефан Иванов и „Бившите хора“ на концлагерна България“ на Мартин Иванов. Най-мащабното ни издание за тази година пък е „Великите владетели на Второто българско царство“ на Николай Овчаров. В преводните все така отличителна е „Светът във война 1939-1945“ на Макс Хейстингс, а към нея добавих „Нацистът и психиатърът“ на Джак Ел-Хай, до дни излиза и „Конспирацията „Кремъл“ на Дъглас Бойд.

Изключително важна книга е „Епохата на автократите“ на Гидиън Рахман, заслужено място в топ препоръките.

Отдавна чакано спортно заглавие излезе – „Най-великите мачове“ на Джейми Карагър. Интересна и различна книга е „Скрита дарба“ на Полина Маринова Помплиано, а в психологическите имах две важни: новоизлязлата „Как да си бъдеш сам терапевт“ на Ан-Елен Клер и Венсан Трибу и „Какъв е смисълът?“ на Микаел Дален. Все не стигам до „1000 мозъка – Нова теория за интелекта“ на Джеф Хокинс, но със сигурност ще чета  „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ на Томас Хертог.

 

Няма как да се пропусне един различен проект – „Под езика – част втора“ на Дамян Дамянов, която ще бъде налична и в стилни кутии с допълнителни бонуси на щанда.

Успях да си прочета на спокойствие „Кръстопътища“ на Джонатан Франзен и гледам с надежда, че ще има възможност да се издадат и следващите му книги у нас, благодарен съм за читателското внимание към него.

В жанровата проза се отличиха „Никога не ме лъжи“ на Фрида Макфадън и „Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на Джеси К. Сутанто, а в момента най-търсени са „Преследването на Аделайн“ на Х. Д. Карлтън, „Железен пламък“ на Ребека Ярос и „Един тъмен прозорец“ на Рейчъл Гилиг, редом с всички нови заглавия от Пенелъпи Дъглас, Л. Дж. Шен, Ел Кенеди. Очакваме всеки момент „Северният вятър“ на Александрия Уоруик, а друго фентъзи доста ми допадна: „Палач на богове“ на Хана Кейнър.

Два чудесно написани романа оцветиха моята пролет – „Хората, които сеят в снега“ на Тина Харнеск и „Бурята, създадена от нас“ на Ванеса Чан.

 

 

 

Вчера, точно преди панаира, излезе „Красиви истории от Шекспир“ на Едит Несбит, малко преди това пък се появи „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ на Робърт Луис Стивънсън, а до дни чакаме новото издание на „Един янки в двора на крал Артур“ на Марк Твен в чудесен нов превод на Венцислав К. Венков.

Имам новина също – преди дни излезе толкова чаканият нов тираж на „Цветовете на живота“ на Лиса Айсату!

В детските книги впечатление ми направи „Яга и къщата на орлови крака“ на Мачей Рожен, а Иво Сиромахов зарадва малките с „Тони и Гари обикалят света“. Внимание привличат и книгите от новата поредица за „Мегачудесата на Калинката и Черния котарак“.

 Ако сте пропуснали:

  “Императорът на лъжите” на Стив Сам-Сандберг
“Магията на реалността” на Ричард Докинс
 “Утопия Авеню” на Дейвид Мичъл

 


„Ай Си Ю/“, шатра №49
download

Един роман, за който не съм чул лоша дума досега и вече си взех, излезе в чудесно ново издание с логото на най-личното издателство у нас – „Керван за гарвани“ на Емине Садкъ. Друга книгата, която ми привличе вниманието, е „Джорджич се връща“ на Горан Войнович (автора на „Югославия, моя страна“), а към нея като други нови заглавия се присъединяват „Нощен ферибот за Танжер“ от Кевин Бари, „Злато“ на Крис Клийв, „Непозната форма на живот“ на Андрея Расучану и „Поща за госпожа Бромли“, както и „Последни истории“ на Олга Токарчук. Наскоро прочетох нейния последен роман – „Емпузион“, а ще се възползвам отново да препоръчам чудесното издание на „Вълшебната планина“ на Томас Ман.

Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Нощна пеперуда”  на Катя Кету
„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

 

 

„АМГ/AMG“, шатра №49

Определено различен трилър е „Как ще те убия“ на Рен Дестефано, а от обичания дует, пишещ под псевдонима Ники Френч, прочетох още една заплетена история – „Нечутата“.

От новите им книги бих разгледал „Не бягай от трудното“ на Стив Магнес и „Дистанционната работа“ на Али Грийн и Тамара Сандерсън, както и трилъра „На ръба“ на Луси Гоучър.

Ако сте пропуснали:

„Черен понеделник“ на Ники Френч
„Невероятното странстване на Харолд Фрай“ на Рейчъл Джойс


 

„Артлайн Студиос“, шатра №32

image

 

Ще започна с голямата новина – гостуването на Дерек Ланди, автора на любимата поредица за Скълдъгъри Плезънт, който ще бъде на щанда на издателството на 31 май от 17:00 до 20:00 ч. и на 1 юни от 12:00 до 16:00 ч., като допълнителен бонус е излизането на петнадесетата книга от поредицата: „До самия край“.

Инак си признавам, че дори аз не мога да смогна с книгите на „Artline Studios“, определено върнаха фантастиката във фокуса на вниманието и това ме прави щастлив, не е случайно, че две техни книги са в топ препоръките – „Да спиш в море от звезди“ на Кристофър Паолини и „Деца на времето“ на Ейдриън Чайковски. Четох още трилърите „Котило от кости“ и „Кръвта вода не става“ на Дж. Д. Кърк, както и „Бунтовна луна“ на В. Кастро и „Оръжието на светлината“ на Кен Фолет.

Сега, какво ново на този щанд – ами… много неща, повече, отколкото мога да изброя. Новите издания с порезки на „Летописите на Светлината на Бурята“ на Брандън Сандерсън определено изкушават, а към тях ще се присъедини „Отломък от зората. История от летописите на бурята“. Пак от него излязоха „Наръчник на пестеливия магьосник за оцеляване в средновековна Англия“ и „Към края“, четвърта част от поредицата „Към небето“. Задължително ще си взема „Сянката на боговете“ на Джон Гуин, а ще обърна внимание и на „Смяна“, втората част на поредицата „Силоз“ на Хю Хауи.

В комиксите се загледах в „Дедпул: Самурай“, том 1 и 2 на Санширо Касама, „Костенурките нинджа: Последният ронин“ на Кевин Ийстман, Питър Леърд и Том Уолц и, разбира се, очакваното луксозно издание на „V като Вендета“ на Алан Мур.

А, и да не забравя всичките книги на Тери Пратчет от Света на Диска, не се справям добре с четенето им, не смогвам заради другите, които излизат, виноват.

Ако сте пропуснали:

“Архив на малцината, родени в космоса” на Беки Чеймбърс
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
Как Рори Торн унищожи мултивселената“ на К. Ийсън

 

“Асеневци”, шатра №45

asenevtsi-logo-min

Впечатление ми направи новото издание на „Психология на масите и анализ на Аза“ на Зигмунд Фройд, което идва да допълни поредицата книги на Густав Льобон на издателството. Последните издадени негови са „Психология на образованието“ и „Небалансираният свят“.

Ако сте пропуснали:

„Дневникът на Сатаната“ на Леонид Андреев

 

„Бард“, шатра №46

image

 

Рядко се случва едно продължение да надмине първата книга, но „Пустош, наречена мир“ определено ми допадна повече от „Спомен, наречен империя“. Със сигурност топ книга не само на щанда, но и на панаира ще е новият сборник на Стивън Кинг „Харесвате го по-мрачно“, а сред трилърите се отличават „Прислужницата“ и „Тайната на прислужницата“ на Фрида Макфадън, „Специален агент“ на Нелсън и Алекс Демил и „Изгубената гробница“ на Дъглас Престън. А за феновете определено е новина излизането на „Буря се надига“ на Робърт Джордан и Брандън Сандърсън.

В нехудожествените за отбелязване са „Неудържимият Макс Верстапен“ на Марк Хюс, „Материалният свят“ на Ед Конуей и „Невъзможната история“ на Хал Джонсън.

Ако сте пропуснали:

„Богатство“ Ернан Диас
„Космос“ на Карл Сейгън
„Антични светове“ на Майкъл Скот

 

 

„Бениториал/Benitorial“, шатра

№4

Най-сетне и аз прочетох „Сирак Х“ на Грег Хъруиц и мога да мрънкам на издателството за следващите. „Не тук и не сега“ на Джилиан Макалистър също ми направи добро впечатление. Сред новите заглавия на издателството акцентът е върху „Криминален клуб „Марлоу“ на Робърт Торогуд, „Терапията“ на Себастиан Фитцек и още една книга на Дженифър Макмеън – „Децата на хълма“, която идва след „Поканените“„Удавниците“ и „Зимни хора“, май е време да се зачета и тук.

  А след „Нещастното начало“ на „Поредица от злополучия“ е време и за втората книга на Лемъни Сникет –  „Вивариумът с влечугите“.

Ако сте пропуснали:

„Студен гранит“ и „Гаснеща светлина“ на Стюарт Макбрайд
„Съвършени останки“ и „Съвършена плячка“ на Хелън Фийлдс
„Гробът на сестра ми“ и „Сетният ѝ дъх“ на Робърт Дъгони

 

 

„Българска история“, шатра №23

download

Впечатление правят „Бездомник в нощта. Животът, любовта и смъртта на Димчо Дебелянов“ на Владимир Русалиев и новото допълнено издание на „Забравеното Средновековие“ на Пламен Павлов.

 

„Вакон“, шатра №7, 42

Vakon_logo (1)

Набелязал съм си „Мъртвата планина. Неразказаната истинска история за инцидента при прохода Дятлов“ на Дони Айхар, а новоизлязла е „Ирландски разкази и легенди. Трийсет и шест класически истории“ на Стивън Бренан.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
„Нансен“ на Хавиер Качо
„Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри

 

„Вижън Букс/Vision Books“, шатра №21

Vision Books

На щанда на жанровите истории традиционно препоръчвам   „Нюх“, „Бяс“„Стръв“„Мъст“ и „Лов“, трябват ми колкото се може повече съмишленици, с които да притискаме Емил Минчев да си напише и шестата 🙂 От издателството акцентират на две нови заглавия: „Приказки от бъдещето, част 1: Пепеляшка: Окабелена“ от Николай Пеев и завършекът на трилогията „Съдбата на Светлородните“ – „Книгата на Всичко“ на Любомир Кючуков.

Пак на този щанд ще може да откриете и книгите на изд. „Протон“, съживителите на класическата фантастика, а именно  „Бъдещи истории“, том 1 и „Бъдещи истории“, том 2 на Робърт Хайнлайн, сега отново от големия писател излезе „Космическото семейство Стоун“. Обърнете внимание на книгите-игри „Каджанга“ и „Конникът на Апокалипсиса и Сянката на Сатаната“ на Любомир Николов-Нарви, както и на комикса по ,,Изгубеният свят” на Артър Конан Дойл, адаптация и рисунки на комикса – Ивайло Иванчев.

Ако сте пропуснали:

„Енерган 22“ на Хаим Оливер

 

“Дамян Яков”, шатра №26

Дамян Яков

 

Чудя се как съм пропуснал излизането на новото издание на „Лекции по история на Византия“ на Петър Мутафчиев, ще си я набавя, а бих припомнил „Кратка история на света за млади читатели“ на Ернст Гомбрих.

Ако сте пропуснали:

“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
„Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма

 
 

„Еднорог“, шатра №33

image

Две книги са ми задължителни от щанда – „Яма“ на Борис Акунин, продължението на приключенията на детектива Ераст Фандорин, и „Ева“ на Артуро Перес-Реверте, продължението на „Фалко“. От издателството акцентират на двата тома „Ню Йорк“ на Едуард Ръдърфърд, на „Отвъд лъжите“ на Вал Макдърмид и „Задача за три кучета“ на С. Дж. Бенет.

Не бива да се пропуска и новото издание на „Политическото животно“ на Джеръми Паксман, проникновена, забавна и ужасяваща е тази книга, но не знам дали ще я има на панаира още.

Ако сте пропуснали:

 „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц
„Чумни нощи“ на Орхан Памук
„Дяволът и тъмната вода“ на Стюарт Търтън

 

„Емас“, шатра №1

129436-file-140x220

Хорър Несбьо! Авторът, който ми е изправял косата само чрез сюжетни решения в трилърите си за Хари Хуле, сега ще се опита (и подозирам, че ще успее) да го направи с по-прям подход в новата си книга „Нощната къща“. Наскоро прочетох „Кралят на планината“ на Андерш де ла Моте, препоръчвам, а набелязани трилъри за мен са „По ръба“ на Улф Квенслер и „Удушвач“ на Ким Фебер и Йени Педерсен (след „Свирепа зима“ и „Сатанинско лято“). От издателството акцентират и на „Петима оцеляват“ на Холи Джаксън, „Момичето от Техеран“ на Марджан Камали и на различната книга в техния каталог: „Единствената книга за финанси, която трябва да прочетеш“ на Томас Кейл и Мона Линке.

Ако сте пропуснали: 

„Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп
„Вълче лято“ на Ханс Русенфелт
„Макбет“ на Ю Несбьо

 
 

„Ерове“, шатра №14

ерове

Преди дни писах за „Дръзките контрабандисти от Тимбукту и тяхната надпревара да спасят най-ценните ръкописи на света от ръцете на Ал Кайда“ на Джошуа Хамър, а наскоро прочетох и Пороците на Токио“ на Джейк Аделстийн. Ще разгледам със сигурност трилъра „Под нулата“ на Дейвид Кеп, „Дълбини“ на Дорийн Кънминга и „Синята лагуна“ на Хенри де Вер Стакпул, а впечатление ми направи и „Лабиринтът на фавна“ на Гийермо дел Торо и Корнелия Функе.

Препоръчвам и „Орисия“ и „Нови басни“ на Стефан Стефанов, един от най-талантливите и разнолики млади писатели у нас.

Ако сте пропуснали: 

 “Реката на свещената маймуна”  на Димитър Кръстев
“Крадецът на орхидеи” на Сюзън Орлийн
„Евангелие на отровното дърво“ на Барбара Кингсолвър


 

„Ерго“, шатра №4

Наскоро писах за лиричния сборник „Една и съща жена“ на Данила Райчева, а буквално вчера – за чудесната историческа кримка „Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан“ на Робърт Хас, която с удоволствие сложих и в топ препоръките ми, определено е нещо различно.

Внимание заслужават „Огън“ на Искендер Пала, „Херкулес“ на Миленко Йергович и „Стопанска България 1879-2008“ на Пенчо Д. Пенчев.

Ако сте пропуснали: 

„Лед“ на Яцек Дукай
„Майната им на хилядата динара“ на Борис Дежулович

 

„Жанет 45“, шатра №36

image

 

Как се създават диктатори - Франк ДикьотерТочно преди година се простряха безкрайните опашки пред щанда на колегите от „Жанет 45“, не се съмнявам, че и тази година Георги Господинов и останалите им гостуващи писатели ще се радват на читателското внимание.  От Коледа насам прочетох три чудесни техни книги – „Нова анатомия. Събрани разкази“ на Даниил Хармс, „Как се създават диктатори. Култът към личността през ХХ век“ на Франк Дикьотер и особено „Диктатори, трактори и други приключения“ на Димитър Кенаров, силна препоръка и за трите.

За панаира излиза важна книга, за която уверено мога да пророкувам, че ще е в топ препоръките за следващия, толкова съм сигурен, че „Война и наказание“ на Михаил Зигар е нещо изключително – за това свидетелстват неговите „Империята трябва да умре“ и „Всички са свободни“, книги, които определено трябва да бъдат четени и осмисляни.

 

Огромно и заслужено внимание има върху новите издания на „Случаят Джем“ и „Аз, Анна Комнина“ на Вера Мутафчиева. Впечатление ми направиха също „Патагонци, тролове и още мои роднини. Нови пътешествия със синята палатка“ на Петя Кокудева, „Без герой“ на Т. К. Бойл и „Китай в десет думи“ на Ю Хуа, „Банзейро Окото – Пътуване до Амазония, център на света“ на Елиане Брум. a видях още цял куп нови книги от български автори, които заслужават внимание.

 Ако сте пропуснали:

„Спортният ген“ на Дейвид Епстийн
„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов
„Дом за начинаещи“ на Емануил А. Видински

 

„Zамония“, шатра №3

Преди дни писах за новото издание на „Висящ мост“ на Антон Страшимиров. На този щанд са любимите книги на Валтер Мьорс – „Градът на сънуващите книги“ и „Румо и чудесата в тъмното“, както и знакови романи като „Шантарам“ и „Сянката на планината“ на Грегъри Дейвид Робъртс, не съм чел примерно неговата „Моят духовен път.

Ако сте пропуснали:

„Галвестън“ на Ник Пизолато
„Злото“ на Рени Спаркс

 


„Изток-Запад“, шатра №17

logo (1)

 

Да обърнем внимание на излезли наскоро интересни нехудожествени книги – „Мегазаплахи“ на Нуриел Рубини, „История на Византийската империя. Период III (610–716) * Период на иконоборството (717–867)“ на Ф. И. Успенски, нови издания на „Мимолетни създания и други психотерапевтични истории“ и „Да се взреш в слънцето“ на Ървин Д. Ялом, „Императорът на Рим. Властта над древноримския свят“ на Мери Биърд (вижте и нейната „SPQR. История на Древен Рим“), „Влиянието на науката върху обществото“ на Бъртранд Ръсел, „Седем и половина урока за мозъка“ на Лиза Фелдман Барет и други.

Сред художествените чух много положителни отзиви за „Където гората среща звездите“ на Гленди Вандера, впечатление ми направиха и сборникът „Най-добрите японски разкази“ и „На лунна светлина“ на Дийн Кунц.

И все така солидна препоръка за новите издания на тетралогията на „Гробището на забравените книги“ на Карлос Руис Сафон в двата тома с твърди корици.

 Ако сте пропуснали:

“1453. Падането на Константинопол” на Роджър Кроули
“Отровителят” на Стивън Кинзър
 „Метрополис“ на Бен Уилсън

 

„Колибри“, шатра №35

image

  Лиу Цъсин ще да е център на вниманието на щанда на „Колибри“ – както заради сборника си „Странстващата Земя“, така и заради интереса към фантастичната трилогия „Земното минало“ покрай адаптацията на „Нетфликс“.

От класическата поредица прочетох с удоволствие „Далекоизточни разкази“ на Съмърсет Моъм, нови издания са „Поп, дама, вале. Смях в тъмното“ на Владимир Набоков и „Великият Гетсби. Нежна е нощта“ на Франсис Скот Фицджералд. В последните месеци излязоха ред интересни нови издания – като „Проблемът Спиноза“ на Ървин Д. Ялом, „Изумление и трепет“ и „Хигиена на убиеца“ на Амели Нотомб, „Остани“ и „Дръж се здраво“ на Харлан Коубън.

От издателството акцентират на „Гърди и яйца“ на Миеко Каваками, „Цялата небесна синева“ на Мелиса да Коста, „Аргайл“ на Ели Конуей и „Семейство Мартен“ на Давид Фоенкинос, а впечатление ми направи „Голямата обиколка на Римската империя“ на Джери Тонър.

Към края на панаира ще се появи и сборникът „Вера и далавера. Есета и анализи, простотии и разкази 2000–2024“ на Александър Кьосев.

Ако сте пропуснали:

 „Безкраят в стрък тръстика“ на Ирене Вайехо
„Трите тела“„Тъмна гора“ и „Безсмъртната смърт“ на Лиу Цъсин
„Докъде се издигаме в мрака“ на Секуоя Нагамацу

 

„Кръг“, шатра №2

Кръг

Продължавам да бродя из свързаните светове на Кърт Вонегът, от коледния панаир насам прочетох „Котешка люлка“, „Кланица пет“ и „Закуска за шампиони“. Допадна ми силно „Обсадата на Кришнапур“ на Дж. Г. Фарел, не беше лоша и „Път от кости“ на Кристофър Голдън.

 

 

 

От новите им заглавия впечатление ми направиха „21 разказа“ на Греъм Грийн, „Мейнските гори“ на Хенри Дейвид Торо, „Възход и падение в живота на Тули Зилберберг“ на Том Ракман и „Лотарията и други разкази“ на Шърли Джаксън.

 

 

 

 

 „Лабиринт“, шатра №43

download (2)

Две много различни книги прочетох в последно време с логото на „Лабиринт“ и ги препоръчвам:  „Седемте луни на Мали Алмейда“ на Шехан Карунатилака и „Власти и престоли. Нова история на Средновековието“ на Дан Джоунс.

 

 

 

Сега съм си набелязал задължително „Заветът на водата“ на Абрахам Вергезе, ще разгледам и „Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моъм“ на Тан Туан Ен, „Бърнамският лес“ на Елинор Катън и „Крадецът на изкуство“ на Майкъл Финкъл.

Няма да пропусна и изрична препоръка за новото издание на „Стоунър“ на Джон Уилямс!

Ако сте пропуснали:

 “Крехко равновесие” на Рохинтън Мистри 
“Малък живот” на Ханя Янагихара
“Бъчърс Кросинг” на Джон Уилямс

 

 „Леге Артис“, шатра №50

lege

Предизвиках се с нещо по-различно: „Съвременният човек в търсене на душа“ на К. Г. Юнг, това е щандът, където да откриете такъв тип специализирани издания, ново такова е „Счупеното огледало. Пречупените отражения за самите нас“ на Джеймс Холис.

Иначе очаквам с нетърпение третия том от поредицата „Пътуване през времето“ на Ерик-Еманюел Шмит – „Мрачно слънце“, предните две, „Изгубеният рай“ и „Врата към небето“, бяха определено интригуващи.  

 

Пак тук са книгите на любимия Ромен Гари, вечна препоръка за тях!

Ако сте пропуснали:

 “Хвърчилата” на Ромен Гари
“Корените на небето” на Ромен Гари
„Човешката любов“ на Андрей Макин

 

„Лемур/Lemur“, шатра №57

Lemur

Нямах съмнение, че „Шепотът на пчелите“ на София Сеговия заслужава да влезе в топ препоръките, а задължително трябва да се отбележи новата книга на Доменико Дара – „Кратък дневник на съвпаденията“, неговата „Малинверно“ бе така трогателна. От издателството акцентират силно на „Добруджанският феникс“ на Стефка Станчева, а наскоро издадоха и историческия роман „Мадмоазел Айфел и кулата на любовта“ на Софи Вияр, както и още една книга от Ане Якобс: „Буря над Тъкачната вила“.

Ако сте пропуснали:

„Цветя над ада“ и „Спящата нимфа“ на Илария Тути
„30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен
„Като вятър, съшит със земята“ на Илария Тути

 

 „Локус/Intense“, шатра №39

Сега, нещо важно – „Елена от Троя“ на Бетани Хюз, една от най-интересните исторически книги, издавани в последните години у нас, може да бъде открита само на този щанд, дори и по книжарниците я няма. Също – обърнете внимание на „Лодкарят“ на Джъстин Кронин, това се казва силна и различна фантастика, а към нея мога да добавя и новото издание на „Невромантик“ на Уилям Гибсън, май все пак трябва да я взема и прочета.

Други две от новите им заглавия, които ми направиха впечатление, са „Узбекистан. Бъдеще с история“ на Любомир Гетов и „Единствени двама“ на Тейлър Дженкинс Рийд.

Ако сте пропуснали:

„Последните момичета“на Райли Сейгър
“Те живеят в нощта” на Денис Лихейн
“Изкуството на победата” на Фил Найт

 

 

“Ориндж/Orange”, шатра №31

„Вавилон. Тайна история“ на Р. Ф. Куанг определено заслужава внимание.


 

“Парадокс”, шатра №6

„Цивилизации“ на Лоран Бине е от различните книги, които най-силно обичам да препоръчвам – едно историческо предизвикателство като никое друго.

Ако сте пропуснали:
„Страхливци“ на Йозеф Шкворецкиг
“Цинковите момчета” на Светлана Алексиевич
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

 

“Пепърмил Букс”, шатра №64

260437068_108473611665930_3901173025718575939_n

Няколко книги на издателството прочетох наскоро, на първо място – „Дисквалифициран като човек“ на Осаму Дазай, след това „По-странни времена“ на С. К. Макдонъл – точно излезе и втората част, „Този чаровен мъж“, и младежката антиутопия „Бунтът на Сеул“ на Акси О. Сега вниманието ми привлече „Киндлинг“ на Трейси Чи.

Ако сте пропуснали:
„Тези брутални наслади“ на Мика Немеревър
„Приказки от военни времена“ на Акиюки Носака

 

“Пергамент прес”, шатра №44

image

Винаги бих препоръчвал “Кървав меридиан” и „Тук няма място за старци“ на големия Кормак Маккарти!

Ако сте пропуснали:

“Легенди за страстта” на Джим Харисън
“Мостът на Клей” на Маркъс Зюсак
“Тихата вяра в ангели” на Р. Дж. Елъри

 

Персей“, “Изида”, шатра №43

Персей

Допълвам тук „Затваряй си очите“ на Торкил Дамхауг, за която писах след коледния панаир, а нов трилър излиза от най-популярния автор на издателството – „Очите на демона“ на Том Егеланд. Други книги, които ми направиха впечатление, са „Апокрифният живот на Франциск от Асизи“ на Масимилиано Фели, „Диви цветя“ на Васил Слапчук и „Недовършена симфония“ на Григор Бануши, както и „В кръвта ми е“ на Франческа Петрицо.

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на Александър Гаталица
„Дронът“ на Уни Линдел
„Същински ангели“ на Мортен Пепе

 

„Прозорец“, шатра №7

thumb_150_150_prozorec

Интересът ми предизвикаха няколко нови книги на издателството – „Любомир Лулчев: тайният съветник на цар Борис III“ на Цочо Билярски, „Нерон. Биография“ на Антъни Еверит и Роди Ашуърт и „Руско-украинската война“ на Серхий Плохий.

Ако сте пропуснали:

„Средното море. История на Средиземноморието“ на Джон Джулиъс Норуич
“Евангелие на змиорките” на Патрик Свенсон
„Най-кратката история на Китай“ на Линда Джайвин

 

„Рива“, шатра №18

Riva2

Наскоро прочетох сборника „Вдън нещата“ на Христо Кърджилов, а още една книга от български автор заслужава да се отбележи: „Котка на голо“ на Джордж Мишковиц. Със сигурност ще си взема „Защо E=mc2?“ на Брайън Кокс и Джеф Форшоу, а бих обърнал внимание и на „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар.

Ново издание има на „Играта на стъклени перли“ на обичания Херман Хесе.

 Ако сте пропуснали:

„Гибелта на една империя“ на Егор Гайдар
 „Момиче А“ на Абигейл Дийн
„Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса“ на Кристофър Райън

 

„Софтпрес“, шатра №16

logo

Джон Вердън завинаги! Прочетох си бързо последната издадена негова: „Змийско гнездо“, а доста ми допадна и „Ловът“ на Луси Фоли, авторката на „Списъкът“. Наскоро излезе и нов тираж на „Осем перфектни убийства“ от Питър Суонсън, а от известния детски писател Димитър Риков наскоро излезе „Как лисичето Лукавко развихри своето въображение“, най-новото заглавие от поредицата „Горската детска градина“, част от огромния им избор заглавия за малчугани.

Ако сте пропуснали:

“Другата жена” на Мери Кубика
“Списъкът” на Луси Фоли
„Пазител на портите“ на Джеймс Бърн

 

„Унискорп“, шатра №44

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

Когато планините падат - корицаОтново и отново съм готов да препоръчам поредицата на Бърнард Корнуел, последната, „Хаосът на Шарп“, е определено от най-интересните в серията. Прочетох и „Когато планините падат“ на Чингиз Айтматов, поетична и дръзка книга за непозната за нас част на света.

За отбелязване е новата книга на издателството – „SEMPER IDEM“ на Джордже Лебович.

Ако сте пропуснали:

“Мусолини. Синът на века” на Антонио Скурати
„Йомсвикинг“ 
на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич

 

„Хермес“, шатра №40

„Хермес“ ще донесат най-много радост на читателите с гостуването на известния португалски писател Жoзe Poдpигeш дyш Caнтyш – от него съм чел „Мъжът от Константинопол“, „Милионерът в Лисабон“, „Ватиканът“, „Сигнал за живот“, „Героичната арка“ и „Любовницата на губернатора“, има още цял куп, а срещата с автора на панаира ще бъде на 27 май, понеделник, от 18 часа.

 

 

Продължавам да чета с радост Даниъл Силва, последната, „Колекционера“, си заслужава, а преди дни писах за новата книга на Александър Секулов след „Корабът на сирените“ – сборника с фрагменти „Възхвала на провинцията“. За отбелязване е новото издание на „Поп Богомил и съвършенството на страха“ на Владимир Зарев.

От издателството пък акцентират на „Кера“ на Веселина Кожухарова, „Хасиендата“ на Исабел Каняс и „Семейни жени“ на Кристина Кампос.

Ако сте пропуснали:

„Портрет на непозната дама“ на Даниъл Силва
„Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро
„Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов

 

 

   Благодаря на всички, които са стигнали до края – ако трудът ми ви е бил полезен, ще се радвам да го споделите.