Добрем, готов съм. Този път само три дни ровене в блога, в издателски сайтове, официални фейсбук страници и дори в личните профили на издателите, за да измъкна някоя предстояща корица (Маноле, това се отнася до теб :Р). Наложих си да не правя обзор на годината (или на няколко години за малките издателства), защото книговодителят става прекалено голям и всъщност човек се дави в него, няколко души ми признаха, че твърде многото препоръки всъщност им действат демотивиращо и се отказват на половината, а на мен силно ми се иска да видите всички представени издателства.

   Да, много липсват, реших да не включвам такива, от които не съм чел нищо от пролетния панаир насам, препоръки за по-старите им книги има доволно в линковете към предните книговодители, които виждате по-долу. Много издателства нямат книги по мой вкус, но точно затова и панаирът предоставя свободата да се разходите на воля и да откриете нещо неочаквано – колкото и хубаво нещо да са списъците, още по-забавно е да откриете книга, за която не сте и подозирали, че съществува. Направете го – идете до щанда на издателство, за което не сте и чували (дори аз откривам такива всяка година след над петнайсетина панаира за гърба ми) и се позагледайте, не се знае какво ще ви привлече погледа.

   Моя милост в цялата ми дългучина ще съм почти постоянно на щанда на „Сиела“ на партера срещу главния вход. Минете да поговорим, ще ви насоча към други колеги, ако имате нужда, както обикновено ще съм справочник за „синя корица на български писател“ и „оная странната книга за еди кое си“ – да, обикновено се досещам от няколко приказки. Ако пък не можете да се доберете до щанда ни от вавилонското стълпотворение, което очаквам – е, помахайте, ще ви видя отгоре 🙂

   Поровете се напосоки и в предишните книговодители, много, много бисери има там и не бива да ги пренебрегвате въз основа на възрастта им:

 2011 г. „Книговодител за Международен софийски панаир на книгата“
     2012 г. „Книговодител за пролетния базар на книгата“
2012 г. „Книговодител заМеждународен софийски панаир на книгата“
   2013 г. „Книговодител за пролетния базар на книгата“
2013 г. „Книговодител за Международен софийски панаир на книгата“
2014 г. „Книговодител за пролетния базар на книгата“
2014 г. “Книговодител за 42-рия Софийски международен панаир на книгата
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за 42-рия Софийски международен панаир на книгата“
2016 г. „Книговодител за пролетния базар на книгата“

 

  Тук представям 18 заглавия, на които задължително според мен трябва да обърнете внимание – има по малко за всеки вкус и вярвам силно във всяка една от тях, дори и в трите, които още не съм чел :). За беда не съм писал и за още четири, всички в моята редакция, просто нямаше кога, съжалявам. Но твърдо заставам зад тях, написал съм защо с няколко думи.
Благодаря на Фиделия Косева за хубавата картинка, спаси мен и вас от поредното нескоспосано очебодение.

Knigovoditel1

„Ние, удавниците – Карстен Йенсен

„Машина за ангели“ – Ник Харкауей

„Геният“ – А. Скот Бърг

„Май ше ни бъде…“ – Стоян Николов-Торлака

„Няма да получите омразата ми“ – Антоан Лейри

„Нищо“ – Яна Телер

„Последната територия“ – Момчил Николов

„Луна. Новолуние“ – Иън Макдоналд

„Жената на посланика“ – Дженифър Стайл

„Кръгът – Дейв Егърс

„Книга за другите“ – съставител Зейди Смит

„Градът и звездите/Песните на далечната Земя“ – Артър Кларк

„Детски и домашни приказки“ – Братя Грим

„Sapiens. Кратка история на човечеството – Ювал Ноа Харари

„Най-трудната професия“ – Нилс Юхан Рингдал

„Чистота – Джонатан Франзен

„Кралицата на Юга“ – Артуро Перес Реверте

„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ – Ашли Ванс

 

 

Започвам препоръките с нашите заглавия от „Deja Book“ и „Сиела“, за повечето от които давам дните и нощите си, приятелката как се примирява с това положение нямам и идея, честно. Натам издателствата са по азбучен ред, като наистина съм се стремил да извадя най-интересните според моя вкус заглавия, независимо дали съм ги чел или не. Тези с ревюта в Книголандия са ясни, имат си линкове, другите ще трябва да си доразгледате онлайн, не смогвам с купчините книги вкъщи и това не ще се промени.

 

„Deja Book“, щанд №107

Deja_Book_logo

    Още в началото ще започна обаче с лоша новина – не мога да обещая, че първият пълен превод на оригиналното издание на „Детски и домашни приказки“ на Братя Грим ще се появяви на панаира, 50/50 е вероятността, затова и все пак включих книгата в топ препоръките. Причината – имаме толкова много предварителни поръчки в Ozone.bg, че очакваната първа част от тиража, която бе предвидена за панаира, навярно ще замине директно към читателите, така е редно. Ако все пак от печатницата направят чудо (правили са и вярвам в тях), ще има и количество за щанда. Надявам се. И мога само да споделя вълнението си от този прием, който определено бе неочакван – разбира се, че съзнавахме какъв приносен и мащабен проект е книгата, но и в най-смелите ми мечти не съм очаквал над 400 поръчани копия в аванс. Благодаря ви.

Детски и домашни приказки Братя Грим

 Монахът - Матю Грегъри Луис Библиотеката на Въглен връх Скот Хокинс Иначе ако още не сте взели другата неиздавана по-рано класика – „Монахът“ на Грегъри Матю Луис, ще я има. Към нея, разбира се, е и достойното издание на „Дракула“ на Брам Стокър в пълен превод и с твърди корици. Майската ни лудост – „Библиотеката на Въглен връх“ на Скот Хокинс – я препоръчвам с радост, тя вече завладя стотици читатели, а нестандартните четива се допълват от  сборника „Отвъд разлома“ на Питър Уотс и Кутия за птици“ на Джош Малерман (скоро ще ви кажем и кога излиза следващата му книга :))

„Сиела“, щанд №107

image

  Mashina za angeli_covertryaskav-blyan Не крия, че се гордея неимовено с работата си и тази на колегите ми в „Сиела“. За кратко време променихме изцяло облика на издателството и го насочихме към вас, читателите. Втурнахме се в тежки битки, нещо немислимо по-рано, и спечелихме много от тях. Представяме всеки месец заглавия, които вълнуват мен лично (както и много, които не ме и които не споменавам и няма да споменавам :Р). Затова и мога откровено да кажа, че този списък, който следва, е една сбъдната мечта, която се състои от много, много прекрасни книги, които са ме развълнували. И не се съмнявайте – догодина сме ви подготвили още много чудеса 🙂 Но вижте какво препоръчвам от издадените от пролетния базар на книгата насам.

  Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат Ишбел БийВещерът. Последното желание Анджей СапковскиФантастики и други такива, любимата ми област. Специално за панаира излиза чудовището „Машина за ангели“ на Ник Харкауей, син на Джон льо Каре и не по-малко талантлив писател. Сега трябваше да излезе и „Момичето, което обичаше Том Гордън“ на Стивън Кинг, но технически проблеми налагат да се забави. Но пък имаме цял-целеничък неиздаван досега роман на Джордж Р. Р. Мартин – „Трескав блян“. „Своенравното хлапе“ на Стивън Ериксън ме остави със смесени чувства, малко твърде пародийна ми дойде. Новото издание на „Вещерът. Последното желание“ на Анджей Сапковски вече намери много читатели, работим вече по „Меч на съдбата„. „Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат“ на Ишбел Бий също се търси много (от корицата ще да е :)), та вероятно догодина ще излезе и следващото им приключение.

 Странните талисмани на Артър Пепър  Фейдра Патрик Да четеш Лолита в Техеран Азар НафизиВ романите есенният ни хит „Да четеш Лолита в Техеран“ на Азар Нафизи се доказа, а аз вадя прекрасен и топъл роман в духа на „Не бе дъщеря ми“ – „Жената на посланика“ на Дженифър Стайл. „Странните талисмани на Артър Пепър“ на Фейдра Патрик последва „Мосю Жан в преследване на щастието“ на Томас Монтасер в линията на хитовите книги на Фредрик Бакман. „Оставих те да си отидеш“ на Клеър Макинтош беше сред успешните заглавия от лятото и още е сред търсените.

Власт и съпротива Илия Троянов Щастливите хора Момчил Николов При българските автори препоръчвам силно „Последната територия“ на Момчил Николов като истинско явление, а преди дни излезе и топлият и забавен сборник „Щастливите хора“ на Любомир Николов. Малко по-рано се появи политическата антиутопия „Пролетта на емигрантите. Морфо“ на Калин Илиев, а няма как да пропусна и „Власт и съпротива“ на Илия Троянов, която бе най-търсената ни българска книга тази есен.

 Корените на омразата. Моята истина за исляма Ориана ФалачиDostoini_bitki_cover При нехудожествената литература абсолютен доминант е “Корените на омразата” на Ориана Фалачи, но като неин противовес аз препоръчвам най-свидния ми проект за тази година – „Няма да получите омразата ми“ на Антоан Лейри. Важна книга е новоизлязлата „Достойни битки“ на Леон Панета, бивш директор на ЦРУ и военен министър при президента Обама. Спортната част е представена от „Лидерът“ на Алекс Фъргюсън. Важна книга за всеки родител е „Интернет безопасност“ на Александър Ненов.

  na-zapadniya-front-nishto-novo-obratniyat-pat-tvardi-koritsiPrint Голямата ни гордост – изданията с твърда корица, продължават да се обогатяват. Аз дадох своя принос с „Градът и звездите. Песните на далечната Земя“ на великия Артър Кларк, два романа, които съм препрочитал безброй пъти – държах да излязат в достоен вид. Преиздадохме два класически романа на Ерих Мария Ремарк – „На Западния фронт нищо ново. Обратният път“ в общо тяло. Позволих на детето в мен да се възрадва на „Винету I“ на Карл Май.

 Lubovta_mi_podari_cover15451186_10207388133690918_1309100608_n При детските и юношеските ври и кипи – две нови книги на Джани Родари с твърди корици: „Джелсомино в страната на лъжците“ и „Любими коледни истории“. Също с твърди корици излязоха нови издания на „Войната на таралежите“ и „Васко да Гама от село Рупча“ на Братя Мормареви. След хитовия сборник „Летни дни и летни нощи“ Стефъни Пъркинс представя и още един с коледни истории – „Любовта ми подари“ с изумителна корица на Моника Писарова. Рия Найденова много си се радва на „Бляскавият двор“ на Ришел Мийд, „Роклята“ на Софи Никълс и „Ще бъда до теб“ на Холи Голдбърг Слоун, но нямам мнение по темата 🙂

Войната на таралежите Братя Мормарева

 

„Алтера“, щанд №Б5

      Миналата година ви препоръчах „Дервишката къща“ на Иън Макдоналд само по анотацията ѝ, но тази вече знам, че е книга, която заслужава пълно внимание. За съжаление новият роман на Антони Казас Рос – „Хроники на последната революция“ – ме разочарова силно, но пък е добър повод да припомня за чудесната „Енигма“ 🙂

Дервишката къща Иън Макдоналд

 

 

Артлайн Студиос, щанд №102

image

Арена на боговете Мат Съдейн   Беглец по равнините Иън МакдоналдНа пролетния базар „Артлайн“ извадиха чудесни тухлички, една от които отиде направо в топ препоръките ми за този панаир – „Луна. Новолуние“ на преждеспоменатия Иън Макдоналд е чудесно космическо приключение от по-сериозен тип. Също възголямшка е особената „Арена на боговете“ на Мат Съдейн, която ме порази и обърка едновременно. И отново Макдоналд (да, доста го четох тази година) препоръчвам „Беглец по равнините“, чието продължение „Бъди ми враг“ още не съм чел.

Във вселената на Скълдъгъри Плезънт се появи приятен сборник „Апокалипсата ме хвана“, Дерек Ланди наистина си знае работата. Ако още не сте начевали поредицата – КАКВО ЧАКАТЕ?!

Скълдъгъри Плезънт - Апокалипсата ме хвана Дерек Ланди

Освен този живот Патрик НесНие, останалите, просто живеем тук Патрик НесКомикси, разбира се – „Живите мъртви“, „Дедпул“, „Spawn“, „Iron Man“… има какво да се види, не пропускайте този щанд.

За по-старите книги на Патрик Нес съм опявал доволно, но все пак да препоръчам по-новите  – „Освен този живот“ и „Ние, останалите, просто живеем тук“.

  P.S. Преди малко „Артлайн“ обявиха още две книги за панаира!

15392871_1620066601340644_8787024558563671889_o

 

„Бард“, щанд №326

image

Принцът на глупците (Войната на Червената кралица 1) Марк Лорънс
Свещени игри Викрам Чандра    Най-впечатляващата – и мащабна – книга, която прочетох това лясто, бе „Свещени игри“ на Викрам Чандра. Не знам дали книгата има още тираж, но питайте на щанда, само затова не я включих в топ препоръките, доста отдавна е излязла.

  Марк Лорънс се завръща с нова поредица след успешната “Принцът на тръните”“Кралят на тръните” и “Императорът на тръните”. Светът е същият, гледната точка е много различна – вижте „Принцът на глупците“.

  Важно е да се отбележи, че „Бард“ пускат двойно намаление на най-интересните си книги (за мен) – науката и фантастиката! Например не пропускайте „Град на стълби“ на Робърт Джаксън Бенет и продължението му „Град на остриета“, последната не съм чел, но съм сигурен, че не разочарова. В науката ще има ново допълнено издание на „Черни дупки и бебета вселени и други есета“ на Стивън Хокинг, която задължително ще си набавя.

Черни дупки и бебета вселени и други есета

   Кой управлява света„Кой управлява света?“ на Ноам Чомски заслужава изрично отбелязване.

  “Внезапното бягство от действителността” на Ларш Васа Юхансон ме остави със смесени чувства, но имам добро предчувствие за „Аз съм на 83 1/4 или малки експерименти с живота“ на Хендрик Хрун, ще пиша за нея до края на годината със сигурност.

Аз съм на 83 1/4 или малки експерименти с живота

   Мисля, че догодина ще мога да препоръчвам и от трилърите, но имам да понаваксам там 🙂 

 

„Дамян Яков“, щанд №324

Дамян Яков

    Мащабна и много интересна книга пуснаха колегите – „Пътеводител в Библията – Старият завет“ на великия фантаст Айзък Азимов! Да си призная, колебая се дали да се пробвам с нея, но все пак изданието заслужава уважение.Пътеводител в Библията

 

 

„Еднорог“, щанд №309

image

Севилското причастие Артуро Перес-Реверте Червенокосата Позволих си да препоръчам ново издание на по-стара книга – „Кралицата на Юга“ на Артуро Перес Реверте, просто защото е наистина страхотна. Виж, „Севилското причастие“ не ми допадна чак толкова. Тук е щандът на дебелите книги, сред които  „Щиглецът“ и „Малкият приятел“ на Дона Тарт.

  През последната година най-сетне се помирих с Орхан Памук – „Странност на ума“ ми допадна с мащабната си меланхолия. Сега излиза нова негова книга – „Червенокосата“.

  И да, тук е котенцето Дюи, видяли сте го и сте се умилили, не се правете.

Дюи. Kотето

 

„Емас“, щанд №316129436-file-140x220

  Колегите  от „Емас“ удариха всички в земята с прекрасното си издание на „Най-трудната професия“ на Нилс Юхан Рингдал – солидна, цветна и толкова мащабна. След панаира ще я прочета внимателно, обичам такива изследвания.Най-трудната професия. История на проституцията

   

 

„Ентусиаст“, щанд №202

photo

 Две от новите книги на издателството ми привлякоха погледа – „Библията на дявола“ на Рихард Дюбел (664 с., от любимите ми!) и „2017. Войната с Русия“ на Ричард Ширеф, но още нямам никакви впечатления от тях.

Библията на дявола

 

14369928_348595342142798_228493305550458130_n

  На щанда на „Ентусиаст“ може да откриете и дебютната книга на издателство „Лист“ – затрогващата „Къщата на улица Манго“ на Сандра Сиснерос, както и новите им две заглавия: „Манго & Бамбам съвсем НЕ-прасе“ на Поли Фейбър и „Съвестта на Дзено“ на Итало Звево.

Къщата на улица Манго Сандра Сиснерос

 

„Ерго“, щанд №411ergo_tm

Някога бяхме богове Мартин ПетковОтдел И - Петър ТушковНа щанда на „Ерго“ може да откриете сборника на Мартин Петков „Някога бяхме богове“.

 Ако още не сте прочели „Отдел И на Петър Тушков, вземете поправете това опущение..

   

 

„Ерове“, щанд №40312507688_587550398066716_3793140641786455471_n

Чудесното младо издателство „Ерове“ направи прекрасна кампания за първата си книга – “Дивашка жътва” на Карл Хофман. Сега настъпват с още едно преинтересно заглавие – „Да пораснеш в Самоа“ на Маргарет Мийд. Ще се чете!

Да пораснеш в Самоа

 

„Жанет 45“, щанд №327

image

  Значи! Да не съм видял снимка на купчинка книги без „Ние, удавниците“ на Керстен Йенсен в нея, ясно? Защото романи от такъв мащаб у нас рядко излизат и не бива да бъдат пропускани.

Ние, удавниците Карстен Йенсен

  Идва нова книга от Хасан Бласим, автора на „Лудият от площад Свобода, че и той самият иде да представи „Иракският Христос“. Също у нас ще гостува прословутият художник Джипи, а „Жанет 45“ ще издадат неговия графичен роман „Земя на синовете“!

15349720_10154846030620152_2048756476383163517_n

15283930_10154833582450152_8842424904530383820_n

   Сред топ препоръките горе е „Кръгът“ на Дейв Егърс, по която идва интересна екранизация, а е хубаво да видите и няколкото издания на „Granta“, особено „Градът“.

   –

„ICU“Capture

Другата ръка Крис Клийв   Предателства. Разкази за война и страст Йосип НоваковичНа щанда на „Жанет 45“ ще откриете чудесното малко издателство „ICU“, които тепърва ще радват със сборника „Книга за другите“, очаквам преживяване. Отново от тях не бива да пропускате „Другата ръка“ на Крис Клийв и „Когато изпратим деня“ на Пиер Мейлак, и двете са впечатляващи, а и сборникът  „Куфарът на брат ми“ е все така актуален.

  Няма да забравя и впечатляващия сборник „Предателства“ на Йосип Новакович.

kniga-za-drugite_1

   

 

„Жануа ’98“, щанд №322Janua-98_2012-290x150

 

Поредица от спортни биографии привличат погледа ми към издателство „Жануа ’98“ – Стивън Джерард, Арсен Венгер, Рой Кийн, Андреа Пирло, Юсейн Болт и други.

Моята история Стивън Джерард

 

„Изток-Запад“, щанд №210

Baner-011-170x247

 Досиетата на Боб. Архиви на злото Чарлс Сторс Две луни Елена Павлова В последно време не успявам да отделям достатъчно време за знаковите заглавия на издателство „Изток-Запад“, които те издават със завидна скорост, неуморност и отдаденост. Но не можех да пропусна да включа в топ препоръките ми рационалното бижу “Sapiens. Кратка история на човечеството” на Ювал Ноа Харари.

  Една от най-чалнатите фантастики, които съм чел скоро, е „Досиетата на Боб“ на Чарлс Строс под логото на Litus, част от „Изток-Запад“. Пак под него е и лудешката „Призрачно“ на Чък Паланюк, за която искам да припомня.

  Сборника с разказази „Две луни“ на Елена Павлова е друга от важните ми препоръки, разностранни и чудати разкази в различните оттенъци на фентъзи-фантастичното.

 politicheski-red-i-politicheski-upadak-tvardi-koritsi strukturata-na-nauchnite-revolyutsiiВпечатляващи нови книги на щанда бол – „Политически ред и политически упадък“ на Франсис Фукуяма, „Еврото. Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа“ на Джоузеф Стиглиц, „Генеалогия на модерността“ на Мишел Фуко, „Изследване на човешкия разсъдък“ на Дейвид Хюм, „Обща теория на заетостта, лихвата и парите“ на Джон Мейнард Кейнс, „Структурата на научните революции“ на Томас Кун… и още, и още. В областта на нехудожествената литература „Изток-Запад“ са цял панаир сами по себе си, отделете достатъчно време за техния щанд.

  Изрично искам да отбележа романа „Живи рани“ ма Виктор дел Арбол, който ми бе силно препоръчан от преводачката Светла Христова, на която се доверявам безусловно и от чиято веща ръка ще получим най-чаканата за мен книга на 2017 г. – финалът на Барселонската тетралогия на Карлос Руис Сафон.Живи рани

 

„Инфодар“, щанд №108, 331

image

   Преди няколко месеца излезе поредната силна книга на Сергей Лукяненко – „Кваzи“, а на миналия панаир излезе и „Шести патрул“, ако сте го пропуснали.

Кваzи Сергей Лукяненко

 

„Кибеа“, щанд №3348da5766a6c7297ac92df144c05dcd6aa

    Освен изключително красивите заглавия с автор Елена Павлова и илюстрации на Петър Станимиров – „Рейнско злато“ и „Валкирия“, първа и втора част от „“Пръстенът на нибелунга“ по либретото на операта на Рихард Вагнер, излиза и ръководство за рисуване на комикс – „Първи десет стъпки в комикса“, с автор класика Питър Стан.comicscover22347643

 

„Колибри“, щанд №315

image

  Неминуемо е един от най-оживените щандове на панаира да е този на „Колибри“ – дори само заради чисто новата „Чистота“ на Джонатан Франзен, чиито „Поправките“ и „Свобода“ плениха хиляди читатели. Друга мащабна и важна книга е „Геният“ на А. Скот Бърг, важна за всички, които искат да научат повече за кухнята на книгоиздаването.

Небостъргач Джеймс Г. Балард

   Важна препоръка ми е стряскащата антиутопия „Небостъргач“ на Дж. Г. Балард.

Война в небесата Гавин СмитВойните ги започват неудачниците Вадим Панов Във фантастичната серия задължително вижте „Ветеран“ и неговото продължение „Война в небесата“ на Гавин Смит, добро впечатление ми направи и „Войните ги започват неудачниците“ на Вадим Панов. Излезе и четвъртата част на Демонския цикъл на Питър В. Брет – „Черепният трон“, оставил съм си я за празниците. Тогава ще чета и излизащите тази седмица „От дълбините на времето“ на Рьоне Баржавел и „Космически комедии“ на Итало Калвино, и двете ми се струват страшно обещаващи.

  След прекрасната „Истината за случая „Хари Куебърт“ втората книга на Жоел Дикер – „Книга за Балтиморови“, бе приета с по-смесени чувства, на мен пък много ми допадна. Планирал съм да чета „Лагерът на леките жени“ на Антон Балаж също.

Книга за Балтиморови Жоел Дикер

  Сигурен съм, че мнозина ще обърнат внимание на „Писма от Дядо Коледа“ на Дж. Р. Р. Толкин.

Писма от Дядо Коледа

 

„Кръгозор“, щанд №323

5_logo_img_s

momicheto-koeto-pisheshe-varhu-koprina  anna-i-govoreshtiya-s-lyastovitsi Отново и отново ще препоръчвам биографията на Елън Мъск на Ашли Ванс, защото е еталон в областта си. От новите им книги впечатление ми направиха красивите корици на Анна и Говорещия с лястовици на Гавриел Савит и „Момичето, което пишеше върху коприна“ на Кели Естес, а едва ли сте пропуснали и новата книжка на книжно-любовна тематика: „Всичко започна в книжарничката на Хюго“ на Шели Кинг.

 

„Лабиринт“, щанд №435

58829_601073173299087_1423987921_n

   tri-yabalki-padnaha-ot-nebeto15420917_1284013185005079_6218927779267114319_n (1) „Лабиринт“ издадоха една от най-обичаните от читателите книги на годината – „Три ябълки паднаха от небето“ на Нарине Абгарян. За панаира излиза и едно малко чудо, от което чакам различно преживяване – „Скръбта е твар перната“ на Макс Портър.

  Излезе и нова книга от Джон Уилямс, чиито „Стоунър“ и „Август“ ме впечатлиха – „Бичърс Кросинг“.

bachars-krosing

 nay-krasivite-prikazki-ot-hilyada-i-edna-nosht-tvardi-koritsi_2 „Най-красивите приказки от Хиляда и една нощ“  с илюстрации Олга Дугина заслужава твърдо да бъде отбелязана.

  И все пак – „Нищо“ на Яна Телер, най-впечатляващата юношеска книга за възрастни, която четох тази година.

Нищо Яна Телер

 

„Леге Артис“, щанд №418369806_730736563_681320673_n4

   Освен любимия ми Ромен Гари – „Обещанието на зората“, „Лиричните клоуни“„Зарядът на душата“„Птиците идват да умрат в Перу“ и др., тук са и книгите на Ерик Еманюел-Шмит, препоръчвам например „Папагалите от площад Арецо“. Излиза нова книга от него – „Сумистът, който не можеше да надебелее“, ще си я взема със сигурност.

15178038_1007798025995959_7581425334799253585_n

 

„Локус“, „Intense“, щанд №104LOKUS PABLISHING EOOD Logo

  Отново ще препоръчам чутовната „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн, с надеждата, че продажбите ще оправдаят издаването и други негови книги.

  Излезе и биографията на създателя на „Nike“ – „Изкуството на победата“ на Фил Найт.

izkustvoto-na-pobedata

 

„MBG BOOKS“, щанд №214

  Най-фантазното издателство у нас продължава да пуска приключенски книги, актуални са поредици на Дейвид Далглиш, Дейвид М. Корниш, Браян Маклелан, Робин Хоб и други. Не ги пропускайте, подозирам, че пак ще са най-дружелюбният и колоритен щанд на целия панаир, но не очаквайте да си тръгнете без книга от него 🙂15267764_1364734986924420_6129964600632003549_n

 

„Милениум“, щанд №101

image

   Колегите се кълнат в новото си тийн бижу – „Спасяването на Франческа“ на Мелина Маркета, склонен съм да се доверя.

spasyavaneto-na-francheska

 

„Обсидиан“, щанд №110obsidian_logo2

  За съжаление нещо не се харесахме с Дон де Лило и неговата „Нула К“, но чувам страхотни отзиви за „Орисници и фурии“ на Лорън Гроф.

orisnici-i-furii

   

 

„Оргон“, щанд №434

Малкото издателство „Оргон“ взе изключителното решение да преиздаде своя хит „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс в достойно издание с твърди корици, книгата изглежда впечатляващо, в пълен контраст с моята понамачкана от четене бройка. Тук ще препоръчам и един чудесен трилър – „Галвестън“ на Ник Пизолато.202850_b

 
 

Пергамент прес“, щанд №201image

  krayat-na-vechnostta istoriya-na-angloezichnite-narodi-tom-2-noviyat-svyat Класическата „Краят на вечността“ на Айзък Азимов излезе в нова премяна.

   Задължително трябва да се отбележи и втория том на Уинстън Чърчил – „Новият свят. История на англоезичните народи“!

 

„Плеяда“, щанд №321

Capture1

   Краят на трилогията, започната с „Мистър Мерцедес“ и продължила с „Търси се – който го намери, за него си е“, е тук – „Край на дежурството“ на Стивън Кинг е една от задължителните, които ще си набавя. В момента чета и втората част от „Тъмната кула“, всички имат тираж, така че ако имате пропуск в поредицата, сега е моментът.

204478_b

 

„Попов мост“, щанд №400

Най-малкото и най-дивото издателство в България дебютира на книжен панаир! „Попов мост“ стои зад последната част от станалата вече прословута трилогия на Стоян Николов-Торлака – „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“, която и аз не знам що попадна в топ препоръките ми :Р

Шегувам се – отидете и се запознайте с тоя изчопляк авторо, рядко такъв самобитен талант е избуявал така рязко и силно. Носете му първак.

15400898_1807658986159143_2871926340569068917_n

 

„Прозорец“, щанд №212

Capture3

   Нова книга от Дейвид Мичъл, автор на чутовните „Облакът атлас“ и „Хилядите есени на Якоб де Зут“  „Слейд Хаус“!

sleidhaus (1)

 

„Рива“, щанд №314

Riva2

    Отново изрично ще препоръчам изумителната трилогия на Скот Линч – „Лъжите на Локи Ламора“„Червени морета под червени небета“ и „Републиката на крадците“.

Лъжите на Локи Ламора Скот Линч

 

„Софтпрес“, щанд №111download (2)

 nashata-mechtana-svatba-v-lesni-stapki_3Преди катастрофата Ноа ХоулиНай-страховитата хорър книга за тази година излиза с логото на „Софтпрес – „Нашата мечтана сватба в лесни стъпки“ на Николай Митев! (хихи). Вън от шегата, знам колко огромен труд положиха за този проект и въпреки принципната ми ненавист към ритуалите, уважавам тяхната отдаденост.

  „Преди катастрофата“ на Ноа Хоули е приятен трилър, обърнете му внимание.

 

„Факел eкспрес“, щанд №417

Capture

pisatelyat-v-semeystvoto_1_osnovi-na-shpionazhaВеднага си взех новата книга на авторката на  „Елегантността на таралежа“ Мюриел Барбери – „Животът на елфите“, но още не стигам до нея. Същото се отнася и до новата книга на автора на „Списъкът с моите желания“ и „Какво поглеждаш най-напред“ – Грегоар Делакур: „Писателят в семейството“, която всъщност е дебютният му роман.

   Видях и че е излязла нова книга на Виктор Суворов, чиито книги четях наред едно време – „Основи на шпионажа“.

 

„Хермес“, щанд №328

   chovekat-v-tarsene-na-vissh-smisal kukuvitsa-kukaСлед „Калуня-Каля“ и „Караджата“ излезе още една забравена книга на Георги Божинов – „Кукувица кука“.

    На щанда на „Хермес“ може да откриете и нова книга на Виктор Франкъл – „Човекът в търсене на висш смисъл“.

 

 

 

   Това е. Надявам се трудът ми да ви е от полза. Ще се радвам да споделите статията с приятелите си. До скоро виждане из НДК 🙂