Време за четене: 59 минути

    Отново базар се заформя, а днес третият етаж на НДК беше буквално залят от книги, които малко по малко заеха отредените им места по рафтовете. Страхотни книги се редят една след друга, а мисля, че книжната ви страст ще намери с какво да бъде задоволена, та дори за кратко – знам, че за много хора няма понятие като „достатъчно книги“ и „твърде много четене“, това е тежкият книжен вирус, на който съм хем жертва, хем углавен заразител.

   Всъщност става все по-лесно да се пише Книговодител, защото събитие след събитие попълвам списъка си с прекрасни книги на различните издателства, а сега остава в общи линии да ви насоча само към тези, които съм прочел и харесал от продукцията в последните 6 месеца. Но в този вид сама по себе си селекцията е половинчата, защото хубавата книга възраст няма, затова настоятелно ви препоръчвам да видите и предните Книговодители, в тях има невероятни книги, които си заслужават: в първия, за коледния панаир през 2011 г., пиша и малко за духа на самото събитие, във втория, за пролетния базар преди година, има много хубави немасови книги, а в последния – за коледния панаир през 2012 г. – има убийствени заглавия, просто беше някаква бясна надпревара между издателствата кой ще извади по-яко чудо.

      Прочетохте ли ги, извадихте ли си нещо интересно? Не бързам, ще почакам :)… Готови? Добре, продължавам!

   Като за начало, ще ви насоча към единствения щанд – номер 19, на който няма да се продават книги, макар да е вторият по големина на целия базар, а и първи по хубост, пу-пу, нашето си гардже е най-най. Сбъдна се още една моя мечта – Книголандия да си има свое място на базара, което е запазено на щанда на Ozone.bg, под чиято шапка вече е „Книга за теб“ в нов, много по-добър и функционален вид. Точно този сайт искаме да ви представим с колегите, а за да ви докажем колко сме сериозни, че духът на старата книжарница да насочва към подбрани и селектирани заглавия е жив, на място ще има две секции с прекрасни книги – едните подбрани от мен сред тези, които съм ревюирал в блога, другите са изборът на колегите от „Аз чета“. За всички тях ще може да си говорите на воля с готините млади хора на щанда, а моя милост и читанковците ще сме там някъде след 17 часа, за да споделяме книжната страст по нов и различен начин заедно! А, споменах ли, че имаме светещи фотьойли?! 🙂

    След този безскрупулна самореклама, стигаща до висините на самодоволството и хедонизма, мога смело да се насоча към най-важното  – книгите. Докато правех списъка с тези, които бих искал да ви препоръчам, установих, че последните месеци са доста по-бедни откъм важни книги спрямо предколедния период, но това си е разбираемо. Все пак това, че са по-малко, не значи, че са по-лоши книгите, разбира се, така ще изберете по-лесно сред не чак толкова огромни купища от възможности.

   Ето и 10-те книги, които смятам, че обезателно трябва да обмислите дали да не натежат в чантите ви:

„Кастинг за Месия” на Петър Делчев („Сиела“)

 „Шадоус Фол” на Саймън Грийн („Изток-Запад“)

„Невидимите кризи” на Георги Господинов („Жанет 45“)

 „Градът на сънуващите книги”  – Валтер Мьорс („Оргон“, на щанда на „Алтера“)

„Слепоглед” – Питър Уотс („Изток-Запад“)

 „Самира” – Боримир Дончев („Изток-Запад“)

„Цивилизация на зрелището” – Марио Варгас Льоса („Колибри“)

„Има крокодили в морето” – Фабио Джеда („Жанет 45“)

„А планините ехтяха”  – Халед Хосейни („Обсидиан“)

 „Поправките” – Джонатан Франзен („Колибри“)

     Нека въведа и понятието Книговъртеж. Това е нещо като Бермудския триъгълник, само че от книги – а жертвите му са изключително читатели с вкус и разнообразни интереси. Книговъртежът е формиран в един от далечните ъгли на третия етаж на НДК, където е базарът, а основните му съставители са „Изток-Запад“, Жанет 45″ и Артлайн Студиос“, които поради нечленството си в АБК сме забити далеч, далеч, пред девет щанда в десети. Но ние си знаем, че имаме страхотни книги и много верни читатели, а попаднете ли в Книговъртежа между трите издателства, не виждам как ще си тръгнете без книга – а ако е само една, значи леко сте се отървали… до следващото идване в Книговъртежа :). Ето и кои от по-новите препоръчвам:
Изток-Запад”, щанд №5

     Разбира се, новата книга на Бен Голдейкър „Капаните на фармацевтиката” е нещото, което най-силно препоръчвам, но тя е за сериозни читатели. Ново рационално удоволствие след „Псевдонауката“ на същия автор ще има пък до края на седмицата някъде – „Вярващият мозък“ на Майкъл Шърмър, която е поредната книга, от която вадя толкова много записки, че ревюто става безкрайно.

    Първият роман на любимия ми Карлос Руис Сафон –„Принцът на мъглата”  се прицелва в младите читатели, но мисля, че ще си го вземат и всички, опитали от магията на „Сянката на вятъра“, която за четвърти или пети пореден панаир ще се прицели да бъде най-продаваната книга от всички на щанда.

     Силно ви препоръчвам и двете излезли досега книги в библиотека Гравитация“ под моя редакция – „Самира“ на Боримир Дончев и „По-тихо от мрак” на Христо Кърджилов, надявам се до края на седмицата да успея да ви представя и великолепния дебютиращ сборник на Георги Томов – „Не беше тук и си отиде“, – но не обещавам, сложно е, в момента се печата новият превод на египетската „Книга на мъртвите“, която също ще се появи на щанда по някое време!

      Серията „Магика“ се обогати с доста книги, сред които новия роман на Лора Лазар – Убиец назаем“, а най-вече смятам, че трябва да обърнете внимание на Слепоглед” на Питър Уотс и „Шадоус Фол” на Саймън Грийн, неслучайно и двете са в Топ 10, има защо, можете да бъдете сигурни, особено първата за мен е най-силната фантастика, която съм чел от куп време. Ще имаме и зомби-философския труд „Z-та световна война“ в ново оформление покрай холивудската му адаптация, която съвсем скоро ще бъде по кината.

   От дебелите научно-популярни тухли нови са „Материалът на мисълта“ на Стивън Пинкър, автор на „Как работи умът?“, и „Еволюцията на Бог” на Робърт Райт, силно изследване без атеистични предубеждения, а друго рационално удоволствие е „Рибата в мен“ на Нийл Шубин, обмислям да донеса един аквариум за онагледяване, но ще видим тая работа 🙂

            За всички, които искат да се чувстват на място в корпоративния свят – „Бизнес етикет” на Кристина Крънчева е незаменим помощник за куп важни ситуации, вижте в ревюто за какво иде реч, пък ще разберете защо го казвам.


“Арт Лайн Студиос”, щанд №3,
онова чудо с голямото „А“

  Моите любимци пак са с оригинален щанд за чудо и приказ. Освен дежурния и безспирно препоръчван от мен Патрик Нес, нови неща са шестата поред от поредицата за Скълдъгъри Плезънт на Дерек Ланди – „Вестителят на смъртта”, първата книга за млади на Брандън Сандерсън – „Ритматистът” (не пропускайте и коженоподвързаната му „Пътят на кралете“) и забавната космическо-пиратска шашмотевина „Водопади на възмездието” на Крис Удинг.

“Жанет 45”, щанд №4

   Освен двете препоръчани в топ 10 – „Невидимите кризи” на Георги Господинов и „Има крокодили в морето” на Фабио Джеда, както и книгите на Милен Русков, които препоръчвам с две ръце, хубаво е да обърнете внимание на романа „Шлеп в пустинята” на Людмил Тодоров и сборника на наскоро напусналия ни Йосиф Перец „Сянката на снега”. За дамите – обезателно „Инцидент” на Станислава Чуринскиене, дисекцирана връзка, крясъци, драми, психология, любов – какво повече?! 🙂

   Две от преводните заглавия на издателството ми направиха добро впечатление – „Краткият чуден живот на Оскар Уао” на Джуно Диас и „Пир в бърлогата” на Хуан Пабло Вилялобос.

    А що се отнася до „Мравки и богове” на Стефан Цанев – мисля, че всеки трябва да е чел тази книга и че във всеки дом трябва да има бройка от нея.

   И да знаете да внимавате около тоя щанд – дамите на него са страстни читатели, които, докато се усетите, ще са ви напълнили ръцете с книги – не че има смисъл да се защитавате от това 🙂

 „Алтера“, щанд №34

   „Алтера“ като едно от най-сериозните издателства в България имат какво да предложат – дори и само чудовището „Сомнамбулите” на Херман Брох е показателно за класата им. От тях наскоро прочетох затрогващата „Нощна стража” на Сара Уотърс, а пак там е страннотията „Градът и градът“ на Чайна Миевил. Сега ми препоръчаха много силно новата им „Какво е мъж без мустаци“ на Анте Томич, а няколко души се кълнат в „Енигма“ на Антони Казас Рос, това са следващите им, които са у дома и ще ги чета през лятото.

   Пак на този щанд ще бъдат и две чудесни книги, които обезателно трябва да се прочетат според мен – „Градът на сънуващите книги“ на Валтер Мьорс и „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, и двете издания на „Оргон“.


“Бард”, щанд №31

image

    Бардовците в последно време забиха в изобилие от тежкодиагнозна езотерика, особено разни ангелски измишльотини и дълбокомислени гурута, разсъждаващи над мозъчната си недостатъчност, което е показателно какво търси народа, ама нейсе. Тъй като не си падам много-много по трилъри, също не мога да ви препоръчам почти нищо от новите им книги, освен преизданията на стари неща на Стивън Кинг. След почти невероятната „Битие“ на Брин не е излизала и сериозна фантастика, а това са си над 6 месеца пауза, дано е затишие пред буря. В крайна сметка мога да препоръчам интересната „Големият сблъсък” на Ленард Млодинов и Дийпак Чопра, в която трезвия разум се сблъсква с хлъзгавата квантова неопределеност, като съм безкрайно далеч от мисълта, че някой, който вярва на тоя най-виден от световните шарлатани, ще види несъстоятелността на тезите му в сблъсъка с науката. Като казах наука – при „Бард“ има страхотни книги в областта – Сейгън, Хокинг и др., вижте ги и внимателно, но категорично подминете нюансите в сиво, уважавайте мозъчните си клетки и не се водете по световните изгъзици, моля ви.

“Вакон”, щанд №20, 47

image

      Признавам, в последно време не съм чел нищо от „Вакон“, а имам доста чакащи техни книги у дома. В предишните книговодители съм насочил към немалко техни чудесни заглавия, а от новите много интересна ми е „Изчезващите дестинации“ на Кимбърли Лисагор и Хедър Хенсън, както и шашкащите приключения на лудака Беър Грилс, разбира се.

„Дамян Яков“, щанд №35

     „Дамян Яков“ издадоха едно от знаковите заглавия в последните месеци – нов превод на „Майстора и Маргарита“ на Булгаков, а само съм наченал „Монашески притчи“ на Иво Андрич и засега ми харесват, ще видя до де ще ме докарат. Има още куп интересни заглавия на щанда им, а аз само тихичко ще попитам – останали нещо от тиража на „Кръчмата на Калахан“ на Робинсън? 🙂

Еднорог”, щанд №61

image

      Мисля, че съм единственият човек на планетата, който не е запленен от романите на Хилари Мантел „Вълци“ и „Доведете труповете“, та ги погледнете, може пък в мен да е проблемът. Иначе на техния щанд е моята слабост Артуро Перес-Реверте със страхотни романи като „Обсадата”„Деветата порта“, като скоро ще чета и „Фламандският майстор“.

    Не пропускайте да видите и книгите на Бил Брайсън – особено мащабната „У дома“, за която все не мога да намеря време, както и честната му биография на Шекспир, истински бисер на историческото писане. А, и новото издание на „Англичаните. Портрет на един народ“ на Джеръми Паксман, която също много искам да чета, много харесах писането на този автор в „Политическото животно“.

„ЕМАС“, щанд №11

   Вчера на щанда на „ЕМАС“ видях куп интересни неща, но ще ви насоча изрично към прекрасната детска книга „Приключенията на Камо” на Даниел Пенак, други неща ще си харесате сами, сигурен съм.

“Ера”, щанд №36

image

   Дамите от „Ера“ ще зарадват с ново издание на „Боен клуб“ на Паланюк в петък, чийто романи препоръчвам до един – особено „Оцелелият“, а ако търсите нещо свежо и леко за плажа – „Интимен наръчник за блогъри” на Ник Сполдинг е вашата книга.

   Силно препоръчвам и прекрасната фантастика „Играта на Ендър“ на Орсън Скот Кард, есенес излиза филма по нея и ще има доста шум, няма как.

 

“Инфодар”, щанд №25

image  “Инфодар” нещо са позатихнали и обявената отдавна „Белова“ на Лукяненко няма да излезе, но все пак на този щанд са “Най-великото шоу на Земята” на Ричард Докинс и “Черният лебед” на Насим Никълъс Талеб, две меко казано задължителни книги за разумните хомо сапиенси.

“Колибри”, щанд №18

     Смятам, че с основание считам „Колибри“ за най-сериозната ни конкуренция, и го казвам с хубаво – щастлив съм, че има с кого да се надпреварваме, защото просто има толкова много прекрасни книги, че няма как – и няма смисъл – едно издателство да ги мъчи всичките. Безспорно последната книга на Льоса – „Цивилизация на зрелището”  и помитащата „Поправките” на Джонатан Франзен са в центъра на моите препоръки, но има и други интересни нови неща (обезателно вижте предните книговодители, там съм посочил куп други чудесни техни книги) като силната драма „Вакантен пост” на Дж. К. Роулинг.

   От библиотека „Галактики“ се изкефих много на „Уравненията на живота” на Саймън Мордън, а в някой тъмен, мрачен и усоен ъгъл ще откриете скрити, хапещи „Кървави книги 2” на Клайв Баркър, заедно с първата книга са впечатляващ кеф. Пресни-пресни са „Безумна луна“ на Джим Бъчър, продължението на забавната „Буреносен фронт“ и странната „През Вселената“ на Бет Ревис, за която още не мога да си съставя впечатление. Така и не смогнах да напиша ревю за „Пустинното копие“, продължението на „Защитения“ на Питър В. Брет, но е много силно продължение на историята, а корицата е точно по мой вкус – шарена и грабваща вниманието.

„Леге Артис“, щанд №52

    Сериозно издателство като „Леге Артис“ може да вади малко книги, но те винаги ще тежат на мястото си. Все си мисля, че след десетина години, когато ми постихне страстта към леки четива, ще забия основно в селекцията именно на „Леге Артис“, на „Алтера“ и др., пък да видим. От новите книги ми направи впечатление биографичната „К. Г. Юнг: Неговият мит в нашето време“ на М.-Л. фон Франц, а силно ви съветвам да разгледате щанда им и да поговорите с двете дами на него – мисля, че ще открете някоя своя нова любима книга.

„ЛИК“, щанд №52

      Както винаги колоритни, от „Лик“ този път са заложили на пеперудите, ще ида да видя днес налазения им от насекоми щанд, видях на снимка елемент от него и изглеждаше чудесно. В предните книговодители ви писах какво ми изглежда интересно при тях – “Лагерите на смъртта “Гулаг” на Ан Епълбаум , спечелила “Пулицър”, “Студии за езика и философията на ума” на Ноам Чомски, “Най-известните Суфи притчи и приказки”, съставител Росен Христов и др.

“Милениум”, щанд №52

image

 Много се колебах дали да включа „Премълчаваната история на САЩ” на Оливър Стоун и Питър Кузник в Топ 10, но наистина очаквах малко повече от тази книга – но както написах и в ревюто, аз съм професионално деформиран в тази област и изискванията ми са много по-високи от средното и мисля, че би се харесала силно на повечето хора с интерес в областта.

   Силно препоръчвам една прекрасна детска книга – „Съкровището от Зеленото езеро” на Луис Сакър, както и две много хубави книги на Амос Оз – „Пантера в приземието“ (ревю скоро) и „Между приятели” на Амос Оз.

   Ако видите момиче с налудничав блясък в очите, размахваща книги на Андрю Портър, чуйте какво има да ви каже, обичам хората, които толкова много се палят по някой автор 🙂

„Обсидиан“, щанд №22

   Да, знам, че ще си купите „А планините ехтяха” на Халед Хосейни и без да ви припомням, малцина са хората, които не са харесали „Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“, така че третият роман на автора е сигурно попадение. Има и други чудесни книги там, огледайте.

„Парадокс“, щанд №34

     У дома имам цяла купчина от новите книги на „Парадокс“ и смятам да си ги чета с голям кеф, но засега не мога да препоръчвам от тях точно защото не съм запознат. Преди две седмици обаче имах възможността да представя пред отбрана аудитория един актуален до болка роман – „Слънце в зенита. Роман за Ян Палах” на Ленка Прохазкова – и мисля, че си заслужава да се прочете този белетристичен поглед към живота на едно обикновено момче, станало символ на цяло поколение. 

     По случай 21-вата си годишнина издателството са наченали чудесна инициатива с 21 книги, разпитайте ги, те имат с какво да ви запленят, сигурен съм!

„Пергамент прес“, щанд №17

    Имам голям грях към това издателство, които на миналия панаир много любезно ми дадоха няколко книги, които отидоха в купчините у дома и така и не стигнах до тях. Сред тях са две мащабни изследвания „Бог. Биография“ и „Христос – криза в живота на Бог“ на Джек Майлс (с логото на „Ибис“ са издадени, ако щете вярвайте), както и един роман, който впечатли мнозина, а моето копие изчезна, преди да го прочета – „Жената на тигъра“ на Теа Обрехт.

   Иначе при тях е едно от новите издания с нов превод на „Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджералд, а впечатление ми направи двуезичната „Философия на свободата“ на Томас Джеферсън.

   А, „Крадецът на книги“ на Зюсак е също тяхна. Не сте я чели? Че какво чакате?

“Прозорец”, щанд №18

    „Прозорец“ издадоха една любопитна фантастика, която много ми се искаше да прочета преди базара – „Тел“ на Хю Хауи, – но знаех, че нямам времето и я оставих за след него. Вижте я, струва ми се интересна. Иначе препоръчвам силно втората издадена у нас книга на автора на мащабната и прекрасна „Облакът атлас“ – Дейвид Мичъл – „Хилядите есени на Якоб де Зут”, която ме впечатли искрено. Същото се отнася и за „Животът на Пи” на Ян Мартел, филмът по която така и пропуснах, но хубавите книги ги не опущам 🙂

 

“Сиела”, щанд №39

image

     Ако все пак сте пропуснали да си вземете нещо с намалението на 24 май, силно препоръчвам четири нови-новенички книги на български автори – „Внукът на Хемингуей” на Деян Енев, „Апарат” на Васил Георгиев, „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов и „Гравьор на сънища“ на Александър Секулов, като за препоръката на последната се осланям на Алекс от „Аз чета“, той ми разказа прекрасни неща за книгата и след като толкова харесах „Островът“, и това се надявам да впечатлява.

   Иначе се възползвам, че чудовищната „Кастинг за Месия“ на Петър Делчев излезе след коледния базар, та мога пак да ви натяквам за нея. Докога ще го правя ли? Докато излезе втората част – тогава ще премина към нея. Защото адски ми пука за тази книга и този автор и не го крия.

   Както си е редно, има и нови книги от дежурните, сигурни ли сте, че искате още от това?

„Хермес“, щанд №29

  Освен „Проблемът (на) Спиноза“ на Ървин Ялом, която силно препоръчах в предния книговодител, сега на щанда на „Хермес“ има още едно малко, но силно заглавие: „Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл.

 –––––––-

   Това е, надявам се в този и предните книговодители да откриете своите заглавия, а аз изчезвам към щанда на „Изток-Запад“, а освен там, всеки ден след 17 часа ще бъда и на светещите столове на Ozone.bg.

   Очаквам ви да ме питате за следващите си любими книги 🙂

  P.S. Вижте и какво е подбрал колегата Преслав Ганев в „Литературата днес“, за доста книги сме единодушни 🙂