Времето пак се понесе вихрено и неусетно отново дойде време за коледния книжен панаир. Знайно е, че за мен това е най-важната седмица в годината, най-голямата страст и най-голямото удоволствие – дните, в които се запознавам с безброй четящи хора, обменяме мнения, препоръчваме си заглавия, споделяме общата книжна лудост. Тези няколко дни увенчават неспирния труд през цялата година и НДК е мястото, където разбирам дали си е заслужавал. Да, панаирът-пазар си има куп кривини и споделям мнението на мнозина, че все повече се опошлява и става място за разпродаване на залежали заглавия, много от които просто не си заслужават дори и намалената цена. Въпреки това на почти всички щандове ще има ценни заглавия – нови и по-стари, които според мен могат да ви изкушат и които си струват всеки лев. Затова и ви представям третия ми поред Книговодител, който отразява моята лична книжна страст и вкус – вярвам, че всеки ще намери по някоя книга, която ще му допадне.

В статията съм отразил основно книгите, излезли след пролетния базар, като съм включил и някои по-стари, които за мен са знакови и не бива да бъдат пропуснати в никой случай. За да видите книгите, които съм препоръчал на предните панаири и които си заслужават също страшно много – вижте „Книговодител за XXX Международен софийски панаир на книгата“ и „Книговодител за пролетния базар на книгата 2012!“.

За съжаление, най-важната книга, която препоръчвам с цялата си душа и страст – „Кастинг за Месия“ на Петър Делчев („Сиела“) – ще излезе седмица след края на панаира, така че си я имайте предвид – категорично това е една от най-добрите книга, които съм чел изобщо, не само от български автор, а и от световните! Исках да я поставя като централна препоръка в Книговодителя, но… това е положението.

За пълната културна програма на панаира вижте при колегите от „Аз чета“, както винаги, те отразяват пространно всичко случващо се около панаира всеки ден, за да сте постоянно информирани какво си заслужава да се посети.

По традиция ви представям знаковите нови заглавия, които препоръчвам повече от всичко – обикновено се ограничавах до по-малък брой, но този път това бе просто невъзможно – последните седмици едно след друго излизаха невероятни заглавия, а специално за панаира се центрират и още, за които просто не ми остана време да пиша. Под картинката съм сложил линкове към ревютата и издателствата, на чиито щандове могат да бъдат намерени. За всички, които не могат да дойдат на панаира – личната ни онлайн книжарница не само предлага селектирани заглавия с намаление, но вече имаме и напълно безплатна доставка до цялата страна, благодарение на партньорството ни с „Ozone.bg“. Така че не е нужно да дойдете в НДК, за да вземете за себе си или близък някоя страхотна книга, защото искрено вярвам, че няма по-добър подарък за празник от добрата книга (моите приятели от години друго не са и получавали 🙂 )

„Вампирът Лестат“ на Ан Райс („Изток-Запад“)
на Сергей Лукяненко („Инфодар“)
„Жестокото присъствие на времето“ на Дженифър Игън („Милениум“)
на Лорънс Краус („Изток-Запад“)
„Изкуството, сталкерът на ума“ на Джона Лерър („Изток-Запад“)

„Облакът атлас“ на Дейвид Мичъл („Прозорец“)
„Обсадата“ на Артуро Перес-Реверте („Еднорог“)
„Проблемът (на) Спиноза“ на Ървин Ялом („Хермес“)
на Лиакат Ахамед („Изток-Запад“)
„Битие“ на Дейвид Брин („Бард“)

„Градът и градът“ на Чайна Миевил („Алтера“)
на Брайън Фейгън („Изток-Запад“)
„Часът на чудовището“ на Патрик Нес („Артлайн Студиос“)

За всяка от тези книги лично гарантирам, знаете вкуса ми или поне бегъл оглед на Книголандия ще ви го изясни – ако и вие харесвате подобни, смятам, че ще останете доволни. Сега ви оставям с основната част от Книговодителя, разпределена по издателства и щандовете им. Започвам с издателството, в което работя и в което търся и издавам книгите, които си заслужават според мен – очевидно е, че правим уникални и знакови неща, – а после всички са по азбучен ред, като, както написах по-горе, наблягам основно на книги, които съм чел и ревюирал в блога в последните месеци.

 

„Изток-Запад“, щанд №101

Откъде да започна… може би от това, че най-сетне на въпроса, който ми бе задаван стотици пъти на последните два панаира – „Имате ли нещо ново от Карлос Руис Сафон?“ – мога да отговоря положително – „Затворникът от Рая“ върви много добре, а сега очаквам още много да бъдат пожелани, няма как човек да прочете „Сянката на вятъра“ и да не се влюби завинаги в този автор. Специално за феновете на Сафон ще пуснем като безплатна брошура кратък разказ от него, посветен на Гробището на забравените книги, един дракон и чумната епидемия.

Разбира се, знаково събитие при нас е новият превод на на Уилям Шекспир на проф. Александър Шурбанов в страхотно издание, с което допълнихме миналогодишното си преиздание в уникален вид на на Джеймс Джойс.

Като съм почнал с романите, да продължа с тях, това е област, в която имахме резерви, а сега се превръща в един от флагманите ни. “Вампирът Лестат” на Ан Райс най-сетне бе преведена на български, и то не от кой да е, а от Комата, и мога да кажа, че романът ме разби, не бях готов за такова чудо. Други романи от серията ни „Магика“ също си заслужават – „И опрости нам греховете“ на Ромен Сарду, великолепен и мрачен историческо-религиозен трилър, а две други жанрови също ви чакат – новият превод на Любо Николов на “Заклинателят” на Уилям Питър Блати и разбиващата „Z-та световна война“ на Макс Брукс, филмът по която очакваме лятоска.

Разбира се, нашата сила е в нехудожествената литература. Една красива книга ми скри шапката съвсем наскоро и заслужи номинацията си сред най-препоръчваните – „Изкуството, сталкерът на ума” на Джона Лерър. Две други чисто нови книги излизат специално за панаира – на Лорънс Краус с предговор от Ричард Докинс, чудесно допълнение към трилогията ни на Брайън Грийн, както и луксозният и информативен албум за човешката еволюция на Брайън Фейгън.

В тази посока твърдо поемаме към секуларната философия на „Моралният пейзаж“ на Сам Харис, както и страхотната и трезва “50 големи мита на популярната психология”, която разгромява 90% от пазара на псевдопсихологични, езотерични и книги за положително мислене – точно книга по мой вкус. Освен тях, важна книга, носител на „Пулицър“ – на Лиакат Ахамед, както и такава, посветена на месната индустрия – “Да ядеш животни” на Джонатан Сафран Фоер.

Очакваме на щанда да дойдат героите от кампанията ни „Чета, следователно съществувам“ – Деян Донков, Радина Кърджилова, Калин Врачански, Явор Бахаров и др.

И аз ще съм там през цялото време, готов да говорим не само за нашите книги, но и всички, които си заслужават, защото добрите книги са по-важни от всичко.

 

„Алтера“, щанд 329

„Алтера“ са ми безкрайно симпатично издателство, чиито книги смятам да чета повече в близко бъдеще, определено трябва да пооблагородя вкуса си. Засега твърдо мога да препоръчам да си вземете „Градът и градът“ на Чайна Миевил и на Том Робинс, последната смятам, че няма как да не е готина след прекрасния абсурдизъм „Вила Инкогнито“. Отидете на техния щанд, те ще ви изкушат, а на всичкото отгоре там ще се предлага и великолепният и много любим „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс на изд. „Оргон“, за който вече съм ви писал предоволно.

 

„AMG“

AMG имат основно книги, до които не се доближавам на по-малко от метър, но няколко интересни ми допаднаха – “Благосклонната чума” на Росица Казакова е добра антиутопия, а от трите книги на Алън Брадли – “Сладкото на дъното на пая”, и „Червена херинга без горчица“ – съм чел само първата и ми допадна, скоро ще взема и другите две.

 

Артлайн Студиос, щанд №312image

„Артлайн Студиос“ са ми любимци и не крия това – харесвам почти всичко, което издават, харесвам как си оформят книгите, харесвам и колко любезно ми ги пращат предварително, защото съм нетърпелив читател 🙂 А екипът им са страхотни млади хора, нищо по-хубаво!

Разбира се, основната ми препоръка е за невероятната „Часът на чудовището“ на Патрик Нес, авторът, който веднъж вече ме впечатли искрено с трилогията си . От новите им книги твърдо трябва да обърнете внимание на подвързания в кожа “Пътят на кралете” на Брандън Сандерсън, който беше със свършил тираж, но са допечатали, както и красивото начало на стиймпънк трилогия за тийнове – „Левиатан“ на Скот Уестърфийлд. Освен това има нови части на култовата поредица за Скълдъгъри Плезънт на Дерек Ланди, а и Кен Фолет е с нов роман, който обаче още не съм чел и не мога да кажа нищо определено.

 

„Бард“, щанд №337

image

Сега, да казвам за пореден път, че считам бестселърния статус на сивата напаст за болен симптом на сриването на вкуса към добрата литература в световен мащаб, едва ли е нужно (но го направих, ест.). Но „Бард“ си имат цял куп страхотни неща като тухлата „Битие“ на Дейвид Брин, която е почти изключителна. Сега и излязла и една прелюбопитна книга, която ще чета след панаира – „Вяра“ на Джон Лав, – която ми звучи добре, но ще се види. От любимия ми Брандън Сандерсън, който почти изчетох в последно време, налични ще са „Сплавта на закона“ и , която ми е на прицел.

От Краля вижте мегаякия комикс „Stephen King’s N.“, внушителен и демоничен, а наскоро пуснаха нов тираж на “Сблъсък”, която си заслужава. Допечатка получи и „Безотечественик / Бог да те поживи, доктор Кеворкян“ на Кърт Вонегът, която не съм чел, но ще го направя.

 

„Вакон“, щанд №321

image

Приключенците от „Вакон“ са на линия с ред нови интересни заглавия, на които съм се заканил, защото няма как да са лоши според мен – препоръчвам да хвърлите поглед на на Мичел Зукоф, на Марк Джейкъбсън и на Беър Грилс, както и на Кристофър МакДугъл, която разглеждах в оригинал и бе преинтересна.

 

„Дамян Яков“, щанд №340

image

„Дамян Яков“ са ми постоянно в центъра на вниманието заради „Кръчмата на Калахан“ на Спайдър Робинсън, книгата, която като феникс се възроди от пепелищата след мое ревю (много съм горд с това, много!) и заживя втори живот. Ако още не сте я чели, вземете си я – евтина и чудесна е, пък и едва ли е останал много от тиража.

Освен нея издателството направи нещо чудовищно красиво, за което държа да ги поздравя, рядко излизат такива неща у нас – на Мавро Орбини! Просто я разгледайте, това е книга, която краси библиотеката.

Освен тези неща не е лошо да видите „Сметището“ на Анди Мълиган, двата сборника с разкази на Иво Андрич – и , както и престранната история “Погребете ме зад перваза” на Павел Санаев.

 

„Еднорог“, щанд №306

image

Страхотни неща ви чакат на този щанд със сигурност – най-малкото мащабният нов роман на Артуро Перес-Реверте – “Обсадата”, – който чета в момента и е изключително интересен, макар и написан в малко странно време.

Двете книги на Бил Брайсън – „Шекспир. Светът като сцена“ и – получават възторжени отзиви от всички, скоро ще прочета и втората обезателно.

Вижте и “Вълци” на спечелилата втори „Букър“ Хилари Мантел, мащабен исторически епос за Томас Кромуел.

 

„Екслибрис“, щанд №353
image

Малко и много приятно издателство, които освен страхотната трилогия „Игрите на глада“ на Сюзан Колинс имат и други интересни неща, като двете сериозно-хумористични книги, посветени на философията, обяснена с… вицове – “Платон и птицечовката влизат в бара…” и (на който съм я дал, да я връща, че искам да я чета!). Наскоро те издадоха и един странен роман, който ми изглежда интересен – „Патриоти. Роман за оцеляване в предстоящия срив“ на Джеймс Уесли, Ролс.

На 8-ми декември от 17:00 часа ще можете да се запознаете на живо с Александра Уитакър, автор на най-новата им книга – „Сбогом на Софи Дийн“.

 

„Ера“, щанд №334

image

Дамите от „Ера“ спечелиха моето доверие, след като преиздадоха страхотните „Играта на Ендър“ и „Говорителят на мъртвите“ на Орсън Скот Кард. Освен тях двете, които считам за задължителни за всеки фен на фантастиката, нови техни неща, които ще чета скоро, са ново издание на на Джон Ъпдайк и на Джилиан Флин.

 

„Жанет 45“, щанд №307

image

При „Жанет“ е неминуемо да съм по-обстоен, те са си знаково издателство и има защо. Още в началото искам да препоръчам две по-стари книги, които просто са задължителни, без заобикалки – „Възвишение“ на Милен Русков е просто изключителна (той ще и подписва книги, вижте програмата) – и “Приказка за Стоедин” на Никола Русев. Подновявам и препоръката си за краткия, но страхотен сборник на Петър Софрониев „Посока Запад“, който се продава на смешна цена.

От новите книги препоръчвам „Неохотният фундаменталист“ на Мохсид Хамид и “Ура! Най-после онемях!” на големия Рангел Вълчанов! Окончателните издания на „Български хроники“ на Стефан Цанев трябва да бъдат вземани предвид, а една престранна книга стои на масата ми и чака за четене, хвърлете й един поглед – „Цепелин за 7-ото небе“ на Петър Марчев. Една красива дама, която познавам само виртуално, ще издаде и роман по време на панаира, чакам я лично да ми го подари 🙂 – Станислава Чуринскиене и „Инцидента“.

 

„Ибис“, №355

Бранимир Събев ще продължи страстното и убедително лично представяне на хорър сборника си „Човекът, който обичаше Стивън Кинг“, на чиято корица съм се разпънал лично аз в поза на лудак.

 

„Инфодар“, щандове №109, 346

image

„Инфодар“ ще се отчетат с очаквания на Сергей Лукяненко, което си е пречудна новина. Пак от него бих препоръчал „Студени играчки са звездите“ и не толкова доброто продължение „Звездната сянка“. Все още тираж има и „Интервю с вампир“ на Ан Райс, чието продължение излиза другата седмица, та ако искате да карате поред, сега е моментът.

ОБЕЗАТЕЛНИ, макар и не нови – големият Ричард Докинс – „Най-великото шоу на Земята“ – и „Черният лебед“ на Талеб, две книги, които ме впечатлиха безкрайно много!

 

„Колибри“, щанд №319

image

Знам, че няма как да пропуснете този щанд, дори и само заради нова-новеничката на Мураками, но аз имам други неща да препоръчвам. Двама наши млади автори пуснаха почти едновременно романи, пълни с хейт и цинизъм, истинско удоволствие за мен, мисля, че и за млади хора без розови очила също: „Български психар“ на Андрей Велков и „02. Екзистенциален роман“ на Ивайло Борисов си струват.

Дългоочакваният втори роман на Йон Айвиде Линдквист – „Когато мъртвите се пробудят“, – ме поразочарова, но не е зле. Една нова чуднотевина – „Нацистът и фризьорът“ на Едгар Хилзенрат – ми допадна, но не е за всеки, внимателно там.

Три нови романа, които не съм чел, но ми се струват идейни – съвременният на Горан Пауъл и две дебели класики – „Нашият общ приятел“ на Чарлс Дикенс и на Джордж Елиът.

Вниманието ми привлича и на Висенте Ботин. Няма да се уморя да препоръчвам и унищожителната и помитаща историческа секира – „Доброжелателните“ на Джонатан Лител, която наскоро препрочетох.

 

„Кронос“, щанд №201Кибертрилърът „Демон“ на Даниел Суарез искрено ме възхити, ако достатъчно хора питат за продължението й – „Freedom ™“ – може пък да го издадат на български. Аз го четох в оригинал и е още по-добро.

 

Леге Артис, щанд №6

Чаровните дами от „Леге Артис“ ме впечатлиха много силно на пролетния панаир и нямам търпение да се видя отново с тях. Тогава с удоволствие прочетох “Прегръдката” на смъртта“ на Мартин Гюлих и “1979” на Кристиан Крахт, преди това ми допадна много „Лейди Л.“ на Ромен Гари, а една приятелка, на която се доверявам, заяви, че „Пилгрим“ на Тимъти Финдли е великолепна и ще я чета със сигурност – вижте само каква помитаща корица! Сред техния каталог впечатление ми направи и „Ноам Чомски: Живот на дисидент“ на Робърт Ф. Барски.

 

„ЛИК“, щанд №Б13, полуетаж „Изток“

„ЛИК“ имат интересни неща, до които все не стигам за мой срам – сред тях е на Ан Епълбаум , спечелила „Пулицър“. Ново нещо са на Ноам Чомски, , съставител Росен Христов, пък вече претърпя няколко издания. Започнал съм и на Елизабет М. Бътлър, но си иска съсредоточаване и време без напрежение, което не ми е ясно кога ще имам 🙁

 

„Локус Пъблишинг“, щанд №6

image

„Локус“ и „Интенс“, двете лица на едно издателство, освен силните си бизнес книги, пуснаха два интересни романа наскоро – едната е „Хроника на второто начало“ на Мануел де Педроло, а другата е класиката на Робърт Али. Освен това те пуснаха „Диваци“ от Дон Уинслоу, около филма по която се вдигна доста шум.

Видях из мрежата щедри хвалебствия за на Дрейтън Бърд, вижте например интервюто, което той е дал за готиния сайт „New Trend“.

 

„MBG BOOKS“, щанд №222

„MBG Books“ са преинтересни нови играчи, които залагат изключително и само на фентъзитата. От техните книги съм чел само трилогията „Черният магьосник“ на Труди Канаван, която включва „Гилдията на магьосниците“, „Избраница“ и „Върховният повелител“, но и останалите им неща изглеждат прелюбопитно, обезателно им обърнете внимание, очаквам чудеса от тях 🙂

 

„Милениум“, щанд №362

image

Тия „Милениум“, тия „Милениум“, мине се, не мине и изтипосат нещо велико – в случая умопомрачителната „Жестокото присъствие на времето“ на Дженифър Игън, която буквално ме отнесе, просто е задължителна!

Освен нея прелюбопитна е “Ходорковски. Автобиографична книга”, а и по-стари техни заглавия за заслужават – „Танцуващият замък“ на Робин Джарвис, чието продължение чакам с нетърпение, „Избраните творби на Т.В.Спивет“ на Рийф Ларсън и „Изобретението на Хюго“ на Брайън Селзник.

 

„Обсидиан“, щанд №111

image

“Вила “Инкогнито” на Том Робинс просто е задължителна класика, а много любопитна ми е „Перла в мидата“ на Алесандро Д’авения, който ми направи страхотно впечатление с приказно красивата и тъжна „Бяла като мляко, червена като кръв“.

Нехудожествената секция на издателството е много силна, скоро излезе „Стратегическата визия. Америка и кризата на глобалната сила“ на Збигнев Бжежински, за която се бия по главата, че още не съм прочел 🙁

 

„ОРГОН“

„Шантарам“ – ако още не сте я чели…
е, завиждам ви, аз лично ще си я препрочета
по празниците с радост. Просто е задължителна!
На щанда на „Алтера“!

 

„Парадокс“, щанд Б5, полуетаж „Запад“

Към „Парадокс“ също имам дълг, който се надявам да мога да изплатя с бира и няколко прочетени книги, но ще видим какви условия ще успея да договоря с книжния гуру Райчо Ангелов, който може да ви упъти за куп страхотни книги, така че не пропускайте този щанд. Твъро препоръчвам „Чичо Весо Облия“ на Юрий Лазаров и „Дълги сенки: Истина, лъжи и история“ на Ерна Парис.

 

Пергамент прес“, щанд №349image

Не съм много сигурен дали „Пергамент“ и „Пергамент прес“ са едно и също издателство, но ще карам така, пък ако бъркам, ще поправя нещата. Новата им книга „Жената на тигъра“ на Теа Обрехт има отдавна пречудесно ревю тук, написано от Златко Ангелов, та и аз ще я чета скоро, прелюбопитна ми е. Пак те преиздадоха две класики на Кормак Маккарти – и , а много силно ми препоръчаха на Лоис Лаури, също предвидена за скорошно четене.

 

„Плеяда“, щанд №316

Capture1

Разбира се, новата книга на Стивън Кинг – – е новина, но тъй като е част от „Тъмната кула“, няма да я чета засега, рано или късно ще се захвана с цялата поредица, но да видим кога ще стане това. Много ми допаднаха “22 ноември 1963″ и новото издание на “Неизживени спомени”, а „Под купола“ все още държи чудесен спомен в мен.

 

„Прозорец“, щанд №335

Capture3

„Прозорец“ имат пъстра селекция с чудесни книги, те издадоха и една от най-знаковите книги в последните месеци – великолепната „Облакът атлас“ на Дейвид Мичел, филмът по която все не мога да стигна да гледам. Препоръчвам и прекрасния сборник „Грях“ на Захар Прилепин, а наскоро излезе и прелюбопитната „Раждането на свръхдържавата“ на Сергей Хрушчов.

 

„Рива“, щанд №333

Capture4

Прекрасно издателство, при „Рива“ има ред страхотни неща, които си заслужават, от по-новите на мен лично ми е много интересна, но не съм чел още „Саладин“ на Ан-Мари Еде.

 

„Сиела“, щанд №108

image

За мен „Сиела“ допуснаха груба грешка, че не дадоха приоритет на „Кастинг за Месия“ на Петър Делчев, а вместо това наблягат на едни продуктивни автори, за които имам силно негативно мнение, но нямам намерение да им правя реклама, споменавайки ги тук.

Ако още не сте си взели сборника „На Изток от Запад“ на Мирослав Пенков, не пропускайте, както и прекрасно оформената класика „Сътворението“ на Гор Видал. Надявам се и вярвам, че на щанда ще има и двата броя на списание Granta България, първият на тема „Бъдеще“ ми допадна, до втория с тема „Секс“ не мога да стигна още, но скоро.

 

„Хермес“, щанд №331

Мисля, че „Хермес“ за първи път влизат в Книговодителя, просто техните книги в голямата си част не са по моя вкус, за разлика от повечето хора, които ги харесват. И все пак „Проблемът (на) Спиноза“ на Ървин Ялом ми достави искрено удоволствие и я препоръчвам силно!

 

 
 
 
Това е. Вложил съм над 15 часа усърдна работа за два дни, така че се надявам да оцените труда ми. Сигурен съм, че всички имате свои фаворити, които се отличават от моите и това е пречудесно – тук споделям нещата по мой вкус и според моето отношение към книгите и книгоиздаването – защитавам знайни принципи от мига, в който влязох в него и държа на тях изключително много.
Ако имате идеи как Книговодителят може да стане по-добър, ще се радвам да си кажете, надявам се в бъдеще и други хора да споделят своите препоръки.
Благодаря ви! И ще се видим на щанда на „Изток-Запад“ – №101, на партера, вляво от входа в дъното при стълбището 🙂