Декември дойде и традиционно започва с най-важното събитие за четящите у нас – поредния помпозно наричан Международен панаир на книгата, 30-ти поред. Реалността е ясна на всички ни – това е най-големият пазар на книги, седмицата, която осмисля работата през цялата година и дава шанс за пряка връзка на издателите с публиката, възможност да докажеш  себе си и своите издания в пряка конкуренция с всички останали. Дори не говорим за печалби – абсурдните такси на НДК и АБК (особено за нечленуващите в нея) обезсмислят до голяма степен тази възможност. Но няма да се впускам в тази посока.

   Традиционните намаления ще радват отново, надявам се това да е добър катализатор на купуването на куп книгаръци за Коледа. Сигурен съм и че ще се засили и една негативна според мен, но приемана инак с всеобщо задоволство тенденция – огромните кошове с мъртви книги по 2-3 лв. – излишъците с ниско качество или жертви на твърде смели издателски фантазии (че и ментения с тиража, но това е недоказуемо, та не съм го написал, да знаете).

   Приготвил съм ви списък с тридесетина издателства, които следя и които считам за добри на пазара. Някои от най-оборотните липсват – например “Хермес”, “Ибис” и “Егмонт” – и причината е, че аз поне не намирам почти нищо, което бих прочел сред техните издания. Нищо лично, въпрос на вкус, за който не се спори. Други издателства, които критикувам редовно – примерно “Бард” и “Плеяда” – пък не мога да подмина по никой начин заради добрите им автори (във втория случай е автор). Стремил съм се да покажа по няколко знакови книги, които държа да препоръчам, инак около тях по щандовете ще може да намерите още куп бисери, естествено. Надявам се да няма обидени, че не са включени, или че някои издателства са представени с повече заглавия, други с по едно или николко – водил съм се изключително по личния ми вкус, а не логото, под което е издадена някоя книга или нещо подобно. Сигурно има и страхотни книги, които съм пропуснал – ако намеря време да обиколя щандовете, ще ги добавя.

   И нещо тъжно: доколкото виждам, панаирът ще бъде отново залят с огромни количества безумна псевдонаучна, сектантска, религиозна, слабителна селф-хелп литература, с второстепенни романчета и книги за мигновено забогатяване, за гурута и всякакви шарлатани, позитивно мислене и какви ли не още дивотии. Няма да ви казвам да не купувате от тях – вие си знаете най-добре. Но помислете внимателно за какво давате парите си, аз самият съм се лъгал неведнъж и така се научих. Вярвам, че с времето подобни простотии ще изчезнат, но май се лъжа в тази си надежда…

   Още в началото искам да посоча 6 нови книги, които според мен не бива да пропускате на този панаир. Две от тях не съм чел дори още, но не се съмнявам и за миг в Докинс или продължението на “Устоите на Земята”. А за “Голямата измама с холестерола” на Кендрик – нямате си и идея – бях безкрайно скептичен, но сега просто се надявам повече хора да прочетат тази книга. imageimageFelix Palma_prw

 Kak_raboti_Umat_sait

cover-140x215-Golqmat izmama za holesterola

image

     Издателствата са наредени по азбучен ред с номера на щанд, изключение е “Изток-Запад”. Знайно е, че работя там, знайно е и колко безкрайно горд съм с всички чудеса, които правим. Убеден съм, че сме най-доброто издателство у нас – с изключителна селекция заглавия, минимално количество комерсиални заглавия (неизбежно) и страшно много страхотни книги, в които никой друг не би инвестирал време и пари. Чест е за мен, че съм част от малък, но безкрайно професионален екип, способен на невероятни неща. А фактът, че хора, броящи се на пръстите на двете ръце, издават по 3-4 книги седмично, нерядко с по над 500 страници и сложен предпечат, говори сам по себе си.

Print   Нашият огромен щанд е номер 2, от входа наляво, под ескалатора. Приемете го като реклама, ако щете, но вярвам, че трябва да минете първо през нас – няма как да не бъдете впечатлени от заглавията, които издаваме. Готвим ви куп изненади (аз самият ви готвя лична такава), а за събота е оставено голямото събитие – новото издание на “Одисей” на Джеймс Джойс. Освен него ето какво изрично препоръчвам да разгледате при нас:

Изток-Запад, щанд №2

image

 image Най-добрите нехудожествени заглавия у нас:

 image “Псевдонауката” на Бен Голдейкър, “Голямата измама с холестерола” на д-р Малкълм Кендрик, “Скритата реалност” на Брайън Грийн, споменатата “Как работи умът” на Стивън Пинкър, “Делюзията бог” на Ричард Докинс, “Пушки, вируси и стомана” и “Колапсът” на Джаред Даймънд, „Затъпяване: скритата цел на държавното образование” и “Оръжия за масово обезличаване” на Джон Гатоу, “Бялата богиня” на Робърт Грейвс, “Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн, “Изцяло ново мислене” на Даниъл Пинк, книгите на Айн Ранд, “Партизански маркетинг” на Джей Конрад Левинсън…image

   САФОН, САФОН, САФОН! Най-добрите романи, издавани в последните години у нас, подписвам се под това твърдение! “Сянката на вятъра”“Играта на ангела”“Марина” – и трите съм си набелязал за препрочитане през празниците, когато просто искам да чета нещо истинско и невероятно.

  Felix Palma_prw“Картата на времето” на Феликс Палма стъпва в традициите на Сафон и Хърбърт Уелс, магичен и странен роман, който ще ви размята из времето из пространството както никой друг. Първите 100 човека, които си го купят от панаира, ще получат и уникален кожен книгоразделител, изработен ръчно от една чудата девойка.

  imageАлбумът “Вдъхновен от Стивън Кинг” на Петър Станимиров според мен е сред най-добрите възможности за коледен подарък и смятам да го направя на себе си 🙂

   Засега плановете са да съм непрестанно на нашия щанд. За мен ще бъде удоволствие да се запозная с всеки, който харесва Книголандия и да препоръчам заглавия според вашите вкусове.

   След като минете през нас, нападайте наред:

Абагар, щанд №33.image

image

    Безспорно бих препоръчал книгите на Норман Дейвис – “Европа. История”, “Европа – Изток и Запад” и “Европа във война 1939-1945”. Чел съм последните две и са фантастични, а първата ми е старо предизвикателство, откакто ми я подариха по време на следването – само съм зачитал отделни интересни страници.

Агата-А, щанд №28.Capture

    imageКнига, която много искам да имам, май е време да си я купя: “Цивилизацията на средновековния Запад” – Жак Льо Гоф. Прочуто изследване, което безспорно си заслужава.

Арт Лайн Студиос на щанда на Книгомания – №9.image

    image“Арт Лайн” са ми огромна слабост, която не крия – страхотна селекция на книги за разпускане, изключителни оригинални корици. Гвоздеят на панаира при тях е продължението на “Устоите на Земята” на Кен Фолет – “Свят без край”, до която нямам търпение да се добера, след като се влюбих в първите две книги. Не пропускайте и още топлата “Падението”, втората част на трилогията “Напаст” на Гийермо дел Торо и Чък Хоган. Ако още пък не сте чели първата част – “Заразата”, сега е моментът.image

   Завършената трилогия „Живият хаос” на Патрик Нес е страхотен подарък за тийнейджъри, пък и не само – аз харесах страшно много градацията и усложняването на “Не пускай ножа”“Въпросът и Възражението” и “Чудовищата на войната”.

   Пак за тийнове (малко по-малки) е многологията “Скълдъгъри Плезънт” на Дерек Ланди, чиято четвърта част – “Мрачни дни” – излезе преди седмица.

Архонт-В, щанд №27.image

Тери Пратчет. Каква Коледа без негова книга?

Бард, щанд №75.image

   Редовно критикувам “Бард” за меките корици на велики книги, но все пак техният щанд не може да бъде подминат. Аз не съм обаче човекът, който ще препоръчва н-тата част на разредена до хомеопатични измерения фентъзи поредица. Смятам, че трябва да си вземетеimage “Свят, населен с демони” на Карл Сейгън, както и книгите на Ноам Чомски, макар да не съм сигурен кои имат тираж.

   В класичесите произведения няма как да сбъркате, особено ако търсите коледни подаръци – Адамс с “Пътеводител на галактическия стопаджия”, Азимов с “Фондацията”, а на стойката с намалени книги обикновено се намират “Илион” и “Олимп” на Дан Симънс, едно много незаслужено за тях място.image

   Ако вече сте чели Джо Абъркромби (вж. “Колибри” по-долу), не пропускайте и “Отмъщението на Монца”, пък да се надяваме, че ще видим скоро иHeroes по нашите ширини.

Вакон, щанд №81.

image

     image“Вакон” са малко симпатично профилирано издателство, от които бих ви препоръчал двете книги на Майк Хорн – “Пътешествие по Екватора” и “Покорителят на невъзможното”. Ако си падате по пътешествия – там е мястото, има огромен спектър от маршрути, по които да поеме въображението ви.

Военно издателство, щанд №91.

image

  imageПреди дни случайно разбрах, че са преиздали “Възход и падение на Великите сили” на Пол Кенеди. Великолепна книга, която имам в старото издание, което се е полуразпаднало вече. Новото е с твърди корици, едно огромно изкушение за библиофилската ми същност.

Дамян Яков, щанд №67.image

image    “Дамян Яков” е запазена марка за качествена литература и не бива да ги подминавате в никой случай, знам че издават много интересна европейска проза. Аз бих отличил изрично Серж Московичи и “Ерата на тълпите”, както и книгите на Юстайн Гордер – “Светът на Софи” особено.

 Еднорог, щанд №58.

image

image   Свързвам “Еднорог” с две имена – Орхан Памук и Джеръми Паксман. Първият не съм го чел още, но вторият ми е огромна слабост със своето “Политическото животно”. Спомням си, че на щанда им имаше още привлекателни неща, но в момента не мога да се сетя.

Екслибрис, щанд №97.imageimage

   Още едно от любимите ми малки издателства. “Екслибрис” издават у нас фантастичната трилогия “Игрите на глада” на Сюзан Колинс, но на техния щанд има и други яки неща, гарантирам.

Ентусиаст, щанд №82.

image

    imageЕнтусиастите настъпиха мощно на пазара, вкарват много пари в реклама и при тях могат да се намерят наистина добри неща, включая прословутата книга на Еко за книгите. Аз не бързам да я прочета. Ще се види. Но от техния щанд бих ви препоръчал с чисто сърце Александър Шпатов и неговия “Календар с разкази”.

Ера, щанд №73.

image   Дамите от “Ера” имат чутовни количества литература за нежния пол, но лично аз препоръчвам един автор с много здрави топки – Чък Паланюк и четирите му романа – “Боен клуб”“Оцелелият”, “Приспивна песен” и “Невидими изчадия”.image Нещо ръбато и много истинско.

   За хубаво настроение пък обезателно е нужен Zотов с “Еликсир в Ада” и “Епидемия в Рая”.image

  Една от най-добрите исторически книги, които съм чел скоро, също е на техния щанд: “Тримата императори” на Миранда Картър.

Жанет 45, щанд №78.image

  Щанд, който не може да подминете, сигурен съм. Изрично препоръчвам “Токио: отменен” на Рана Дасгупта, не е лошо да видите и “Маверик” на Рикардо Семлер, макар че продължавам да смятам, че тази книга я нахвалиха малко излишно, писана е преди доста време. Каня се отдавна да се захвана с “Мръсна хаванска трилогия” на Педро Хуан Гутиерес.

Златното пате, щанд №44.

image   На щанда с детските книги би трябвало да можете да намерите двата тома на един нелош нашенски роман за Възраждането и по-точно живота на Бенковски: “Медальонът” на Галина Златарева.

Инфодар, щандове №11, 85.imageimage

   ”Инфодар” са моите нови любимци заради “Най-великото шоу на Земята” на Ричард Докинс и разширеното издание на “Черният лебед” на Насим Талеб! Пак оттам бихimage препоръчал да вземете  “Свободно падане” на  Джоузеф Стиглиц. Бих ви насочил и към трилогията “Троя” на Дейвид Гемел – страхотна е! – но първата част няма тираж и другите две са малко безпредметни, ако нямате нея.

   Да не пропуснете и алманаха “Фантаstika 2010-11”, ей!

Колибри, щанд №34.

image

   Ето и тежката артилерия на преводната художествената литература у нас. Макар в последно време да издадоха няколко книги с кошмарно малък шрифт, заради който не искам да ги чета, “Колибри” си остават най-добрите и това си е.

   ОБЕЗАТЕЛНО си купете “Доброжелателните” на Джонатан Лител, ако го има на щанда. Тиражът е на свършване и не се знае дали ще има допечатка – не пропускайте този велик роман, сериозно!

   imageФентъзито за мен има един властник и това е Джо Абъркромби с унищожителната трилогия “Първият закон” –  “Гласът на острието”“Преди да увиснат на въжето” и “Последният довод на кралете” са най-добрият подарък, вече направих един такъв на колежката Змей и отзивите са огнедишащи.image

  Трилъри не чета (имам чувството, че се издават по 10 на седмица, честно), но паднах жертва на трилогията “Милениум” на Стиг Ларшон, просто разбиващо и пристрастяващо четиво са “Мъжете, които мразеха жените”“Момичето, което си играеше с огъня” и “Взривената въздушна кула” .

   И накрая, нещо адски актуално –  “Хищни нокти” на Марко Видойкович, изключителен роман за сръбските протести срещу властта. Не че нещо…

Локус Пъблишинг, щанд №6.imageimage

  Триликата марка на “Локус”, включваща “Intense” и “Ink”, има какво да предостави на всеки читател, сигурен съм в това. Сред немалкото “филмови” книги бих препоръчал “Речта на краля” на Марк Лог и Питър Конради, както и якия сценарий на “Гадни копилета” на Тарантино. За бизнес литературата на издателството чувам добри отзиви, аз лично нямам интерес към подобни заглавия, признавам, ще си остана неук как се прави бизнес в новото хилядолетие по правилен начин.

Милениум, щанд №101.image

image   ”Милениум” са от издателствата, на които трудно мога да хвана козовете какво точно издават, но знам, че техният Амос Оз е изключително добре приет автор, ако и аз още да не мога да се справя с неговата автобиографична “История за любов и мрак”. Има една тяхна книга, която обаче изрично препоръчвам “Избраните творби на Т. В. Спивет” на Рийф Ларсън – всяко хлапе наистина трябва да прочете това чудо.

Обсидиан, щанд №13.

image

   За щастие “Обсидиан” не са само Коелю. Там е и великият “Ловецът на хвърчила”  на Халед Хосейни, както и една готина дъвка за мозъка, подходяща за мързелива зимна вечер – Даниъл Уилсън и “Робокалипсис”, както и други добри романи, но вижте на място.

Пан, щанд №64.

image

image   Детски книги = “Пан”. Ако вашето дете не е чело “Приказки” на Джани Родари или  “Изгубеният свят”  на Артър Конан, там е мястото. Обезателно трябва да се снабдите и с пълното издание на “Пипи Дългото чорапче”, шест нови глави към любимата ни детска приказка не са за изпускане. Не е лошо да видите и другите книги на Линдгрен, изборът е впечатляващ.

Парадокс , щанд №36.

   Едно от ювелирните издателства у нас, на чийто щанд може да намерите всякакви чудесии, които не сте и подозирали. Лично аз препоръчвам “Чичо Весо Облия” с изумителния си текст и полиграфия, както и страхотното историческо изследване “Дълги сенки” на Ерна Парис, което просто не заслужава да е намалено. На този щанд е и Венедикт Ерофеев, и Борхес… мисля, че вече стана ясно, че не може да ги подминете.

 Пергамент прес, щанд №93.image

image   “Пергамент” е напълно непознато за мен издателство. Сега видях другите им книги в нета и твърдо мога да препоръчам само “Крадецът на книги” на Маркъс Зюсак – изключителна история, която трябва да прочетете. За другата книга на Зюсак – “Аз съм пратеникът” – чувам противоречиви отзиви, така че не се наемам да съдя преди прочитане.

 Плеяда, щанд №71.Capture1

     Стивън Кинг. Нищо друго. Главно старите неща.

  И още нещо в тази посока – изпитвах болно любопитство към новия роман на Краля – „22 ноември 1963“, но новината, че са го разделили на трима преводачи, доста охлади желанието ми да го чета, признавам. Ще се види.

Пробук, щанд №38.image

    imageМладо издателство, които определено правят интересни неща. Преглътнете корицата на “Тръбата” на Анатолий Крим и си я вземете, страхотна е. Също там са уникално издадените “Анини приказки”, чудесен подарък за Коледа според мен. Някои ще кажат и Геймън. Аз не засега.

Прозорец, щанд №59.Capture3

image   “Прозорец” са ми сред любимите издателства заради историческата си насоченост. И все пак на първо място ще препоръчам две малки книжки на един голям Писател – Джон Стайнбек и  “Към един незнаен бог” и “Ярко сияние”. Естествено, и Вонегът, каквото и да е от Вонегът! И нещо страхотно – “Името на вятъра” на Патрик Ротфъс, който смятам да прочета около Коледа със Сафон.

   imageСериозната нехужествена литература също има място на този щанд, наред с безчет трилъри – вижте дали има “Цивилизациите” и “Хилядолетието” на Фелипе Фернандес-Арместо, “Политиката” и “Години на промяна” на Хенри Кисинджър, “Ленин. Руският демон” и “Троцки. Демонът жертва” на Дмитрий Волкогонов, както и “История на четенето” на Алберто Мангел.

   Харесвам и книгите на Виктор Суворов, както и един близък поглед върху ВОСР: “Петербургски дневници” на Зинаида Гипиус.

Рива, щанд №84.Capture4

 image  “Рива” са друго издателство, което уважавам заради страхотните исторически книги. Тяхна е една книга, която обърна изцяло виждането ми за българската и балканската история – “Балканският XIX в. Други прочити”, както и огромната “История на американския народ” на Пол Джонсън, за останки от чийто преден тираж се биехме в библиотеката на ИФ. Но това далеч не е всичко, което може да намерите при тях!

Сиела, щанд №10.

image

   Името на “Сиела” ги изпрати в края на списъка, но все пак за всички е ясно, че това е най-голямото българско издателство и на техния щанд няма как да не си харесате нещо, особено с монополното им положение срещу централния вход. От нехудожествената литература бих препоръчал “Геномът” на Мат Ридли, “Връща ли се часовникът назад” на Умберто Еко, “Кратка история на почти всичко” на Бил Брайсън и “Балканската трагедия” на Сузан Удуърд.image

  От българските автори, препоръчвам “18% сиво” на Захари Карабашлиев, “Островът” на Александър Секулов, както и двата романа на Михаил Вешим “Английският съсед” и “Нашингтон”, особено първия. И една антипрепоръка ще си позволя, единствена в целия книговодител – не се лъжете по огромната рекламна кампания на “Аномалия” на Филипова, романът е чудовищно зле. Нищо лично към авторката, харесах много предишния й роман – “Антихтонът на Данте”.

   В преводната художествена литература има чудесен избор – аз лично смятам да взема за коледен подарък на баща ми тетралогията на Джеймс Клавел, издадена със страхотни твърди корици – “Търговска къща”, “Шогун”, “Тай-Пан”  и “Цар плъх”, последният от които съм чел къде 5-6 пъти. Към великолепните издания бих добавил и “Сътворението” на Гор Видал.

   Фантастиката – всичко на Робърт Хайнлайн ще бъде страшно намалено (а е велик!), просто не е за изпускане, а и “Метро 2033” на Глуховски ще е някъде там. Но се спрете на него, продължението е разхищение на хартия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е. В атака, нека Коледата ви бъде от книжна по-книжна!

П.П. В списъка с издателствата не видях “Фама” и “Кралица Маб”, надявам се все пак да има техни книги, дори и на щандовете на книжарниците, защото имат страхотни заглавия.