Оригинално заглавие: When Dogs Cry, 2003.

Преводач: Силвана Миланова

Корица: Мека

Година на изданието: 2014

Страници: 196

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   Свърши и тази трилогия. Вече ще свързвам Маркъс Зюсак с безкомпромисно прямата история за братята Улф, не с понапудрената „Крадецът на книги“, нищо че и нея харесвам много. В „Аутсайдерът“, „Да се биеш с Рубен Улф“ и „Когато кучетата плачат“ зъбатата реалност е толкова реална, оголена, лаеща… и все пак надежда има сред страниците, едно витаещо почти прямо волята позитивно очакване, че по-добри времена ще дойдат и всичко ще се промени към хубаво. Понякога това се случва, понякога не.

 22879909 Маркъс Зюсак продължава разказа за силния Рубен и слабия Камерън, като тук вече спортният хъс между двамата е напълно изчезнал, изчерпан напълно по време на боксовите мачове във втората книга. В последната част светлините на прожекторите са вече изцяло върху неудачника, който обича по-силно от всяко друго момче, който мечтае да направи някое момиче кралица, който иска просто да изрази всичко, което е насъбирано години в него. А това, че се влюбва до уши в поредната приятелка на брат си, не е малко – това е подмяна на всичко, в което вярва, това е разлом, който може да раздели неразделимото – двамата братя, които се подкрепят във всичко. Това момиче обаче е различно – и малко по малко всичко се обръща и поема в посоката, която в „Аутсайдерът“ изглеждаше невъзможна.

 2651907  Трудно ми е да пиша за тази книга и изобщо за трилогията. Езикът е простичък, махленски, поведението на братята – откровено гаменско.Но те не са подозрителните типове на ъгъла с качулки на главата. Те са семейство Улф и в тази глутница може да са бедни, но са горди, може да са агресивни, но са справедливи, може да са груби, но са честни. И печелят симпатии с лекота, дори от устите им да се не сипят маргарити. Те ще се подкрепят във всеки един миг, дори и в миналото да са имали грешни разбирания за едно или друго нещо. Камерън не е герой, когото можеш да обичаш, но е герой, когото можеш  да разбереш, с когото може да съпреживяваш.

   Силно препоръчвам цялата трилогия. Образец на качествена юношеска литература – в оня, по-стария, нелигав, романтичен или фентъзиоцветен смисъл. Литература, в която героите са разпънати между детството и порастването. И не им е никак леко.

Вземи с безплатна доставка!
Вземи с безплатна доставка!